Gyöngédnek lenni: menő! Főleg a Földdel!

Divat a tetoválás és divat a kézműves sör. De divat lett a jóga és a környzettudatos(abb) életmód is. Körbejártunk egy témát, amiről sokszor esett szó, de talán még egyszer sem éreztük igazán a magunkénak. És hogy tegyünk is érte? Fáradságosan? Végképp kizártnak tűnt. Pedig ha valami mindenki közös érdeke, az a bolygó védelme. Bárki lehet mini-szuperhős! És bár lehet, hogy a tetteit névtelenség borítja majd, tudni fogja, egy kicsit miatta is jobb a Földön élni. Elmondjuk, hogyan lehetsz te is Hős!Idén 48. alkalommal kerül megrendezésre nemzetközi szinten a Föld Napja. Magyarország 20 éve csatlakozott a mozgalomhoz. Az egy napos fiesta-n kívül persze számos dologban megkönnyíthetjük az “anyaföld” dolgát. Ehhez tényleg nem kell nagy elszánás, vagy extrém anyagi befektetés. Kezdjünk mindent kicsiben és nőjünk fel együtt a feladathoz a sorstársainkkal, vagyis a bolygó összes többi lakójával!

2018 – a műanyagmentes életmód éve!

A Nemzetközi Föld Napja Hálózat idén először tematikus ünnepséget hirdetett. A közvéleménykutatások alapján, talán teljesen érthető módon a műanyag hulladék termelés vált az április 22-i nap központi témájává. Ha az ember csak egyetlen egyszer belenéz a kosarába vásárláskor, majd megfigyeli, hogy az ott lapuló felesleges műanyag csomagolóanyagok és kiegészítők mennyi időt töltenek használatban, gyorsan sokkos állapotba kerül.

2 dl-s, PET palackos üdítők, amelyeket fél pillanat iszik ki a gyerek. Szívószálak, amik egy használat után mennek a kukába. Kiflis és zöldség-gyümölcsös vékony zacskók, amiket soha többé nem használunk, olyan gyatra a minőségük. Borzasztó!

Nem kell vérmes “zöldnek” lenni, hogy az ember lássa, milyen pusztítást végez. Elég csak a túlcsodruló kukára rápillantani. Na meg a bokrokon, fákon lobogó zacskókra. Aki kijár vízpartra, láthatja, hogy miben “dagonyázunk”. Hogy mindezt elkerüljük, nem másokra, hanem ránk magunkra van szükség! Kezdjük a változást a műanyaggal, aztán jöhet a többi apróság.

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”

A mai világban, egy nagyvárosban eszelősen nehéz műanyag csomagolású élelmiszerekhez, használati tárgyakhoz jutni. Az első lépés azonban a teljesen felesleges elemek kiiktatása.

Mit ne vegyél el:

  • Szívószál – Most komolyan, ahhoz, hogy inni tudjunk, nem kell egy kis, műanyag cső. Az italunk ízén nem változtat, a fogyasztás sebessége és az alkohol hatásfoka sem ezen múlik. A szívószállal pózolás helyett egyszerűen válasszuk az Életet. Másokét és a magunkét is.
  • Műanyag pohár – Bár sok helyen nehézségekbe ütközhetünk, ragaszkodjunk a sokkal kényelmesebb üveg, esetleg re-poharakhoz. Így megússzuk, hogy egy óvatlan mozdulattal összenyomjuk az ital tartónk falát. És persze nem mérgezzük a környezetünket sem.
  • Vékony nylon zacskó – A legnagyobb “fegyelmet” igénylő művelet, a teljesen feleslegesen felhasznált kis szatyrok igénybevétele. Zöldséget, gyümölcsöt bátran a kosarunkba rakhatunk a borzasztó “mérgek” nélkül is. Pékáru esetén keressük a papír alternatívát. Vagy ha mindenáron ragaszkodunk a zacskóhoz, vigyük magunkkal a saját, újra és újra felhasznált darabunkat. Összehajtogatva, esetleg egy dizájnos kis tokban is apró helyen elfér. Senki nem fogja felróni nekünk, hogy “már használt” nylonba tettük a kiflit…

Szelektálás: fél egészség

A hétköznapi élet folyamán mindennap előforduló hulladék mellett érdemes külön figyelmet fordítani néhány olyan tárgyra, amelyek gondos, elkülönített és megfelelő helyen történő kidobásával óriási szívességet teszünk a bolygónak.

Mit ne dobj a kukába:

  • elem
  • villanykörte
  • elektromos hulladék, megunt, használaton kívüli, meghibásodott készülékek

Az első kettő kis helyet foglal és semmiben sem áll a megfelelő gyűjtőpontokon leadni őket. Használt készülékek esetén mára igazán vonzó lehetőségek is vannak!

A MediaMarktban nem csak egyszerűen – és a jogszabályoknak megfelelően – leadhatók a használaton kívüli berendezések, de

  • Házhoz szállítással vásárolt új készülék esetén a régi elszállítását (igény esetén) a MediaMarkt állja!

Mosómasa mosodája: legyél te is tudatos mosómedve!

Valószínűleg sokunk emlékszik a narancssárga kötésű mesekönyvre, melyben egy szorgos, teknőben mosását végző medvét is megismerhettünk. Nos, az idő elmúlt a kézimosás felett – tegyük a szívünkre a kezünket, talán jobb is így -, átvette az uralmat a technológia. A saját kényelmünk és persze a jobb minőségű eredmény elérése mellett azonban figyelhetünk arra is, mégis milyen ökológiai lábnyomot hagyunk mosógépünkkel (de említhetjük akár a hűtőt, a tv-t, a mosogatóképet stb.).

Keressük az A+++ jelzést és ne sajnáljuk olyasmire a pénzt, ami

  • egyrészt megtérül, hiszen a kisebb energia és vízhasználat, sőt a mosószeren való spórolás is megtérül számunkra
  • másrészt jelentősen könnyíti a Föld terheit

Egyes márka családok, mint a Bosch akár a teljes elektromos nagygép szükségletünket a lehető legkorszerűbb és “legzöldebb” módon képes kielégíteni. Gondolkodjunk kicsit előre és rögtön sajátunknak érezzük a környezet megóvását!

És ha kicsit elmerülnénk a közösségi élményekben, jól esne a vállveregetés másoktól is, hogy valami jót teszünk mikor szinten, keressük az idei Föld Napja eseményeket országszerte! Ha pedig lemaradtunk volna a Föld Órájáról, pótoljuk a dolgot egy számunkra tetszőleges időpontban. Garantáltan beleszeretünk majd a romantikus gyertyafénybe, a nyugalomba.

Szuperhősök, előre egy kiegyensúlyozottabb és szebb világért!

56141cookie-checkGyöngédnek lenni: menő! Főleg a Földdel!