Így épül fel az okosotthon Hama termékkel

Ma már nem annyira drága egy okosotthon. Pontosabban az, hogy az otthonunkat felokosítsuk különböző eszközökkel.

Megannyi platform, megannyi megoldás érhető el. A Hama egy alkalmazás köré csoportosította kiegészítőit. A Hama Smart Home alkalmazást feltelepítve a telefonra már adhatók is hozzá a különböző kiegészítők, amelyeket a gyártó kínál.

Van kamera, sziréna, mozgásérzékelő, LED-es villanykörte és még sorolható.

Az alkalmazás szépséghibája, hogy a magyar nyelve kicsit darabos. A felület nagyja magyarul kommunikál velünk, azonban van ahol hiányzik a fordítás. Ennek ellenére jól érthető a felület és minimális angol nyelvismerettel nem lesz gond a használat során.

A Smart Home főoldalán láthatjuk felül az időjárással kapcsolatos információkat, alatta pedig a különböző, hozzáadott eszközeinket sorolja fel a rendszer, amelyek innen kezelhetők is. 

Lehetőség van csoportos eszközkezelésre. Ilyenre példa, hogy ha több fényforrásunk van egy helyiségen belül, akkor mondjuk azokat egyben kapcsoljuk le, azaz ne kelljen egy csillár esetén négy kapcsolót is nyomni.

De hasonló okosság, hogy ütemezni is lehet a folyamatokat, így mondjuk beállítható este napnyugtára a fények automatikus felkapcsolása. 

A környezeti változásokra is képes reagálni a rendszer, így ha a kamera mozgást érzékel, vagy az ajtónyitást figyelő szenzor nyitást regisztrál, akkor megszólaljon a sziréna. Ezzel egy egyszerűbb otthoni biztonsági mechanizmust állíthatunk elő, ezzel párhuzamosan pedig akár értesítést is kaphatunk a telefonunkra az egészről.

A MediaMarkt kínálatában számos Hama okosotthon termék érhető el, ezekből mutatunk meg lentebb néhány darabot.

A HAMA okosotthon termékek közvetlenül a WiFi routerhez csatlakoznak. Érdemes figyelni arra, hogy a használt routerünk képes legyen kellően sok eszközt kiszolgálni a 2.4 GHz-es tartományban. Hamar felszökhet az eszközök száma egy háztartásban, ha kettő-négy telefon mellett van még két számítógép, egy okostévé, egy játékkonzol, emellé pedig berakunk hirtelen 8-10 okosotthon kiegészítőt. Érdemes figyelembe venni tehát a router választásnál azt, hogy nagy mennyiségű eszköz csatlakozása se okozzon gondot számára. 

HAMA okosizzó: LED RGB villanykörte (10 W)

Tudom, nem izzó, nem égő. Hiszen LED-es és nincs benne sem izzószál és nem is ég, csak világ. Ennek ellenére a köznyelvnek megfelelően talán ez a két kifejezés is helytálló az okos fényforrásra.

Egy LED-es fényforrásnál nem csak annyiból merül ki az okosság, hogy fel sem kell állni és elsétálni a villanykapcsolóig, mert telefonról le- és felkapcsolható. 

A bekapcsolást követően állíthatunk színhőmérsékletet és fényerőt is. Emellett akár színt is, hiszen senki sem mondta, hogy nem világíthat egy nappali lámpája akár piros, zöld, vagy kék színben. 

Ennél hangulatosabb lehet hogy különböző élethelyzetekhez szánt, előre beállított sémák is vannak. Olvasáshoz magasabb fényerő, munkához hidegebb fény, vagy éppen automatikus szín váltás. Nem egy diszkófény, de feldobhatja az otthont.

Hagyományos E27-es foglalatba tekerhető be, a 10 wattos teljesítményével a fényereje egy hagyományos 60 wattos izzónak felel meg.

Ha valaki az RGB színtartományt nem használná ki és elég egy hagyományos, fehér fényű okos villanykörte számára, kb. fele annyiért megkaphatja ezt is a HAMA-tól.

HAMA okos riasztó sziréna hőmérővel

Egyszerre használható betörések ellen és életterünk megváltozásának figyelésére. A HAMA okos szirénája felszerelhető a falra és fénnyel, hanggal tud jelezni bizonyos események bekövetkezésekor.

A beépített szenzorjaival méri a hőmérsékletet a lakásban, illetve a páratartalmat is. Ezek kapcsán beállítható riasztás. Az appban kiválasztható az a tartomány, amelyet megfelelőnek tartunk és ezek alatt, vagy felett képes jelezni. A jelzésre körkörösen villogó piros LED-eket és egy kifejezetten hangos hangszórót használ. 

Betörők ellen is hatásos lehet, ha más kiegészítővel párosítjuk, például ajtó / ablak érintkezővel, ilyen esetben beállítható, hogy nyitásra bejelezzen, az akár fülbántóan hangos 105 dB-s sziréna pedig elijesztheti a betörni próbáló illetéktelen személyt, vagy felkeltheti a környékbeliek figyelmét. 

A riasztási hangerő és időtartam is beállítható, amire szükség is van, hiszen pl. hőmérséklet jelzéshez a maximális hangerő túl sok, zavaró is akár.

