Garmin Venu 2S teszt – ezután a lányok futhatnak

A Garmin az elmúlt évek során professzionális navigációs cégként volt jelen, ezzel együtt pedig egyre erősebb a felokosított sportórák piacán. Ezúttal tesztünkkel a hölgyeknek fogunk kedvezni, hiszen az ő csuklójukra szánt Garmin Venu 2S órát néztük meg tüzetesebben.

Női és férfi méret is van már a Venu 2 szériában

A Venu sorozat második generációja 2021. tavaszán debütált, egy férfi (45 mm) és egy női (40 mm) méretben. Ez utóbbi tesztünk alanya is.

Az óra háromféle színben érhető el. A feketére hajazó szürke-sötétszürke mellett van egy ezüst-világosszürke, illetve egy világos arany – világos homokkő árnyalatú is. Ezeknél az első színárnyalat a tokozásra utal, a második pedig a szíjra. Tesztünk alanya az ezüst-világosszürke. Ennek tokozása ezüst árnyalatú, míg a szilikon szín világosszürke, nagyon közelítve a törtfehérhez.

A 40 mm-es készülékházban egy 360×360 pixel felbontású kijelző van, amelyet Corning Gorilla Glass üveg véd, ez pedig kellemesen lekerekített hatással van ellátva. A fizikai méreteiből adódóan elsősorban vékony, női csuklókon fog a legjobban mutatni az óra, ideális, alig zavaró viselet, hiszen mindösszesen 39 gramm tömegű szíjjal együtt.

Az óra jobb oldalán két lapos gomb található, amely egy funkciók vezérléséhez szolgál, ezen kívül pedig az érintőképernyő biztosítja a vezérlést.

Az óra hátlapján egy többfunkciós optikai szenzor helyezkedik el egy csoportban. Ezek felelnek a pulzusmérésért, a véroxigén telítettség méréshez és használja az óra több egyéb funkcióhoz is az ezekből mért adatokat. A 4 érintkezős töltő csatlakozó is alulra került, ezekhez mágnesesen csatlakozik a töltőkábel.

Ahogy alul látszik, könnyen, egy mozdulattal levehetők a szíjak, így azokat nagyon rövid idő alatt lehet házilag, szerszám nélkül is cserélni. 

Telefonról minden beállítható

Az óra használatához telefonon a Garmin Connect alkalmazást kell letölteni a Google Play Áruházból, vagy az Apple App Store-ból. Ha valaki nem használt még Garmin órát, akkor elsőnek létre kell hoznia egy felhasználói fiókot, az óra csatlakoztatása pedig adja magát, hiszen ezen végig vezeti a felhasználót az app. 

Az első beállítás során viszonylag sok adatot kell megadni, ezek azt a célt szolgálják, hogy minél pontosabban tudjon számolni később a szoftver. Az edzések során elégetett kalóriák mennyiségét például nagyban befolyásolja a kor, a nem, a testtömeg, vagy éppen a magasság, emiatt ezen adatokkal sokkal pontosabb a szenzorok adatainak kombinálása.

A beállítást követően rögtön lehet különböző óra számlapokat letölteni, ez befolyásolja, hogy milyen módon jeleníti meg az időt a Venu 2S, illetve hogy mely egyéb adatok jelennek meg. Az úgynevezett IQ Store felületen számos watchface letölthető. Lehetőség van akár saját fotóval is szerkeszteni egyet.

A főképernyőt lefelé és felfelé lapozva információt kaphatunk megannyi, az óra által mért adatról. A Widget Glances névre keresztelt információs felületet a Fenix 6 sorozat vezette be korábban, a Venu 2 széria pedig átvette ezt. Ezeken látható a lépésszám, a megtett emeletek száma, edzés intenzitás, pulzus, SpO2 szint, stb. Ha valamelyikről további információt szeretnénk, akkor elég megérinteni és megnyitni azt. Ezt követően sokkal részletesebb az információ a különböző adatokról.

