Szombaton érdemes felfelé nézni. Augusztus 12-én jönnek a Perseidák! Persze már 9-től beindul a “szezon”, úgyhogy akár több estét, éjszakát is a látványos cikázásnak, szikrázásnak szentelhetünk. Hiedelmek és babonák, meg egy kis tudományos magyarázat a Perseidák ámokfutásáról, röviden!

Hullanak-e a csillagok? Ha igen, túléljük?

Hál’istennek idén sem kell végítéletre számítani, a köznyelvi elnevezéssel ellentétben ugyanis 2018-ban sem csillagok (ld. a Nap) hullanak alá, hanem egy ártalmatlan meteorraj lép be a Föld légkörbe. A légköri súrlódástól fölhevült meteordarabkák el sem érik el a Föld felszínét, az apró porszemcséből álló raj ugyanis a nagy sebesség következtében azonnal elég. Ahogy azt szabad szemmel is láthatjuk, az egész olyan, mintha egy gyufát gyújtanánk meg, amely fellobban és ki is alszik nyomban. A hullócsillagok – amelyek tehát nem csillagok – ártalmatlan jelenségek. Lélegzetelállító szépségük következtében azóta régóta kedvelt látványosságai az emberiségnek, amelyhez számos hiedelem kapcsolódik.

Szüzesség-mutató, halál-előrejelző vagy kívánság-teljesítő eszköz?

A hullócsillagok extrém romantikus felhangjuk mellett számos más tulajdonságokkal is fel vannak ruházva. A legismertebb, széleskörben elterjedt babonánk, hogy ha látunk egy sebes fénycsóvát, kívánhatunk valamit. Persze a titkos vágy csak akkor teljesül, ha nem áruljuk el, mit is kértünk a kis meteordarabkától… Régi hiedelem szerint a fényjelenség az éppen a szüzességüket elveszítő lányok számát mutatták. Ezalapján a “nővé válás” főszezonja egyértelműen az augusztus. De az egy-egy elkapott, más hónapban kiszúrt égi jelenség is mind-mind erre a témára utal. Pontos statisztikai számadatok nem állnak rendelkezésünkre a témában, de gyanús, hogy lehetnek eltérések a földi és az égi adatok között… A hullócsillagok számos kultúrában a halálhoz kapcsolódnak. Különböző verzióban élnek hiedelmek, Erdélyben pl. úgy vélik, aki hullócsillagot lát, az hamarosan elveszti egy rokonát. Számos kultúrában úgy vélik, minden embernek megvan a maga csillaga. A litvánok szerint mindenki élete egy láthatatlan fonállal egy csillaghoz van kötve. Amikor eljön a halál ideje, a fonál elszakad, a fény pedig kihúny. A mai Törökország területén található Anatóliában, Kis-Ázsiában is él ez a nézet, itt azonban konkrét időt, 40 napot adnak még a hullócsillag tulajdonosának az életre. Egyes nézetek szerint a hullócsillagok egy-egy elhunyt lelkének ragyogását jelképezik. Amikor kihuny egy fény, az adott lélek kiszabadul a tisztítótűzből. A skandináv kultúrában a csillagok már önálló létet kapnak: az ottani hiedelemvilág szerint a csillagok egyszer mind össze-vissza száguldoztak az égen. Az istenek azonban ráuntak az őrült rodeóra és hogy végre rend legyen, mindegyikük számára kijelöltek egy helyet és egy pályát. Néhány renitens csillag azonban időnként fellázad és elszabadul. Ezt a száguldozást látjuk hullócsillag formájában az égen… A keresztény világban “Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetett jelenség az i.sz. 258 augusztus 10-én vértanúhalált halt szenthez is köthető.

Az a bizonyos tudományos háttér…

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, melynek szülőégitestje a 109P/Swift-Tuttle üstökös.  Első megfigyelésük Kr.u. 36-ban, Kínában történt, de pontosabb leírást csak viszonylag későn, 1835-ben a belga csillagász, polihisztor, Adolphe Quetelet eszközölt.  Ő figyelte meg és írta le a ciklikusságot, a kiindulás pontos irányát és a Perseidák elnevezés is innentől lép használatba.  

Hol és mikor érdemes nézelődni?

Ugyan már júliusban megfigyelhető egy-egy hullócsillag a nyári éjszakában, a fényes meteorok aránya augusztus 8-a körül a legnagyobb, miközben a legtöbb meteor augusztus 12-én jelentkezik. A meteorok szabad szemmel is jól láthatóak, a lényeg, hogy minél kevesebb fényszennyeződés érjen minket. A megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti székre, esetleg néhány meleg pokrócra. Fontos! Ne a fejünk feletti égboltot bámuljuk, inkább valahova a horizont fölé, úgy 45 fok magasra nézzünk! Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, a déli vagy az északi irány viszont valamivel kedvezőbb lehet. Ha az időjárás kedvező az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 meteort is láthatunk egy óra alatt. Az ideális időszak éjfél utánra esik, így érdemes akár termoszokkal, kávé hordozókkal is készülni. Fontos a türelem. Gyakran előfordul ugyanis, hogy percekig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán hirtelen egy percen belül jön 3-4 is!  

MediaMarkt eszközök a még teljesebb Perseidák élményhez!

  fémvázas, kerti napozó ágy, 17 999 Ft fémvázas, dönthető kerti szék, 23 999 Ft favázas dönthető kerti székek (2 db), 28 999 Ft rozsdamentesacél termosz, 2999 Ft ECOFFEE CUP NORWEAVEN kávéspohár fedővel, 2999 Ft mini hűtő, 65 999 Ft

És ha megjönne a kedve a csillagászathoz, elképesztő távcső kínálatunknak hála azonnal belevághat a végtelen űr tanulmányozásába!

  DÖRR Pro-Lux 10×25 DCF GA binokuláris távcső, fekete, 4289 Ft DÖRR Pluto Refractor csillagászati távcső (50/600), 17 589 Ft DÖRR Orion 200 Reflector csillagászati távcső (200/1000), 274 899 Ft