Enni, enni, enni! Így strandol a magyar!

A vonatra való felszállás utáni nettó 30. másodpercben történő rántott hús marcangoláson felül a Balaton és egyéb vízparti helyszíneken abszolvált jó ízű és nagyjából konstans élelmezés igazi hungarikum. Szendvicsek, rágcsák, pattintó sörök és gourmand családok esetében egész svédasztalok kerülnek ki a pokrócokra, törülközőkre. Lássuk, mi mindent cipelünk magunkkal a strandra egy átlagos napon!

Alapozás, kényelem: a takarónyi privát tér

Hogy törülközővel vagy pléddel jelöljük-e ki a falka számára a helyet, egyénileg eltérhet. Mindenesetre az első és legfontosabb művelet a bázis kiszemelése, meghódítása és kényelmessé tétele.

Mára egyre gyakrabban látni a napfénytől óvó, kinyitható kis sátrakat, amelyek árnyékot adnak, az esetleges lombkorona hiány mellett is. Az összecsukható kisszékek és a felfújható fotelek korában egyre komolyabb kényelemben és luxusban élvezhetjük az édes életet. A felszereltség nyilván függ a helyszín megközelítésének módjától: az autós családok fullra felpakolt járműveikbe szinte minden fontos eszközt be tudnak préselni. A vonattal érkezők viszont valószínűleg csak az alapdarabokat és a legkisebb, legkönnyebb elemeket választják.

TIPP! Bár ehhez a megoldáshoz szükséges két, ideális távolságra lévő fát találnunk, az ejtőernyő selyemből készült függőágyak 5 csillagos szállodává változtathatják a mezei strandokat. Két kötél, egy egészen kicsire összecsomagolható függőágy, két fa, és már szinte álomba is ringathatjuk magunkat a vízparton. Arról nem is beszélve, hogy így megússzuk az esetleges hangya inváziót!

Minden, ami a fürdéshez kell

Emlékszem, gyerekkoromban elszoruló szívvel nézegettem a tehetős német családok felfújható mini szigeteit, amelyen még pálmafa is volt. Sosem teljesült az álom, hogy saját, privát műanyag úszó földrészem legyen, de azért nem panaszkodhatok, volt pár menő karúszóm…

Az idei sláger, a “méretarányos”, felfújható unikornis is valószínűleg csak a kiváltságosok csomagjai között lapul. De a piac színes és széles kínálata miatt jó eséllyel mindenki talál kedvére – és testméretéhez – való lebegő játszó és pihenő eszközt.

Az úszógumi nem csak gyerekkori szükséglet. Egy jó kis úszás után felnőtt fejjel is jól esik kicsit ringatózni a vízen. A gumimatracok, kishajók és egyéb nyalánkságok tehát szintén alapfelszerelésként megtalálható az átlag magyar fürdőzőnél. A vízipisztoly, kislabda, nagy labda, szivacs- és műanyag labda már opcionálisabb választás. Ahogy az úszószemüveg és a békatalp is, előbbi használata főleg azért, mert a hazai tavakban nem sok mindent láthatunk. Legalábbis a part közelében.

Az origo: az étkezés

 

A családok általában két hullámban szállják meg a strandokat: reggeli után, valamint az ebédet követő szieszta végeztével. Így azt gondolhatnánk, az evés nem kell, hogy központi szerepet játsszon a pakolás során.

Nos, aki csak egyszer is nyaralt már itthon, tudja, hogy valami tömegpszichózis, na meg a jó levegő-napfény-víz hármasának köszönhetően egyszerűen folyamatosan ennünk kell.

Dinnyét, kölesgolyót, jégkrémet: egyre megy. Csak valami legyen a kezünk ügyében!

Az igazán profi, fekete öves családfenntartók és anyukák hűtőtáskákba pakolt, gondosan válogatott élelmiszerekkel és italokkal érkeznek. Manapság már a cipekedés sem okozhat gondot, a gurulós hűtőtáskának hála a fél fridzsidert kivihetjük magunkkal a partra!

