DELTACO okosotthon teszt

A DELTACO neve úgy hangzik, mint valami egzotikus mexikói finomság. Valójában azonban egy skandináv okosotthon márkáról szól ezúttal a tesztünk.

Az áthallás nem véletlen, ezen a néven valóban fut az Amerikai Egyesült Államokban egy mexikói ételeket kínáló étteremlánc. Azonban biztosíthatunk mindenkit, ez a DELTACO nem az a DELTACO! Ez egy svéd márka termékcsaládja, ez a cég is kínál ugyanis rendkívül széles palettát azok számára, akik okosítanák az otthoni eszközöket.

A következő okos termékkategóriákat fedi le a DELTACO kínálata a MediaMarktban:

Ezeket a termékeket DELTACO SMART HOME nevű alkalmazás fogja közre, amely elérhető a Play Áruházban Androidra és az App Store-ban iOS-re. Ezzel az alkalmazással tudjuk a legtöbb funkciót vezérelni és kezelni az okostermékeken.

Ez az alkalmazás szerkezetileg és felépítésileg nagyban hasonlít korábbi tesztjeinkben is bemutatott  smart home alkalmazásokhoz (NEDIS és HAMA). Ennek oka valószínűleg az, hogy egy közös platformon alapszik a termékek fejlesztése és a márkák átveszik ezeket, majd saját képükre faragva piacra dobják.

A DELTACO SMART HOME alkalmazás használata is azzal indul, hogy létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot, ennek segítségével fogjuk távolról is elérni az otthonunkban található eszközöket.

Az alkalmazás nem tud jelenleg magyarul, angol nyelv ismerete célszerű ahhoz, hogy használni lehessen kényelmesen. Azt hozzátesszük, hogy helyenként megjelenik egy-egy magyar szó, vagy mondat, de összességében az angol nyelvtudás nem árt.

Ezt követően tudjuk hozzáadni a különböző termékeket a fiókunkhoz. Ehhez előbb hozzá kell adnunk az otthoni WiFi hálózatot (2,4 Ghz-es sávot támogatnak az eszközök). 

A kiegészítők párosítása történhet egy rajta lévő gomb megnyomásával, egy QR kód beolvasásával, vagy csak szimplán az első használat során az áram alá helyezéssel.

A csatlakoztatást követően nem csak hozzáférhetünk az eszközök funkcióihoz, hanem beállíthatunk azokra különböző eseményeket is.

A Tap-to-Run akciók során olyan “akciókat” hozhatunk létre, amivel egyszerre több eszközt vezérelhetünk. Ez lehet például az, hogy ha több különböző LED fényforrásunk van, akkor azok egyszerre kapcsoljanak fel a létrehozott gomb megnyomásával. Ez kifejezetten hasznos tud lenni, ha például egy helyiségben van három-négy LED körte is és nem szeretnénk azokat egyesével kapcsolni.

A másik akció az automatizáció, ennek során bizonyos esemény bekövetkeztéhez kapcsolhatunk akciót. Példaként létrehozhatunk olyan logikai szálat, hogy ha a biztonsági kamera este 9-től reggel 6-ig mozgást érzékel, akkor azonnal kapcsolja fel a lámpákat és jelezzen telefonon is.

A DELTACO termékei támogatják az Amazon Alexa és a Google Home hangparancsokat is, így ha van egy ezzel kompatibilis okoshangszórónk, akkor tudjuk hangvezérléssel is vezérelni az eszközöket. Ennek a szűk keresztmetszete, hogy ez a funkció sem támogatja a magyar nyelvet, angolul kell beszélni a használathoz. A forgalmazó egyébként megosztotta azt az infót, hogy az app fordítása folyamatban van, várhatóan rövidesen teljesen magyarul fog kommunikálni.

DELTACO SH-P02 kettes konnektor

Az SH-P02-es típusszámra hallgató beltéri kettes konnektor lehetőséget ad arra, hogy akár két csatlakoztatott termék áramforrását is ki-bekapcsoljuk távolról. Ezek lehetnek akár nem okos lámpák, vízszivattyúk, fűtőtestek, vagy bármi olyan eszköz, amely esetében jól jönne, hogy távolról bekapcsoljuk, kikapcsoljuk őket.

