Bemutatkoztak az idei Lumia okostelefonok

Hetek, sőt lassan hónapok óta szivárogtak ki információk a Microsoft idei okostelefonjairól melyeket a redmondi gyártó végre tegnap este hivatalosan is leleplezett.

Lumia_950_press_02_MMM

A cég mobilos vonalára már igencsak ráfért a frissítés, ennek megfelelően a tervezők nem fukarkodtak hardveres téren a két csúcsmodell, azaz a Lumia 950 és 950 XL megtervezésekor. A készülékek számos ponton megegyező specifikációkkal rendelkeznek, azonban a Google idei Nexus modelljeihez hasonlóan az eltérő kijelzőméret eltérő lapkakészlettel párosul. Az 5,2 colos képátlójú 950-esben a hatmagos Snapdragon 808-as, míg az 5,7 colos 950 XL-ben egy nyolcmagos Snapdragon 810-es leledzik, mindkét chipsetet folyadékhűtéssel támogatott meg a gyártó.

Lumia_950_press_01_MMM

Az eltérő képméret meglepő módon egységesen QHD felbontással jár, ez a kisebbik modellnél kiemelkedő 564 ppi-s képsűrűséget eredményez. A kamerák felbontása is azonos, mindkét kijelző felé öt megapixeles szelfi egység került, mely az önfotózás mellett a Windows Hello nevű azonosító rendszer arcfelismerője által is kihasználásra kerül. Az XL ezen a téren egy előlapi vakuval nyújt többet kistestvérénél, a hátoldalon viszont egységesen egy 20 megapixeles PureView lapkás, Zeiss optikás fényképező található, természetesen villanóval. A vaku ugyanakkor szintén nem egyszerű eset, RGB LED mivolta ugyanis lehetővé teszi, hogy a készülék mindig a megfelelő színárnyalattal világítsa meg a kép témáját. Videózás terén végre a Microsoft mobiljaiban is elérhető a 4K felbontás.

Lumia_950XL_press_01_MMM

Microsoft Lumia 950 XL

A rendszermemória egységesen 3 gigabájt, háttértár mindkét esetben 32 giga, mely azért microSD kártyával is bővíthető. A 3000 és 330 mAh-ás akkumulátor a Qualcomm gyorstöltésének köszönhetően fél óra alatt felére tölthető az USB Type-C csatlakozón keresztül. Az újfajta rendszercsatlakozóhoz egy speciális dokkoló is megvásárolható lesz, melynek segítségével is kihasználhatjuk az úgynevezett Continuum funkciót. Ennek lényege, hogy a telefonhoz vezetékes vagy vezeték nélküli egeret, billentyűzetet és monitort csatlakoztatva hagyományos asztali elrendezésű Windows rendszert kapunk, mely az úgynevezett univerzális alkalmazásokat egy klasszikus PC-hez hasonló módon jeleníti meg.

Lumia_550_01_press

Microsoft Lumia 550

Bár a mobilos vonalon a legfőbb hangsúly a csúcsmodell pároson volt a tegnap esti sajtóeseményén alatt, a gyártó az alsó szegmenst is bővítette a Lumia 550 személyében. A készülék abszolút a belépő szintet célozta meg négymagos Snapdragon 210-es processzorával, melyhez 1 GB rendszermemória és egy szintén bővíthető, nyolc gigabájtos háttértár párosul. A hátoldali kamera 5, míg a HD felbontású, 4,7 colos AMOLED kijelző fölött elrejtett társa 2 megapixeles. A készülék stílusa erősen hajaz a már piacon levő Lumia 640-ére, ennek megfelelően a teljes borítás cserélhető, mely alatt egyébként egy 2100 mAh-ás akkumulátor rejtezik.

33880cookie-checkBemutatkoztak az idei Lumia okostelefonok