Egy jól behűtött sör és fröccs, egy hűvös nektarin, pár liter friss, hideg uborka, paradicsom vagy paprika saláta mennyei örömöket okozhat! A hideg sültek is jó szolgálatot tehetnek, egy profi hűtőtáskában tárolva pedig nem okozhat problémát a frissen tartásuk sem. 

A szorosabb költségvetéssel operáló családok ráadásul így megúszhatják a helyszíni felárat, mégsem kell úgy érezniük, hogy a dőzsölő tömegben nélkülöznének.

TIPP! Kockázzunk fel otthon pár citrusfélét (narancsot, piros grapefruitot, citromot, lime-ot), ha van otthon menta vagy citromfű palántánk, szüreteljünk róla pár levelet, tegyük mindezt a hideg ásványvíz vagy szóda mellé a hűtőtáskába és csodálatosan, ráadásul stílusosan és egészségesen frissülhetünk fel a tikkasztó melegben. A piros gyümölcsök szerelmesei málnát vagy ribizlit is használhatnak, de a kígyó uborka is elképesztően jól feldobhatja az italunkat! (Utóbbihoz a nagykorúak egy kis gint és tonikot is önthetnek…)

Ha nem egy szakajtónyi gyerekkel és/vagy hatalmas étvággyal indulunk a strandra, ha nincs szükségünk 45 literes egységre, a kisebb, vállra akasztható és egyre divatosabb dizájnnal készülő hűtőtáskák közül is válogathatunk. Két-három sör és pár túró rudi, egy-két szendvics és minden a legnagyobb rendben lehet.

TIPP! Tegyük a naptejet is a hűvös tároló egységbe, így a védelem mellett kellemesen simogató érzés lesz maga a felvitel is! Emellett az elektromos készülékek (telefon, tablet) is hálás lesz, ha a 35 fok helyett megfelelőbb klímában pihenhet. Ebben az esetben érdemes vízhatlan zacskóba tenni a hűsölő kütyüket és persze elkerülni a fagyasztást!

A színes hűtőtáskákról bővebb információk a MediaMarkt oldalán érhetők el!

 

Szárazföldi szórakozás: rejtvény és irodalom, társas és kártya

Szerencsére még mindig azt látni a magyar strandokon, hogy a pihenni vágyók a hagyományosabb kikapcsolódás eszközeihez nyúlnak. Ha már egész évben a neten lógunk, használjuk ki a “nomád” pillanatokat és kicsit felejtsük el a világhálót és a digitális játékokat. Az olcsón beszerezhető rejtvényújságok, a sudoku kiadványok bírják a gyűrődést. A vizet kevésbé, de pár csepp Balaton vizet ők is kibírnak. A kártyák többsége szintén strapabíró, hát még a dobókockák. Gyerekkorom slágere a kockapóker bármikor feldobhatja az időtöltést.

Az olvasás a strandon már érdekesebb és macerásabb ügy. Érdemes könnyen emészthető művet választani. Egy Agatha Christie vagy Rejtő Jenő kiadvány még mindig top sláger lehet a rövidebb, bele-belealvós olvasások során. A “ponyva” kiadványokat ráadásul nem féltjük annyira a rácsorgó fagylalttól, a fröccsenő sörtől és a hajunkból csepegő víztől.

Hamár kütyü, akkor egy vízhatlan e-book olvasó jó társunk lehet, akár a már említett matracon, vagy egyéb felfújható egységen lebegve, kissé távolabb a sivalkodó tömegtől…

Bár jó eséllyel nem adtunk szociológiailag 100%-osan átfogó képet a magyar nyaralási szokásokról, bízunk benne, hogy sokan magukra ismernek és esetleg néhány új tippel gazdagodva még kényelmesebben töltik a nyaralásukat valamelyik vízparton. Addig is

MAIS, BITTE!

 

62870cookie-checkEnni, enni, enni! Így strandol a magyar!