A szív az emberi test motorja, mégis gyakran elhanyagoljuk azt. A magyar fejlesztésű és gyártású WIWE mobil EKG arra sarkallja a használóját, hogy rendszeresen ellenőrizze saját egészségét és nagyon hatékonyan tud segíteni.

Stroke, szívritmuszavar, tachycardia

Ismerősek ezek a kifejezések? Az sem baj, ha esetleg nem, viszont a WIWE mobil EKG segít ezeket megelőzni, rizikóbecslést végez így a nagyobb bajok megakadályozásához járulhat hozzá, mutatjuk hogyan:

A WIWE egy bankkártya alapterületével megegyező méretű vékony kütyü, amely képes egy perc alatt EKG vizsgálatot elvégezni rajtunk. Ezt követően okostelefonos alkalmazáson keresztül kijelzi az eredményeket, de nem csak a szakzsargont, hanem közérthetően elmagyarázza, hogy mi mit jelent és mikor lehet szükség felkeresni egy orvost részlegesebb kivizsgálásra.

Fekete, valamint fehér színben gyártják Egerben a WIWE-ot. Puha tapintású borítása van és rendkívül könnyű. Amíg egy egészségügyi intézményben az EKG mérés során hosszú kábeleken keresztül tappancsokat helyeznek fel a méréshez, eddig ez a kütyü kábelmentes. Az előlapján található két körlapra kell hozzáérinteni az ujjunkat a méréshez és a kettő között lévő LED fény jelzi, hogy hol jár a mérés. Egy EKG mérés 60 másodperc alatt van kész.

A fekete színű WIWE mobil EKG
Matt fekete színben a WIWE, a két szürke érzékelő között a hullámjel nem csak dísz, hanem LED-es folyamatjelző is

Ha csak a WIWE van kéznél, akkor telefon nélkül is használható, ebben a módban 50 különböző mérést tud eltárolni, később pedig leszinkronizálni. Ha kéznél van a telefon, akkor Bluetooth adatkapcsolaton keresztül kommunikál a két eszköz.

A mérés során látható is az EKG görbe a kijelzőn, mellette a vér oxigéntelítettsége, a pulzus, illetve az, hogy mennyi idő van még hátra a mérésből.

Nem csak mér, közérthetően ki is elemez

A mérés után a telefonon azonnal kapunk egy kiértékelést is. A három legfőbb elem azok a körlapok, amelyek már színükkel jelzik, hogy van-e valami rendellenesség. Ha ezek zöldek, akkor feltételezhetően minden rendben van. Narancssárga szín esetén kismértékű rendellenesség tapasztalható. Ha esetleg piros jelzést látunk, célszerű mielőbb kivizsgáltatni magunkat. 

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
Ilyen, amikor minden rendben van egy mérés során, kapunk 3 zöldet

A színek mellett pontosabban kifejti az alkalmazás a mérés eredményét. egyrészt, alul láthatjuk az SpO2, azaz véroxigén szintet százalékos értékben (95-99% számít normálisnak), illetve a pulzusszámot is.  Ezen kívül, ha a Részletek gombot megnyomjuk, jelentősen több adatot is láthatunk a mérésről.

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
Ha valamilyen érték nem stimmel, akkor a fent látható módon, narancssárga (vagy piros) jelzéssel figyelmeztet

Az EKG paraméterek résznél láthatjuk az átlagolt többségi ciklust hullámhatárokkal, amelyhez az eredményünket és a normál tartományt is jelöli az alkalmazás. Ennek köszönhetően láthatjuk azt, hogy mely értékek, amelyek jónak számítanak és hogy hol van a mérésünk ehhez képest. 

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
Az app demonstrálja, hogy mely értékeink megfelelőek és melyeknél van esetleg eltérés

Az EKG görbe egészét is lehetőség van megjeleníteni, ez főleg akkor hasznos, ha egészségügyi szakember számára mutatjuk az értékeket, de erről írunk még lentebb.

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
A szakemberek számára a teljes EKG görbe megjeleníthető

Az Aritmia vizsgálat során a szívritmust ábrázolja egy grafikonon a WIWE szoftvere. A kis zöld körökből látható, hogy mennyire szabályos, esetleg szabálytalan a szívritmus.

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
Jelentős szívritmus-ingadozás nem érzékelhető – de természetesen akkor is jelezne, ha máshogy volna

A többségi szívritmus görbén látható az átlagos pulzusunk, valamint az, hogy a mérés során hogyan alakult az érték, mekkora volt a kilengés. Ezt az értéket a fizikai igénybevétel, illetve az edzettség is befolyásolja nagyban.

