Bár az első, kerek történetet feldolgozó évadon túl vagyunk, sőt, az HBO minisorozata már be is söpörte érte a legrangosabb díjakat, még mindig nem csengett le a film és az elképesztően erős alakítások fénykora. Öt nő, öt anya és persze férjek, na meg sötét titkok a múltból és a jelenből. Egy kötelező “tanmese”  hét részben, minden gyermeket nevelő vagy tervező párnak. És akár gyermektelen, de veszélyben élő egyénnek!  

A tökéletesség mindig gyanús…

A sorozat alapvetően a kifelé mutatott, harmonikus párkapcsolatok, családi viszonyok és egyéni sikerek hamisságáról szól. A Hatalmas Kis Hazugságok nagy előnye, hogy nem ítélkezik, nem tör pálcát a fejek felett (legalábbis a hétköznapi esetek kapcsán) és teljesen hihető. A főhősöket összeköti az épp első osztályt kezdő gyerekeik élete. Illetve esetenként egy-egy válás is. A meglehetősen jól szituált nők közé az iskolakezdés első napján egy új anya, Jane (Shailene Woodley) csöppen, akit a minden lében kanál Madeline (Reese Whiterspoon) azonnal pártfogásába vesz. Szükség is van a háttér bázisra, ugyanis az első nap végén az újonnan érkező nő fiát egy kislány minden szülő előtt azzal vádolja meg, hogy fojtogatta őt az iskolában. Az indulatok gyorsan elszabadulnak, persze csak az anyák felső tízezerhez méltó módján. Az elsziszegett fenyegetések, a szülői petíciók és az ellen-születésnapi bulik korszaka és területe Monterey, a kaliforniai, óceán parti város. Madeline mellett Celeste (Nicole Kidman) is az újonc Jane Chapman mellé áll, bár jogászként és vérmérsékletéből adódóan visszafogottabban, mint harsány barátnője. Ezek a nők mind gyönyörűek, tehetősek, van, aki fő állású “szuper anya” és van, aki vezető beosztású főnök. Persze mindenki fitt, jógázik és a fut, az otthonaik gyönyörűek és a férjeik mind odaadó szeretők. Legalább is így fest az alapfelállás. A tökéletes felszín, a facebook fotók, a külvilág felé mutatott kép azonban nem minden esetben tükrözi a teljes valóságot…  

Őrjítő feszültség az első perctől kezdve

A sorozat alkotói ügyesen azonnal bebiztosítják a néző kíváncsiságát és kitartását. Az első jelenet és néhány flashback, valamint a rendszeresen visszatérő mellékszereplők rendőrségi kihallgatása kapcsán kiderül: valakit megöltek az iskolai adománygyűjtő esten. Hogy ki az áldozat és ki, vagy kik a tettesek, nem tudni. Fogalmunk sincs, kapcsolódnak-e a lassan megismert főszereplők (az említettek mellett Bonnie, vagyis Zoë Kravitz és Renata Klein, azaz Laura Dern) a gyilkossághoz. De lassan világossá válik, hogy jó eséllyel összefüggés van az öt nő és a vizsgálati nyomozás között. A 7 rész során lassan képet kapunk a karakterek személyiségéről és mélyebben is belelátunk a kulisszák mögötti életükbe. A zseniálisan megírt párbeszédekre épülő letaglózó felismerés, hogy ez a szereplő akár én is lehetnék, végig kitart. Ráadásul a készítők nagy hangsúlyt fektettek a férjek és a férfi nézőpont megjelenítésére is. Az egyik legtanulságosabb beszélgetés Renata és férje között zajlik le. A 6 éves kislányukat nevelő, kiugróan jól szituált pár egy ad hoc irodai szeretkezés után otthon átbeszéli a történteket. A férj egyértelműen vonzódik a még mindig dögös asszonyhoz és persze állandóan nekiesne, ha a nő hagyná. A feleség pedig végre elmondja, miért nem áll mindig kötélnek. Mi a különbség a szex és az intim szex között. Főleg ennyi együtt töltött év után. Ez a férfi-női nézőpont közötti eltérés igazi “aha” pillanat lehet, akármelyik nem tagja is nézi a sorozatot.  

TIPP! Bár a sorozat elérhető magyar szinkronnal, a kiugróan erős színészi alakítások és a dráma egyértelműen a szereplők eredeti hangján élhető át. A MediaMarktban megvásárolható DVD-n a film eredeti nyelven, többek között magyar vagy akár halláskárosultaknak szóló angol  felirattal is megnézhető!