A Venu 2s egyik újdonságként felfogható funkciója a Health Snapshot ( Egészségügyi pillanatkép). Ez egy olyan, 2 perces teszt. Melynek során az óra szenzorjai mérik a pulzust, a véroxigén telítettségét, a légzésszámot, a stressz szintet és a HRV-t (pulzusszám ingadozást). Ennek végén kap a felhasználó egy értéket, amelyet az aktuális állapotának felel meg. Ezt a kétperces tesztet minden nap elvégezve lehetősége van követni az edzettségét, egészségügyi állapotát napi szinten. 

Egy másik, hasonló funkció a Body Battery, amely a szervezet “energetikáját” igyekszik felmérni az adatok alapján. A folyamatos napi viselet során figyeli a stressz szintet, az alvást, az edzéseket, a pulzust és megannyi értéket, amely alapján kikalkulálja, hogy mennyire van toppon a viselő. A Venu 2s kijelzőjén így láthatjuk azt, ha munka során nagyon leterheltek vagyunk, vagy éppen ha egy gyors powernap alvással délután feltöltjük energia-tartalékjainkat.

Az egésznapos viselet segítségével akár az órán, akár a telefonos alkalmazáson keresztül tudjuk követni azt, hogy miképpen alakul napközben és éjszaka a pulzusunk, véroxigén telítettségünk, stb. Ma már egy okosóra alapvető funkciója az alvásmérés, így ezt tudja természetesen a Garmin női órája is. Nem csak azt mutatja meg, hogy hány órát aludt a viselője, hanem azt is, hogy a különböző alvási fázisokban mennyit töltött. Ezek alapján készül egy alvási érték is, amely a pihenés minőségét mutatja meg.

Nem csak óra, pénztárca is

A Garmin Venu 2S egyik hasznos funkciója, hogy támogatja a Garmin Pay nevű NFC-s érintéses fizetést. Ennek beállítása a Connect appon keresztül működik. A hazai bankok a teszt időpontjában sajnos nem támogatják ezt a funkciót, ennek ellenére a magyar felhasználóknak sem kell mellőzni ezt. 

Az egyik opció a Curve nevű fintech cég szolgáltatása, amely egy “ernyő kártyát” biztosít, amely alá behelyezhetők a hazai bankok kártyái és több kártyát egyetlen eggyel helyettesíthetünk. Emellett a másik opció a Revolut, ezen fintech kártyája is használható a Garmin Pay-jel, így viszonylag egyszerűen kihasználható itthon a fizetési szolgáltatás.

A Connectben beállításkor meg kell adni egy PIN kódot. Miután a kártyát hozzáadtuk a Garmin Pay-hez, vásárlás során az óra menüjéből kiválasztjuk a Garmin Pay-t, megadjuk a PIN kódot a kijelzőn, majd fizethetünk úgy, hogy az órát a terminálhoz érintjük. Összességében ez egy jó funkció, hiszen a bankkártyás fizetés ma már Magyarországon szerte elterjedt, az óra általában a kezünkön van, így akkor is tudunk vásárolni, ha se pénztárca, se telefon nincs nálunk.  

De ha már sportóra, akkor fontosak a sportfunkciók is. Ebből is széles repertoárral rendelkezik a Venu 2S. Természetesen nem annyira széles felhasználási körrel rendelkezik, mint a kifejezetten sportolóknak szánt Fenix, vagy Enduro széria. De ez nem jelenti azt, hogy a Venu 2S kihagyna valami olyat, ami feltétlenül hiányozna a mindennapok során.

Az olyan alap edzésfajták, mint a futás, biciklizés, séta és hasonlók, természetesen megvannak itt is. Az első generációs Venu modellhez képest a 2S új aktivitási típusok között megtalálható a túrázás, a HIIT (magas intenzitású edzés), a beltéri falmászás és a kültéri sziklamászás is. A HIIT edzésprogramon belül animált instrukciók is megjelennek, azaz az edzés során a kijelzőn látni azt, hogy milyen gyakorlatot és hogyan kellene végrehajtani. 

A kültéri edzések során az egyik legfontosabb dolog, hogy a helymeghatározás jó legyen. A Venu 2S nem csak a legismertebb helymeghatározási módot, a GPS műholdakat kezeli, hanem a GLONASS és a Galileo is támogatott, fontos ráadásul hogy ezek kombinálhatók és egyszerre többféle rendszert is használhatunk a jobb, pontosan meghatározáshoz. 