Az eszköz összesen 3540 wattos teljesítményt támogat a két Schuko konnektoron keresztül.

Az alkalmazáson keresztül lehet a két konnektor egyben, vagy külön-külön is vezérelni és kapcsolni. Hasznos, hogy a konnektor belső fele hideg kék árnyalatban világít, ha áram alatt van az adott oldal. Emellett az applikációban külön-külön elnevezhető a két foglalat, ez megkönnyítheti a vezérlést, hiszen odaírhatjuk mit csatlakoztattunk rá.

Mind a két konnektorra külön lehet beállítani időzítést, hogy esetleg bizonyos időszakban ki legyen kapcsolva, az áram, vagy be. Emellett visszaszámláló is elérhető, szintén mind a két konnektorhoz. A fogyasztásmérő azonban már egyben követi az eszközt, megjelenítve, hogy az adott hónapban, illetve pillanatnyilag is hány kWh-t fogyasztottak a csatlakoztatott eszközök.

DELTACO SH-LE27RGB LED izzó

Vonatkoztassunk is el rögtön a ténytől, hogy ez nem izzó, nem égő ténylegesen. Mert a köznyelv villanykörtének, izzónak, égőnek hívja ezt.

De még milyen jó kis izzó ez! Hiszen a fehér fényt 2500K és 6500K színhőmérséklet között tudja produkálni, azaz hideg és meleg fényt is tud. Emellett színes fényt is tud kibocsátani, amelyet az alkalmazáson keresztül tudunk szabályozni. Lehet fixen egy színű, de akár váltakozó, vagy különböző témákat követő színárnyalat is, összesen 16 millió színt képes megjeleníteni.

Az E27-es foglalatba illeszthető LED fényforrás 9 wattot fogyaszt, ezzel a régi, hagyományos izzószálas villanykörték világában a 60 wattos izzónak felelt meg.

DELTACO SH-IPC02 FullHD Beltéri biztonsági kamera

A 2 megapixeles képérzékelő szenzorral akár FullHD videót is képes készíteni a biztonsági kamera. Beépített tárhelyet nem kapott, microSD kártyára lehet menteni a videót (max. 64 GB, nem tartozék), vagy előfizetéses cloud tárhelyre. 

Számos klassz funkciót kapott egyébként ez a típus is, így van például 10 méteres hatósugarú infravörös érzékelése, hogy éjszaka is tudjon felvételt készíteni. Hasznos, hogy van benne mikrofon és hangszóró egyaránt, így telefonról kétirányú kommunikáció valósítható meg. Látjuk a képernyőn, hogy történik valami a megfigyelt területen és a telefonba beszélve, a kamerából hallatszik amit mondunk.

A DELTACO Smart Home alkalmazásban lehet készíteni képernyőképet, videófelvételt, illetve beállítható, hogy jelezzen a telefonon a rendszer, ha mozgást érzékel a kamera. A szoftveres részben fentebb kivesézett automatizáció segítségével akár villanyt is kapcsolhatunk mozgásérzékelésre, ez sötétben jól jöhet hazaérkező fénynek, vagy illetéktelen behatoláskor is.

A biztonsági kamerákból egyébként elég szépen lefed több igényt is a DELTACO. A fentebb bemutatott SH-IPC02 típus fix látószögű, FullHD felbontású. Kicsivel olcsóbban viszont ott van az SH-IPC01 modell, amely azonos felépítésű, de kisebb, HD felbontásra képes. 

És ha valaki szeretne szétnézni is, az SH-IPC03-as típus HD-ben kínál beltéri kamera funkciót, amely esetében az optika körbeforgatható, telefonról vezérelhető. Ezen kívül a kültéri alkalmazásra készült az SH-IPC04-es modell, FullHD felbontással és IP65-ös por- és vízállósággal.

A modulárisan elérhető DELTACO termékei kedvező áron kínálnak otthon okosítási lehetőséget.

139890cookie-checkDELTACO okosotthon teszt