Szénre fel! Induljon a grill szezon és vele együtt egy új magyar mozgalom!

Itthon még ritkábban látni a parkokban, köztereken sütögető családokat, baráti társaságokat, pedig a környező országokban jó ideje dívik a dolog. A legmeglepőbb az egészben: hátrahagyott szemét halmok és összetűzések nélkül. Zárkózzunk fel a régióhoz és/vagy teremtsünk új hagyományt! Grill tippek és az új, faszénen alapuló magyar konyha, 1. rész!

Bár a grillezés bizonyos szempontból pepecselő foglalkozás, pont a szükséges munkafázisok (mit munka? örömforrás!) miatt közösségépítő és valamelyest meditatív is lehet. Az előkészítés – pucolás, darabolás, szeletelés -, illetve a tűzgyújtás és parázsra való várakozás tökéletes keretet adhat egy közösségi élményhez. Jól helyezkedőknek nagyon messzire sem kell menni, egy tetőteraszon vagy erkélyen is elférnek ma már a mobil grill szerkezetek.  A kisebb méretű, könnyebb verziókat azonban könnyen szállíthatjuk is, mondjuk egy folyó vagy tó partjára, vagy éppen egy fővárosi parkba*.

* Grillezés előtt mindig tájékozódjunk a tűzvédeli szabályokról, hiszen sem a büntetés fizetése, sem a fél ország feégyújtása nem célunk.

Először is: miből élünk? Grill készülék gyorstalpaló

Asztali, elektromos berendezés, gázgrill vagy faszenes készülék? A piac mára színes, akár a menüsor, amit a berendezésekkel elkészíthetünk:

  • Öntöttvas grill lap – akár tűzhelyre is “feldobható”, mindenféle főzőfelületen helytálló segédeszköz
  • Minigrill – Elsősorban melegszendvicsek, esetleg hurka-kolbász sütésére alkalmas elektromos, konyhai berendezés. Egy-egy kiadós reggeli kiváló melegágya. Szó szerint!
  • Asztali- és kontaktgrill – A vasalt szendvicsek és grill kolbászkák szerelmeseinek jó barátja lehet mindaz a készülék, amely finoman összepréselve “áldozatát” forrasztja egybe és süti ropogósra a bekészített finomságokat. Az elektromos készülékek között számos kis méretű, erkélyen vagy akár a gangon is használható barbecue szett is megtalálható.
  • Gázgrill – Nem meglepő módon gázzal működő eszköz, melynek “finomhangolása” könnyebb, így az étel elkészítése precízebb lehet. Igaz, a füstös ízről ebben az esetben le kell mondanunk…
  • Faszenes Grill – gömbgrill, grill kocsi, füstölő, party grillkocsi. Pénztárcától függően szemezhetünk az alakra, méretre, tudásra különböző eszközök és a kiegészítők között. A határ a csillagos ég, meg persze az étvágy.

A jó grill titka

A megfelelő társaság és a gondos pácolás, fűszerezés. A grillezés (divatos nevén barbecue-zás) jóval a zevés előtt kell, hogy kezdődjön. Legyen szó húsról, halról vagy zöldségről, esetleg burgonyáról, az előkészítés lesz a lelke az étkezésnek. Só, bors, mustár. A három alap szentség a témában. Na meg persze olaj és ami a csövön kifér. A fokhagymás, a curry-s, a borsos és mustáros pácok a húsokhoz, míg a rozmaring, a bors, a bazsalikom a zöldségek hű társa lehet.

Pácrecepteket könnyedén találhatunk az interneten, a lényeg, a sóval soha ne fukarkodjunk (jó, jó, azért tartsuk meg a még egészségügyi ártalmaktól mentes mennyiséget)! Jusson eszünkbe a magyar népmese és a minden étel karakterét felerősítő ízesítő viszonya! Ráadásul az ételek puhaság-faktorában is szerepet játszhatnak azok a bizonyos fehér kis szemcsék. A pácokhoz cukrot is mindig érdemes adni, csak egy keveset, hogy az íze még ne feltétlenül jöjjön ki (egy jó mézes csirkeszárny grill esetén persze más a helyzet).

A bepácolt, előkészített húsokat érdemes már egy nappal a nagy esemény előtt elkészíteni és a hűtőbe rejteni, hogy az összetevőknek legyen ideje átjárni a rostokat. Zöldségek esetén elég kevesebb időt rászánni a fűszerezésre, így az alapanyagok roppanósabbak, frissebbek maradnak.

 

A MediaMarkt tavaszi kedvence: a rozmaringos burgonya!

A pofonegyszerű kísérő köretet Hernádi Judit tette talán igazán népszerűvé, amikor egy főzős műsorban sütőpapírra halmoztva, a mindössze oívaolajban, sóban és rozmaringban meghempergetett, kockákra vágott krumpli szemeket. Faszenes grillezésen a “combosabb” szeletekre vágott burgonya, vagy a fóliás megoldás is működhet (utóbbi inkább tábortűzi étel, de egy nagyobb grill kocsi esetén kivtelezhető a dolog). A rozmaring íze elképesztően jó karaktert ad a krumplinak, hozzá egy jó kis tejfölös-fokhagymás szósz és esetleg némi könnyű fehérhús…Mmmm!

MediaMarkt tipp: Grillezett desszert? Igen!

Bár az édességeknek végképp nincs grill-hagyományuk itthon, néhány gyümölcs kiválóan megpirítható és ezzel megbolondítható. A kevéssé magyaros ananásztól a nagyon is hazai ősziparackon át az almáig sokmindenhez nyúlhatunk. Ha okosan előkészülünk, egy kis tejszínhabbal, fahéjjal és apróra vágott csonthéjasokkal őrületes eredményeket érhetünk el.

És hogy hogyan tehetjük a grillezést igazán magyarossá?

Keressük a legjobb, hazai barbecue és sütögetős recepteket. Tejföl, harcsa, szürkemarha pogácsa, mangalica érme, pálpusztai? Gondoljuk újra kedvenc, határon belül is könnyen és jó minőségben fellelhető alapanyagainkat és indítsuk útjára a Magyar Grill Mozgalmat! Ki mondta, hogy csak hamburgert lehet készíteni rácson? De ha imádjuk, miért ne legyen kicsit olyan “bajúsz-pödrős”, betyáros az íze?

A háziasszonyok és a konyhában jeleskedő férfiak is számtalan hazai kedvenccel rendelkeznek. Legyünk kreatívak és csempésszünk egy kis “magyarost” a faszén fölé! A saját, újragondolt grill recepteket kommentekben várjuk! Addig pedig feltépjük kicsit a hűtőt, mert ennyi finomságról való elmélkedés során egyszerűen megéheztünk…

56410cookie-checkSzénre fel! Induljon a grill szezon és vele együtt egy új magyar mozgalom!