A zero waste, vagyis a hulladék mentes életmód, ha nem is extrém nehéz, nem egyszerű. Az ünnepek körül még a feszesebb szabályokat tartók is engedékenyebbek. Hiszen mit ér a környezettudatos életmód, ha az öröm és a karácsony elveszik? Főleg gyerekkel fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az értelmetlen fogyasztás és a szeretettel teli ajándékozás és vásárlás között. Ha valamin kreatívan, izgalmasan és pofásan tudunk változtatni, az a csomagolás! Lássuk, milyen lehet a karácsony teljesen értelmetlen pazarlás nélkül!  

Le az egyszer használatos holmikkal!

2019. január 1-től Kína nem veszi át többé Európa mocskát, szemetét. Ennek ellenére az országok és a különböző iparágak vezetői, valamint a nagyvállalatok sem fújtak még riadót. Pedig a probléma teljesen egyszerű, nem kell hozzá összeesküvés elméleteket gyártani: amit eddig elvitt a “nagy kínai kukásautó”, az mostantól a portán marad. Nem kell hozzá, csak egy-két év és szó szerint szemétdombokon fogunk élni. A pánikhangulat persze nem vezet semmire, de a tudatos fogyasztói attitűd már annál hasznosabb lehet a kérdésben. Bár a kérdés összetett és a mai napig sokak számára nem egyértelmű, alulról, vagy felülről jövő változásokra van-e inkább szükség (véleményem szerint a kettő együtt működhet csak hatékonyan), egy biztos, minden ember magáért és a saját tetteiért felel. A mikrokörnyezetünkben eszközölt változások pedig ha nem is fordítják ki a Világot a sarkából, igenis sokat számíthatnak. Főleg, ha hiteles, pozitív képviselői vagyunk a témának, ami nyomán a családtagjaink, barátaink, szomszédaink is szépen lassan átveszik a helyes attitűdöt.   A legegyszerűbb változást az egyszer használatos műanyagokkal érdemes kezdeni. De azonnal kiterjeszthetjük a dolgot minden egyszer használatos tárgyra. Ilyenek pl.:  
 • műanyag szívószál

 • műanyag pohár

 • eldobható kávés pohár

 • vékony nylon zacskó

 • papírszalvéta

 • papírzsebkendő

 • szórólapok

 • csomagolópapírok

Nagyon kevés változtatással és energia befektetéssel ezek a felesleges hulladékot képező anyagok percek alatt kiiktathatóak az életünkből. Ráadásul az alternatív, újrahasznosítható alternatíváik sokszor sokkal egyedibbek és menőbbek. Mivel a témával mára számos oldal és cikk foglalkozik, nem megyünk most bele az összes tipp kifejtésébe. A fenti listához azonban készítettünk egy “ellen-listát”:
 • műanyag szívószál ⇍ fém szívószál, tészta szívószál, elmosható műanyag verzió

 • műanyag pohár ⇍ fém pohár

 • eldobható kávés pohár ⇍ hordozható saját kávés szett

 • vékony nylon zacskó ⇍ vászonzsákok, pamut zsákok, régi függönyből varrt hálós zsákok

 • papírszalvéta ⇍ damaszt szalvéta

 • papírzsebkendő ⇍ textil zsebkendő

 • szórólapok ⇍ online akciók követése

 

Na és a csomagolópapírok?