Az üzemeltetésre kétféle megoldás is van. Lehet fixen tápegységre kötni, ehhez egy microUSB-s kábelt mellékel a gyártó. Viszont szükség van külön tápra, ez lehet akár egy régebbi, de működőképes telefontöltő adapter.  A kábelmentes használathoz pedig két darab CR123A típusú elem kell, amelyek nem tartozékai a csomagnak.

Az első ismerkedés nem sikerült jól, hiszen a tápcsatlakozóba dugva azonnal elkezdett villogni és szirénázni az eszköz, amelyet végig csinált is addig, míg nem végeztem az első beállítással és nem adtam hozzá a fiókomhoz. Ez egy fájdalmas 1-2 perc volt.

HAMA ajtó/ablak nyitásérzékelő

“Jajj, vajon becsuktam otthon az ablakot indulás előtt?” Ezt a mondatot el lehet felejteni a nyitásérzékelővel, hiszen a telefonon egyszerűen megnézhető, hogy az adott ablak csukott állapotban van-e.

Nem csak ekkor jöhet jól a kiegészítő, hanem akkor is, ha illetéktelenek próbálnának bejutni. Azonnal riasztást küldhet a tulajdonosnak a telefonra. Ha a betörők se érjenek rá nyugodtan pakolni addig, a fentebbi szirénával is összehangolható a nyitásérzékelő. Ennek köszönhetően illetéktelen betörésre képes megszólalni a riasztó sziréna, miközben a tulajdonos is kapja telefonon a jelzést, hogy baj van.

Hama Okos mozgásérzékelő

Ezt a kis eszközt felragaszthatjuk, vagy felcsavarozhatjuk olyan helyekre, ahol szeretnénk mozgásfelügyeletet.

Ha biztonsági funkciókhoz rendeljük, akkor képes mozgás érzékelésére értesítést küldeni a telefonra, vagy éppen megszólaltatni a rendszerbe kapcsolt szirénát.

Ha azonban a kényelmi funkciót nézzük, akkor mozgás érzékelése esetén kapcsolhat lámpát, vagy más más eszközt aktiválhat.

HAMA okos Wi-Fi konnektor fogyasztásmérővel

Villanyszerelő és átalakítás nélkül lehet felokosítani bármelyik konnektort ezzel a kiegészítővel.

Csak be kell dugni a konnektorba és beállítás után használható, a rajta lévő aljzaton keresztül működtethetők háztartási eszközök maximálisan 3680 W teljesítményig, így nem okoz problémát sem egy porszívó, sütő, vagy más, otthon megtalálható hagyományos eszköz.

Ideális lehet olyan eszközökhöz, amelyek üzemeltetéséhez elég bekapcsolni azt, így az ilyen termékeket lehet távolról is vezérelni. Ez nyáron lehet akár egy kerti szivattyú, vagy télen egy elektromos fűtőtest. Ezeket egyszerűen lehet telefonról indítani, vagy automatizálni az okos konnektor segítségével.

Távolról lehet bekapcsolni az áramat, illetve elérhető időzítés (mikor kapcsoljon be), valamint visszaszámlálás (meddig maradjon bekapcsolva). Ezzel nyáron akár locsolni lehet nyaralás közben is a füvet otthon, hiszen csak bekapcsoljuk az áramot, a szivattyú pedig indul. Télen mire hazaérünk, már felfűtheti a helyiséget a fűtőtest anélkül, hogy egész nap működött volna, elég csak időben telefonról bekapcsolni.

HAMA okos kültéri WiFi kamera 1080P éjjellátóval

Végezetül nézzünk egy kültéri kamerát, amely akár fullHD felbontással is képes rögzíteni.

A felszerelést követően lehet microSD kártyára is rögzíteni helyi tárolással, illetve a telefonon is élőben nyomonkövethető az alkalmazásból a pillanatnyi kép. Opcionálisan elérhető a felhő-alapú videorögzítés, ez viszont egy előfizetéses funkció.

A kamera rendelkezik mikrofonnal, hogy hangot is rögzítsen, van viszont hangszóró is. Így lehetőség van kétirányú kommunikációra, azaz ha nem vagyunk otthon, de látunk valakit a kamera képén, tudunk felé kommunikálni. 

Óriási szabadságot ad a modularitása

Az ilyen okosotthon megoldások előnye, hogy modulárisan felépíthetők. Nem kell egyszerre százezreket rákölteni. Nincs szükség gateway eszközre. Ha éppen csak egy kültéri kamerára van szükségünk, megvesszük és használjuk. Megtetszett és tennénk a hát más részére is? Veszünk még. Esetleg inkább egy LED körtét cserélnénk le és akkor már okos termékre? A lehetőség adott!

Nagyjából olyan 5 ezer forinttól indulnak az okosotthon kiegészítők, ennyiből lehet tehát megkezdeni az otthoni rendszer kiépítését. Ha apránként bővítünk, a költségek kevésbé fájóak. Persze, egy nagyobb otthoni lakásfelújítás esetén egy bővebb, komplettebb rendszer összeállítása sem dobja meg kiemelkedően magasan a teljes költségvetést.