A Venu 2S egy nőies Garmin óra, egyszerre kínálva okos és sportos funkciókat is. AMOLED kijelzővel, Garmin Pay és Spotify támogatással.

Futóedzés során teszteltem a Venu 2S-t, amely során egészen pontosnak tűnik utólagosan visszanézve az útvonalat. Kismértékű kiugrások éppen megtalálhatók néha, előfordulhat hogy az adott helyen valamilyen árnyékoló tényező okozhatott gondot, de ez nem okozott jelentős pontatlanságot.

Az edzésekhez a beépített pulzusmérő szenzort használja a Venu 2S, de lehetőség van Bluetooth-on, vagy ANT+-on keresztül külső kiegészítőket használni. Ez lehet akár egy mellkaspántos pulzusmérő (akár úszáshoz szánt modell is), vagy akár biciklizéshez pedálszenzor, ami pontosan számolja hogy mennyit teker az ember.

Gyakran látni embereket futás közben headsettel a fülükkel, sokan szeretnek zenét, vagy akár egy hangoskönyvet, esetleg podcastet hallgatni edzés közben. Erre ideális a Venu 2S is és ehhez telefon sem kell az aktivitás során.

Képes a Spotify és a Deezer zenei streaming platform kínálatából a kiválasztott tartalmakat szinkronizálni az órán, így azok telefon és internet nélkül elérhetők, de egyszerű MP3 fájlokat is másolhatunk az órára. Ehhez csak egy Bluetooth headsetet kell csatlakoztatni az órához.

Az üzemidő elég sok minden függvénye a Venu 2S esetén. Okosóraként akár 10 napig is használható egyetlen feltöltéssel. Azonban ha bekapcsolásra kerül az Always on Display funkció (amikor a kijelző folyamatosan kijelez valamilyen információt), akkor már rögtön két naponta kell tölteni. 

Ha valaki úgy gondolná, hogy megpróbálkozna hosszabb távú futásokkal, de esetleg nem tudja hogyan kezdjen hozzá, akkor erre lehet szuper a Garmin Coach program, amelyben három személyi edző állít össze a felhasználói igények alapján olyan edzési programot, amely segít felkészülni 5, 10 km-re vagy akár egy félmaratonra.

Ha azt nézzük, hogy edzésre mennyire használható, akkor GPS-es üzemmódban akár 19 órán keresztül is kitart. Ha Bluetooth-on keresztül zenét hallgatunk, akkor is mehet az edzés GPS-szel 7 órán keresztül, ami még szintén nem rossz eredmény.

A Venu 2S kellemes benyomást tett rám két hét alatt, hiszen könnyed, elegáns viselet. Ami nálam negatívumként jelent meg, az az egyedi töltőcsatlakozás vezeték nélküli töltés nélkül (így a hozzá való kábel nélkül nem tölthető). De összességében egy jó darab lett, amely félúton van az okosórák és a sporórák világa között.

Komoly a Garmin Venu 2S kihívóinak mezőnye is

A Garmin Venu 2S egyébként elég masszív mezőnyben próbál helytállni. Az iPhone felhasználók számára a Venu 2S árszegmensében ott van akár az Apple Watch Nike SE és akár a Watch Series 6 is. A Samsung ebben az ártartományban már kínálja a Galaxy Watch 3-at és az új Galaxy Watch 4-et is. A Huawei-től a Watch 3 jöhet szóba, bár ez nem kifejezetten női méret. Azt pedig nem is említettem, hogy több opciót kínál maga a Garmin is a Venu 2S árkategóriájában. Abszolút divat kiegészítő jelleggel a vívomove Style, vagy a futásra kifejlesztett Forerunner 245 Music óra is. 

Ha amatőrként elkezdel komolyabban sportolni, esetleg nagyobb távokat, vagy komolyabb edzéseket is végeznél, akkor előtte érdemes elmenni egy sportorvosi vizsgálatra, ahol felmérik, hogy nincs-e olyan egészségügyi gond, amire érdemes figyelni. Emellett, otthon is követheted az egészségügyi állapotod, a WIWE mobil EKG-val például egy perc alatt tudsz EKG mérést elvégezni és a hozzá való program ki is értékeli azt.

126490cookie-checkGarmin Venu 2S teszt – ezután a lányok futhatnak