  Nos, erről beszélünk bővebben is! Az ajándékok bebugyolálása nem ördögtől való dolog, hiszen olyan jó érzés, hogy nem látja rögtön a megajándékozott, mit kap. A bontogatás izgalma külön “műsorszám” karácsonykor. De a szanaszét tépett téli motívumos csomagolópapírok, a kötöző szalagok, amik azonnal a kukába kerülnek (jó esetben legalább szelektíven szétválogatva!), már a teljesen felesleges őrület kategóriájába esnek. A csomagolópapír egyébként elsőként Kínában jelent meg, a II. században. A rizsszalmából és bambuszrostokból készült borítékokba az emberek pénzt rejtettek el egymás számára. A dekorációs célú csomagolás viszont sokkal később, 1917-ben ütötte fel a fejét, amikoris az amerikai Hallmark alapítói, Rollie és Joyce Hall kifogytak a hagyományos csomagolópapírból és jobb híján a borítékok béléseként szolgáló selyempapírokat tették a kirakatba. Ez végül olyan sikert aratott, hogy 1918-ban a pár megpróbálkozott a színes selyempapírral is, melyeket szintén egytől-egyig elkapkodtak a vásárlók. Ennek köszönhetően a testvérpár 1919-ben saját tervezésű csomagolóanyagokat kezdett forgalmazni, elindítva ezzel egy teljesen új iparágat.     Jöjjön most pár alternatíva, amik kiválthatják a felesleges pénzköltést és az indokolatlan, tényleg csak pár perc erejéig használt hulladék termelését!  
 • Az ún. barna csomagolópapír, avagy a háztartási papír
Bár ez is lekerül az ajándékról, további játékra, rajzolásra hasznosítható. A minimalista dizájn szerelmesei általában nyersen hagyják és sima madzaggal kötik át, így a papír mindkét oldala végül felhasználható. A díszítések szerelmesei apró téli ágacskákat, tűleveleket, tobozokat is a csomaghoz erősíthetnek. De nyilván filccel, zsírkrétával, ceruzával, festékkel a végtelenségig dekorálható a papír külső felülete.  
 • Újságpapír, képregény és megunt kották!
A háztartásban kallódó nyomtatott sajtótermékek és a megunt, értéktelen képregények kitűnően feldobhatják a csomagolást! Utóbbi esetében a teljes borítást megoldhatjuk a képregény lapjaiból, fekete-fehér újság esetén érdemes néhány kivágott csíkot elegyíteni a már említett barna papírral. Romantikus kinézete lehet egy-egy csomagnak a megsárgult, régi kották újrahasznosításával is. Ha valakinek csak fehér verziója akad otthon, némi teával szépen megszínezheti az íveket. Ugyanezzel a technikával régi jegyzetek, nyomtatványok is ünnepivé varázsolhatóak! Persze érdemes okosan szelektálni, mégse használjuk fel a születési anyakönyvi kivonatot, vagy a lakás adás-vételi szerződését…    
 • Vászon kavalkád!
Használaton kívüli textília minden háztartásban akad: megunt, elnyűtt pólók, régi, itt-ott akár foltos párnahuzatok, lepedők… Ezekből szépen beszegett, újrahasznosítható csomagolóanyagokat készíthetünk. De akár kis tasakká is átszabhatjuk őket. Elég a mezei, általános iskolai varrás tudomány hozzá és gyönyörű csomagokat tehetünk a fa alá! Ha valakinek kedve és ideje engedi, házilag be is festhetjük az anyagokat, vagy ha semmi izgalmas anyag nincs otthon, körbe nézhetünk a turkálók kínálatában. De ha igazán hulladék mentesek akarunk lenni, mindig jobb a háztartásban kutakodni. A vászon zsákok esetén is működhetnek a natúr madzagok, de akár régi cipőfűzőkkel is játszhatunk (ha van több is, esetleg eltérő színűek, izgalmas fonatokat készíthetünk belőlük, vagy csak sodorjuk őket össze és csomózzuk meg a végüket!). Persze a textil csomagolóanyagokhoz talán a legszebb, ha anyag alapú kötözőket választunk. Ezeket magunk is elkészíthetjük a saját anyagainkból, vagy beszerezhetünk pár szép szalagot is. Ügyesebbek játszhatnak a gombokkal és a rátekerhető gumi pántokkal!  
 • Ó, azok a régi dobozok…
Aki vett már valaha háztartási kisgépet, kütyüket, esetleg cípőt, biztos, hogy halmoz otthon néhány különböző méretű dobozt. Ezek kifestése, kidekorálása, kincsesládává változtatása szintén jó megoldás lehet. Ha szépen dolgozunk, maga a doboz is ajándéknak fog minősülni! Használjuk fel ezúttal is a textil maradékokat, fessünk, ragasszunk, dekoráljunk! Régi fotók, de akár a felhalmozott evőpálcák is szép felületet képezhetnek a dobozokon. Próbáljunk egy minél könnyebben, lehetőleg felül kinyitható tárolót létrehozni, amiben a megajándékozott később bármilyen kincsét elrejtheti…  

Ajándékban gazdag, egyszer használatos, eldobható csomagolópapírban szegény ünnepeket kíván a MediaMarkt!