 

Kiállás egy fontos ügy mellett

A sorozat producerei, Nicole Kidman és Reese Whiterspoon (!) minden egyes interjúban és díjátadón kiemelték, hogy a megfeszített munka célja a csend megtörése volt. Egy olyan témával kapcsolatban, ami ott lapul az otthonainkban, az áldozatok mégsem mernek előállni, esetleg elmenekülni. A bántalmazó kapcsolatok – legyen szó verbális vagy fizikai abúzusról – nem csak a nőket érinti. Visszaélés áldozata lehet egy-egy férfi is, és persze ott vannak még a gyerekek. Akik akkor is megsínylik az egészet, ha egyébként nem ők a bántalmazó célpontjai. A gyerek olyan, mint a lakmusz papír: azonnal megérzi és jelzi, ha valami gond van. Az érzékenyebbje esetenként pszichoszomatikus betegségeket (pl. asztma, ekcéma), viselkedés zavarokat produkál, míg van olyan gyerek, aki követi a rossz példát, az otthoni mintát. Sok esetben öntudatlanul. A Liane Moriarty bestselleréből készült sorozat nagyon fontos témákat feszeget és a záró epizódban kimondja az egyik legfontosabb üzenetet is: senki sem tökéletes, mindannyian el vagyunk szúrva! Az ember tehát nincs egyedül sem a hibáival, sem a gyengeségeivel, sem a szégyenérzetével, amit olyan gyakran áldozatként megél. Persze a súlyosabb problémák megoldása nyilván nem egyszerű. Így a Jane-t üldöző múltbéli, rettenetes emlékek feldolgozása pl. nem olyasvalami, amit elég a barátnőkkel megbeszélni. De ahhoz, hogy az ember legalább annyira megerősödjön, hogy verbalizálja a bántalmazás tényét, már önmagában véve komoly belső munka kell.   https://www.youtube.com/watch?v=DwYadi4obVY  

Férfiak: lágy és kemény karakterek

A sorozatban felbukkanó férfi figurák igazi ambivalens alakok. De valahol a legtöbbjük motivációját érteni. Sőt, még az elfogadhatatlan viselkedés mellett is van, hogy felötlik a gondolat: mi van, ha esetleg tényleg meg tud változni az illető? A kínzó és egészségtelen kapcsolatokban élők (akár férfiként, akár nőként szenvednek), általában ezzel a gondolattal mentegetik társukat, és persze tartják vissza magukat a sokszor túléléshez szükséges változástól. Alexander Skarsgård félelmetesen nagyot alakít, de a többi férj játéka is izgalmas. Az ember csak remélni tudja, hogy a szimpatikusabb karakterekről nem derül ki valami ocsmányság. A nagyszerű férfi színészek (Adam Scott, James Tupper, Jeffrey Nordling) mellett a gyerekszereplők is lenyűgözőek. A Madeline kisebb, második házasságából származó lányát alakító Darby Campről még biztosan hallunk majd a jövőben. A sorozat második évadát egyébként már leforgatták, többek között olyan új sztárok közreműködésével, mint Meryl Streep. A vetítéseket 2019-ben tervezi megkezdeni az HBO. És bár az első évad teljesen kerek történet, bizonyos miértekre még választ várunk. Jó eséllyel pedig újabb izgalmak és persze újabb sötét titkok is felbukkannak a szereplők múltjából.  

Téves előítéletek és negatív diszkrimináció

A sorozat legfontosabb pillére, hogy az anyák egytől-egyig imádják a gyerekeiket. Épp ezért ugranak rá anyatigrisként a vélt, vagy valós bántalmazókra, ha az a gyerekükhöz nyúl. A probléma csak az, hogy bizonyítékok nélkül ítélkezni sokszor komoly károkat okoz (ld. a Vadászat című remek mozit). Egy ártatlanul megvádolt ember, ha ki is derül esetleg az igazság, sosem lesz már teljesen makulátlan. A gyerekek közötti erőszak (pszichés és fizikai terror) esetén nem csak az áldozat, de a feltételezett tettes is sérül, ha az esetet nem kezelik megfelelően. Az iskolák és pedagógusok felelőssége nyilván hatalmas, de egy hazai állami intézményben nagyjából kizárt, hogy a túlterhelt (és néha sajnos képzetlen, érzéketlen) tanárok és személyzet mindig résen legyen és jól döntsön. A fő felelősség mindig a szülőké, hiszen ők formálják éveken keresztül a gyerek lelkét, magatartását, értékrendjét. A sorozat ebből a szempontból is tanulságos. És bár talán inkább a nőket érintheti meg, elképesztően hasznos férfiak számára is. Hosszabb ideje együtt élőknek, gyermeket nevelőknek kötelező anyag. Ki tudja, lehet, hogy pont az önök kapcsolata, az ön élete kerül újra sínre!    

Kapcsolódó MediaMarkt termékek: 

Hatalmas kis hazugságok (DVD), 1999 Ft Big Little Lies (CD), 4299 Ft