Samsung Galaxy Watch 4 teszt – egy a hölgyeknek, egy az uraknak

A legújabb Samsung Galaxy Watch 4 sorozat többféle kivitelben és méretben került piacra. Van 40, 42, 44, 46 mm-es verzió, csak WiFi-s és 4G verzió, többféle szín. Tesztünkhöz a Galaxy Watch 4 Classic 42 mm-es modellje érkezett az uraknak, illetve a Galaxy Watch 4 40 mm-es kiadása a hölgyeknek.

A fekete színű, klasszikus modell különlegessége a lünettán található gyűrű, amelyet körbe lehet tekerni, ezzel pedig vezérelhető a rendszer. Nagyon jó eltekerni, érződik, hogy egy jó kis mechanikus szerkezet van alatta.

A rózsaszínű modellen nincs gyűrű amit tekerni lehet, ez egy teljesen lapos kijelző borítást kapott.

Mind a két modell kijelzője 1,2”-os, azaz 30,4 mm-es.  A Circular Super AMOLED kijelző 396×396 pixel felbontású. A Classic esetén be van süllyesztve a kijelző egy milliméterrel a lünetta szintje alá.

Egyaránt szilikon szíjjal érkeztek az órák. A Classic esetén férfiasabb fekete színben, a normál modell esetén rózsaaranynak nevezett árnyalatban.

Közös tulajdonság, hogy az óra jobb oldalán két gomb helyezkedik el, ezek laposak. Kifejezetten jól néz ki a felső gomb esetén a piros betét a gomb tövében.

Alul különböző optikai érzékelő szenzorokat találhatunk, amelyek a pulzust mellett pl. vérnyomást, EKG-t és egyéb élettani jeleket képesek mérni. Itt a feliratokból derül ki az is, hogy az óra háza rozsdamentes acél, míg az üveg a Gorilla Glass DX edzett üveg.

Új Wear OS szoftver segíti a használatot

Az új órákon a Google által fejlesztett Wear OS fut, amelybe azért a Samsung is belenyúlt, részben a felhasználói felületbe, amelyet az óra tulajdonságaihoz igazított.

A főképernyőre többféle óraszámlap beállítható, ebből tényleg széles a kínálat és a Google Play Áruházból további watchface-ek is letölthetők. 

Ha oldalra seprek a kijelzőn – vagy tekerek a lünettán, akkor különböző szolgáltatásokat érhetünk el gyorsan. Itt mi magunk állíthatjuk be, hogy mely modulok jelenjenek meg és milyen sorrendben. Ilyen például az edzés indítás, az EKG, az alvás, a vízfogyasztás számláló, vagy éppen a naptárat.

Ha az óra kijelzőjének aljáról felfelé húzom az ujjam, előbukkan az összes alkalmazás. Itt buborékokban sorakoznak az ikonok. Hasonló elrendezést használnak az Apple Watch és a Huawei Watch 3 sorozatú órák is, tehát aki már találkozott valamelyik modellel, nem lesz teljesen idegen a látvány. Itt megtaláljuk az összes telepített alkalmazást és lehetőség van újabbakat telepíteni.

Amennyiben fentről lefelé húzom az ujjam, előbukkannak a gyorsbeállítási funkciók. Itt lehet pl. éjszakai módot kapcsolni, WiFi-t beállítani, repülőmódot kapcsolni, stb.

Magától is indulnak a sportmódok

A Watch 4 széria viszonylag gazdag sport módokban, illetve funkcionalitásban. Én naponta 3-4 alkalommal sétáltatom a kutyámat, amely során az óra automatikusan indította mindig a séta edzésprogramot. Mindig meglepett, mikor láttam, hogy egy nap alatt több kilométert elsétálok így – mondhatni sportolok, anélkül hogy feltűnne. Persze ez inkább a normális életvitel alapvető része, hiszen szükség van legalább 10 ezer lépésre napi szinten az egészséges élethez.

Mellette, ha valóban sportolok, akkor rendelkezésre áll több GPS-es és helymeghatározás nélküli program is. A futás során egészen jól mérte a megtett távolságot, minimálisak voltak az eltérések akár az útvonalban, akár a megtett távolságban. 

Közben természetesen méri a pulzust is a csuklón keresztül. Általában egy régebbi Polar M400-os sportórát használok, egy hozzá való Polar H7-es mellkaspántos pulzusmérővel. Ezzel hasonlítottam össze a Galaxy Watch 4 órát is. Összességében kifejezetten jó hatékonysággal követte csuklóról is a pulzust, a kétféle mérési módszer között magasabb tartományban, aktívabb mozgás mellett sem volt jelentős különbség. Az évek során valóban kifejezetten sokat fejlődtek a csuklós mérési lehetőségek.

