Csak azért, mert nő vagyok, nem biztos, hogy a gyémánt a legkedvesebb barátom. A szőrmére sem bukunk mind. Ahogy csokoládét, bonbont sem feltétlenül akarunk enni. A celofános rózsát végképp felejtsd el! Sőt, mindent, ami arról árulkodik, csak nyűg számodra a szerelmünk megünneplése.   A Valentin vagy Bálint-nap körüli felhajtás jó ideje tart már hazánkban, de még mindig – vagy egyre inkább? – van egy kis nyögve-nyelős érzésünk, ha szóba kerül február 14-e. Ennek két oka van:
  • az ízléstelen és/vagy haszontalan holmik
  • és a tucat áruk
fogyasztókra való lőcsölése. A Valentin napot erősen átjárja a piaci szemlélet, így a kereskedői szféra minden lehetőséget megragad arra, hogy az év egy adott napján kiugró bevételre tegyen szert. A magyar férfi általában véve virágban gondolkodik, esetleg egy személyesnek tűnő (nem, nem az) üzenetekkel ellátott falatnyi édességes dobozkát kap le sebtiben a polcról. És akkor rögtön el is érkezünk egy fontos kérdéshez:  

Mi a fene a Valentin nap lényege?

  A pénzköltés? A “bármit, csak gyorsan és fájdalommentesen szerezzünk be” stratégia kipipálása? Vagy esetleg egy olyan izgalmas és meghitt nap, amikor egy kicsit lelassítunk és egymásra koncentrálunk. Arra, amit a másik igazán szeret, ami igazán boldoggá tesz. Legyen szó fizikai ajándékról, vagy olyan figyelmességről, amelyhez pénz sem kell.  

Tippek együtt élőknek

  Bár az egyenjogúság remélhetőleg a háztartásokban is egyre inkább terjed, bizonyára akadnak olyan apróságok, amelyet egyikünk vagy másikunk végez el. Ld. a szemét kivitel, a növény locsolás, a mosogatás, a teregetés, a reggeli elkészítés kérdést. És hasonlók. A legkedvesebb meglepetések váratlanok, tehát a szokásos, gyors “napirendhez” képest történő eltérés szívmelengető lehet. Tea, kávé az ágyban, a kölykök uzsonnájának elkészítése anya helyett, ágyazás, kivételesen férfi módra stb. Bár a reggel családosoknál bonyolultabb kérdés, itt megvan az az előnye a férfinak, hogy bevonhatja a gyerekeket, így multiplikálódik a figyelmesség, amivel, ha csak pár percre is, de anyut kényeztethetjük. Kettesben élő pároknál talán nagyobb a mozgástér. A csendben kisurranni képes férfiak igazi álom reggelit készíthetnek a párjuknak, és ha idő engedi, a jutalmuk sem marad el…  

Ha még nem költöztetek össze

  A hívatlan vendégnek kevesen örülnek, jobb kerülni a drasztikus “ajtóstul a házba” módszert, de nyilván ha az ember jól ismeri a párját, akkor tudja, mennyire rugalmas az illető. Mindenesetre az “arctalan” meglepetés nagyon romantikus lehet, így nem kényszerítjük rá magunkat a kócos-kialvatlan szerelmünkre, aki lehet, pont tegnap akart rendet rakni, de végül kidőlve elaludt… Az ajtó kilincsen, ablakban hagyott figyelmesség, a postaládába tett (de látható!) apróság mind-mind elvarázsolhatja a női szívet. Nyilván előny, ha tudjuk a kapukódot és az nem jelez odafent, hogy valaki bejött hozzánk. Esetleg várhatunk, amíg valaki beenged a fő kapun és észrevétlenül felsurranhatunk. Majd a meglepetés elhelyezése után csengethetünk és elrohanhatunk. Ennek abban az esetben van értelme, ha pl. reggelit, kávét, valami frisset szeretnénk adni a párunknak. Ha elég, hogy munkába/kutya sétáltatáskor stb. találja meg a lány az ajándékot, elmaradhat a menekülési jelenet.    

Inkább szóljon nekem a dolog, mint a külvilágnak!

  A munkahelyekre küldött csokrok, hatalmas plüss figurák és énekegyüttesek persze lehet, hogy sok nő szívét megdobogtatják. Azonban vannak olyanok is, akik számára az intimitás még tényleg hordozza a régi értékét. És nem tartják fontosnak, hogy minden kolléganő árgus szemekkel figyelje, mivel lepik meg őket. Az ajándékok felett érzet örömöt így is sokszor szeretjük megosztani. De hagy döntsem el én, hogy kivel és milyen módon közlöm, hogy idén (is) mennyire szuper a párom!  

Csak semmi klisé!

  Azt hiszem, ez a legfájóbb és legfárasztóbb kérdés. Amikor egy férfi képtelen 5 perc gondolkodásnyi időt és esetleg még plusz egy kevés időt ránk szánni. Aki ismeri a szerelmét, pontosan tudja, mi az, aminek örül. A Valentin nap az átlag ember számára az apró figyelmesség(ek)ről és nem a gigantikus ajándékozásról szól. Ehhez nem árt egy pillanatra átgondolnunk, kinek is készülünk valamit adni. Illetve ha már tudjuk, mi a cél, milyen legyen az a valami? Mert lehet, hogy valaki egyébként tényleg virág és növény bonbon és sosem fogunk mellé, ha ilyesmivel készülünk, de nyilván ennek a nőnek is van kedvenc fajtája, esetleg színe is! Ha nem vörös párti, csak azért, mert az harsog mindenütt az ünnep kapcsán, ne erőltessük a vöröset! Ahogy a rózsa sem feltétlenül kötelező elem. Minden ajándék, amit egyértelmű, hogy ezernyi más nő is ugyanazzal a kissé hamis “óóó…hát ezt igazán nem kellett volna” sóhajjal bont ki, vesz át, tévút. A szerelmes üzenetekkel ellátott, de futószalagon készülő csokik helyett szerezzünk be inkább egy kedvenc szelet tortát. Vagy akár egy mezei táblás csokit, azt, amelyiket az asszony úgy imád és dekoráljuk ki kicsit. Elég egy papír a nyomtatóból, egy filc és néhány személyes gondolat. A profik hamis csomagolást is nyomtathatnak!    

És hogy mi a lényeg?

  Az ajándéknak nem az a lényege, hogy micsoda vagy mennyit ér. Hanem hogy mit fejez ki! Van, aki előbb fog egy férfi nyakába omlani egy lakáskulcs másolat miatt, mint egy nyakláncért. Előbb sírja el magát egy kiadós masszázstól, mint egy kertészetnyi virágtól. Szóval uraim, végre használjuk az agyunkat és a szívünket! A jótett jutalma pedig nem marad el…  

Kapcsolódó MediaMarkt termékek: 

Bármi, aminek a szeretted tényleg örülne! A böngészéshez kattints a MediaMarkt oldalára! Aztán hallgass a szívedre (meg kicsit az eszedre is)! TIPP! A nők nagyon nem szeretnék háztartással és házi munkával kapcsolatos tárgyakat kapni szerelmi zálogként. A szépségápolási termékek, esetleg a felnőtt játékok között azonban biztosan találsz valami egyedit! A zene és könyv is sokunknak kedvence. De te tudod, hátha az asszony barkácsolni szeret…