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
Az aktuális fittségi állapot befolyásolja a HRV értékét

A kamrai heterogenitás értelmezhető része számunkra elsősorban az, hogy a fekete kör a piros (veszélyes), a sárga (rendellenességre utaló), vagy zöld (normál) területen van.

A WIWE mobil alkalmazásában megjelenő EKG mérési eredmény
A színek segítenek értelmezni, hogy van-e gond

Ha a beállításokban hozzáadunk kapcsolatot, akkor emailben továbbíthatók a méréseink – akár egyesével, akár automatikusan. Ez szívprobléma esetén kimondottan hasznos, a pontos diagnózist ugyanis nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e bemérni a problémát.

Előfordulhat, hogy a szervezet jelzi, hogy valami gond van, viszont mire egy orvosi kézbe kerül valami, elmúlik a gond és az EKG nem mutat semmit. Ezen segíthet nagyban a WIWE!

A nehezen felderíthető tüneteket tudja rögzíteni, amikor érzi a felhasználója, hogy valami baj lehet, egy perc alatt elkészítheti a mérést, akár telefon nélkül is. Szinkronizálás után továbbíthatja azt a kezelőorvosának, vagy megmutathatja a hozzá érkező egészségügyi személyzetnek. Ezáltal könnyebben elkapható a probléma, az orvos rögtön tudja elemezni az adatokat, hamarabb közbe lehet avatkozni.

Egy esetleges romló helyzet helyett azonnal belekezdhetnek a kezelésbe a szakemberek, ami akár életet is menthet. 

Kicsi a WIWE, de pontos? Mennyire lehet hinni egy ilyen kicsi eszköznek?

Nem lehet valamire azt mondani, hogy EKG-t mér, ha nem felel meg bizonyos követelményeknek. Egy kórházi EKG mérő készülék 12 tappancsot tartalmaz, amelyet az ember karjaira, lábaira és a törzsére helyeznek fel. A WIWE mobil EKG a karokra helyezendő első két csatornát fedi le. Bár ez kevésnek tűnhet, a szakemberek szerint már ebből rendkívül sok fontos adat gyűjthető be.

Az eszköz 98,69%-os pontosságú kiértékeléssel szolgál, azaz mindenképpen nagyon közel van a tökéletes pontosságú méréshez és nyugodtan meg lehet benne bízni.

WIWE mobil EKG mérés közben
Nem szükséges semmi extra a méréshez, csak nyugodt környezet

Kardiológusok sora ajánlotta a WIWE-ot megjelenése óta. Sőt több egészségügyi személy használja is azt a páciensek vizsgálata során, például üzemorvosi vizsgálatokhoz, hiszen kis helyen elfér, az üzembe helyezése egyetlen egy gombnyomást igényel és az egy perces mérés eredménye is megvan azonnal. 

A WIWE célközönsége nagyon széles, mondhatni bárkinek jól jön egy EKG mérés, hiszen komoly problémát akadályozhat meg. Az Androidra és iOS-re elérhető alkalmazás képes különböző felhasználói profilokat kezelni. Eltérő profilok létrehozásával a teljes család használhatja. A szoftver támogatja a profil készítés nélküli mérést is. Egyaránt jó szolgálatot tehet már ismert szívproblémával kezelt egyéneknek, vagy éppen sportolók számára, megelőzési célzattal.

Poszt-COVID szindrómához is jó 

A koronavírus járvány utóélete során is felmerülhet a WIWE, hiszen a COVID-19 vírusfertőzés egyik későbbi mellékhatása lehet szívprobléma is. Ennek korai felderítésében tud segíteni egy mobil EKG, ugyanis akkor mérhetünk vele, amikor csak szeretnénk, naponta akár többször is. A mobil alkalmazás azt szorgalmazza, hogy heti szinten három alkalommal tegyünk az egészségünkért annyit, hogy 1 percet rászánunk egy EKG mérésre.

WIWE mobil EKG mérés közben
Egy perc és kész a mérés

A WIWE használatával könnyebb a szívritmuszavar szűrése, stroke (a pitvarfibrilláció felismésével) és hirtelen szívmegállás rizikóbecslése. Ez a kütyü nem csak egy trendi kiegészítő, valóban életmentő szerepet képes ellátni.

Ha a bemutatónk felkeltette az érdeklődésed, a WIWE-ot megtalálod a MediaMarkt kínálatában.

Az egészséges életmódot befolyásolja az életmód is. Itt írtunk néhány tippet, hogy miért érdemes kipróbálni a gőzfunkciót is sütés közben.