Ami hiányzott

A sportprogramok között volt néhány dolog, amit hiányoltunk, pédául kenuzáskor nem mérte a távolságot, csak az eltelt időt és pulzust méri az óra ilyen esetben, illetve ebből kalkulál energiahasználatot. Itt kifejezetten sajnáltam, hogy nem rögzítette az útvonalat és a megtett távolságot, pedig a feltételek adottak lehettek volna.

Számomra szintén hiányzott a lépcsőzés, mint edzésprogram. Ezt én valódi lépcsőn szoktam végezni, de sokan járnak edzőterembe is lépcsőzőgépre. Nagyon sokféle edzésmód hozzáadható, beleértve pl. balettet, hasprést, hátnyújtást, de lépcsőzés opció nincs. Pedig vannak olyan edzésmódok is, amelyeket nem is gondoltam, hogy külön kellene venni (lábemelés, lábhajlítás, lábnyújtás, lábtolás, nyújtás, oldalemelés, stb. – ezek mind különböző sportmódok).

EKG és vérnyomásmérés órával? Akár még az is lehet.

Van még egy sor érdekes élettani funkció is, amelyet a mindennapok során használhatunk.

Az alvásfigyelés szinte alap az ilyen kütyükben manapság, a Galaxy Watch 4 is figyeli azt, hogy mettől-meddig alszunk, illetve elemzi azt, megmutatja a különböző alvási fázisokat, valamint ajánlást tesz arra, hogyan aludjunk esetleg máshogy.

Képes akár EKG-t is mérni az óra. Ehhez nyugodt pozícióban kell ülni, illetve az ujjunkkal megérinteni az óra gombját. A mérés során és utána igazából túl sok információt nem kapunk. A mérést követően láthatjuk a szinus-ritmust, illetve jelzi az óra, hogy láthatók-e jelei pitvarfibrillációnak. A korábban tesztelt WIWE mobil EKG ennél azért több információt közöl a felhasználóval, illetve jobban el is magyarázza annak jelentéseit.

Akár tud vérnyomást is mérni az óra. Pontosabban csak megsaccolja azt. Ehhez egy hagyományos vérnyomásmérővel kellene azt kalibrálni minden hónapban. Igazából ezt a funkciót valószínűleg kevésbé kell egyelőre komolyan venni, kevésbé merném egy algoritmus számításaira bízni a vérnyomás mérésemet.  Párezer forintért már lehet venni vérnyomásmérőt, amely megbízhatóbb adatokkal szolgál.

A vérnyomásmérés és EKG funkció csak egyes Samsung készülékekkel érhető el, így például az általunk is tesztelt új Galaxy Z Flip3 5G-vel, illetve Galaxy Z Fold3 5G-vel.

Három különböző app is kell az órákhoz

A Galaxy Watch 4 órák vezérlésére több különböző szoftver is kellett a teszt során a telefonra. 

Magát az órát a Galaxy Wearable kezeli. Ezen belül lehet óraszámlapokat beállítani, alkalmazást telepíteni, stb. Ezzel az applikációval egyébként más Samsung termékeket is kezelhetünk, például a Galaxy Buds2 headsetet.

A mért edzéseket és egészségügyi adatokat a Samsung Health app gyűjti össze, ebben láthatunk a telefonon minden információt.

Ha szeretnénk kihasználni a vérnyomás- és EKG-mérés funkciót, akkor ahhoz külön kell letölteni a Samsung Health Monitor applikációt. Ebben végezhető el a kalibráció is.

A mindennapok során nagyjából azzal kell számolni, hogy minden másnap töltőre kell tenni a Galaxy Watch 4-et. A vezeték nélküli Qi töltés teljesen jó, hiszen a saját töltője mellett más kiegészítővel is tölthető, vagy éppen a telefonok fordított vezeték nélküli töltés funkciójával is használható.

Ha 20%-os töltöttség mellett helyezem töltőre, akkor kb. 1,5 órás töltési időt prognosztizál az óra. Azért bő 1 napos üzemidő esetén ez kicsit hosszú töltési idő. 

Két hétig tudtam használni én és a párom az új Galaxy Watch 4 órákat. Összességében a funkciók kifejezetten jól működtek rajta, egyedül a gyakori töltési igény volt az, amely néha kicsit bosszantó volt. A sportfunkciók mérési pontossága nagyon tetszett, illetve a lünettás vezérlő is.

A Samsung Galaxy Watch 4 Classic tesztünk alanya egy 42 mm-es fekete modell volt, de elérhető ez ezüst színben is. Illetve van belőle 46 mm-es kiadás is, fekete és ezüst árnyalatban.

A Samsung Galaxy Watch 4 óra 40 mm-es rózsaszín modellje szerepel a tesztben, ez a kiadás fekete és ezüst színben is megvásárolható. Ezen kívül ez a modell rendelkezik nagyobb, 44 mm-es kiadásban is, fekete, ezüst és zöld árnyalattal.