Mennyi az annyi? Így számolható ki az új mosógép éves költsége és az ár megtérülésének ideje. Előre az A+++-ért!

Színes matrica vár már évek óta mindannyiunkat egy-egy elektromos háztartási nagygép vásárlásakor. De a bódító szívárványszíneken túl látjuk a konkrét számokat is? Mennyibe kerül egy mosás és mikor “hozza be az árát” az A+++ rendszer? Elmondjuk!

Az elmúlt évek során az állam az Otthon Melege Programmal kívánta segíteni a lakosságot, hogy új és lehetőség szerint környezetkímélő(bb) berendezésekhez jusson. A támogatás mértéke az A utáni pluszok számával egyenes arányban nőtt, ösztönözve a “magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú, természetes személyeket” a zöldebb megoldás választására. Ha valakinek nem lenne ismerős a lehetőség:

a vissza nem térítendő támogatással csökkentett vételáron (támogatással csökkentett bolti áron) jogosultak a pályázók új háztartási nagygép (hűtő vagy fagyasztó készülék, vagy mosógép illetve mosó-szárítógép) beszerzésére.

Az idei kiírás és keret még várat magára, az előző évekhez hasonlóan azonban augusztus környékén várható a program újbóli bejelentése. És hogy hogyan festett eddig az állami támogatás az energiaosztályozás tükrében?

  • A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25 000 Ft/ háztartási nagygép

  • A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40 000 Ft/ háztartási nagygép

  • A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45 000 Ft/háztartási nagygép

volt a támogatás mértéke.

Az állam ajánlata egyébként csak bizonyos márkákra vonatkozik, melyeket kizárólag a regisztrált kereskedők listáján lehet érvényesíteni. Ezek közé tartozik a MediaMarkt is, ahol a legolcsóbb A+++ kategóriás Bosch mosógép jelenleg 89 999 Ft. Tehát az esetleges támogatással féláron lehet hozzájutni a berendezéshez.

De lépjünk tovább egy másik matematikai síkra. Ígérjük, nem lesz egy ördöglakat a dolog, akár érdemes a kisiskolás gyereket is bevonni a számolgatásba, hiszen egy ilyen kézzelfogható példával akár az osztás és szorzás is érdekesebbé válhat.

Fogyasztás/év, megtérülés, öröm!

Mit számolhatunk ki? Két dolgot: a víz és az energiafogyasztást. Mindezt pedig aztán kivetíthetjük Ft/mosási alkalom adatra is. Az alapegység, amelyben a gépek fogyasztását számolják és fel is tüntetik a készüléken: a 220 mosás/év mutató.

A korszerű gépek jellemzően 150-200 kilowattórát és 7,3-9,9 köbméter vizet fogyasztanak 220 mosást alapul véve. Egy vásárlás során a gép energiacímkéjén szereplő kilowattórát meg kell szorozni az aktuális áram költségekkel (a számoldki.hu oldalon ezt szolgáltatóra bontva meg is tehetjük, az ELMŰ szorzója jelenleg 36,24 Ft) mely megadja az éves áramfogyasztás értékét. A víz esetén, mindent egybevetve jelenleg 800 forintot számolhatunk köbméterenként. A kettő összegéből adódik a mosógép éves költsége.

 

Mennyi az annyi “matekpélda” a legolcsóbb, MediaMarktban beszerezhető A+-os Bosch gép esetén

 

BOSCH WAB20061BY elöltöltős mosógép, ára 71 990 Ft

Éves energiafogyasztás (kWh/év): 153 kWh > 182 x 36,24= 6595 Ft

Éves vízfogyasztás (liter/év): 10560 l > 9,02 m3 x 800 = 7360 Ft

Összesen: 13 955Ft/év

Egy mosás ára így 63 Ft-ra jön ki.

 

Mennyi az annyi “matekpélda” a legdrágább, MediaMarktban beszerezhető A+++-os Bosch gép esetén

 

BOSCH WAT28761BY mosógép, ára 319 999 Ft

Éves energiafogyasztás (kWh/év): 152 kWh > 152 x 36,24= 5510 Ft

Éves vízfogyasztás (liter/év): 11 220 l > 11,22 m3 x 800 = 8976 Ft

Összesen: 14 486 Ft/év

Egy mosás ára így durván 66 Ft-ra jön ki.

(A számokat a forint értékének megfelelően esetenként kerekítettük.)

Jelenleg a MediaMarktnál 24 Bosch mosógép közül válogathatunk, ebből mindössze egy A+-os, a többi készülék három plusszal rendelkezik. Érdemes felismerni a sok pozitív előjel mögött a valódi értéket!

56300cookie-checkMennyi az annyi? Így számolható ki az új mosógép éves költsége és az ár megtérülésének ideje. Előre az A+++-ért!