A mikrofon, amelytől megszereted a saját hangod – Urage Evolution és Revolution teszt

Mindig utáltam a saját hangomat. Ezzel állítólag nem vagyok egyedül, sőt, ismerőseim többsége is hülyét kap, ha felvételről meghallja a saját hangját, még azok is, akiknek amúgy egészséges a test- és önképük, elfogadták, urambocsá’ megtanulták szeretni magukat. A hangunkat valahogy akkor sem sikerül megszeretnünk, ha egyébként úgy érezzük, teljesen rendben vagyunk.

Az sem segít, ha mindenki állítja, hogy nincs baj a hangunkkal, nem tudnak meggyőzni: bénán hangsúlyozom, kihallom belőle a bizonytalanságot, sokkal magasabban és halkabban vagy éppen hangosabban szól, mint ahogy az nekem tetszene (és ahogy szeretném elképzelni, milyen lehet kívülről), szóval úgy általában hülye hangom van és kész. Ugyanígy én sem segítek a többieknek, ha elmondom, hogy teljesen normális hangjuk van: ők sem hiszik el nekem

Tudjátok, hogy mi segít? A sokkterápia!

Éppen ezért nagy örömmel mutatom be nektek a Hama márka uRage nevű (ebből már sejthető: gamer) termékcsaládjának három mikrofonját, a Revolutiont, az Evolutiont és a Revolution 2-őt. Egyszerre kaptam meg őket, meggyőző dobozokban, amelyek nem győzik hangsúlyozni a gamer kvalitásokat, annyira, hogy – eskü, nem most találom ki – ráírták, hogy „item level: epic”, illetve „legendary”, méghozzá a Destinyből, a Divisionból és a többi looter shooterből ismerős sárga-lila színkóddal. A „legendary” (ezek szerint) menőbb, mint az „epic”, ezt abból sejtem, hogy az előbbi jelzőt a két Revolution-modell kapta meg, és ezek a drágábbak. Ja, a uRage-mikrofonok ezen gamer-vonalának teljes neve MIC xStr3am, igen, az egy 3-as az e helyett, nosztalgikus kis utalás ez a 90-es évek hackerszlengjére, hát, mit mondjak, nem a marketing miatt szerettem meg (mert megszerettem!) ezt a három mikrofont.

It’s time for u to Rage! – szól a gyártó szlogenje, amely bármely más gaming periféria esetén stimmelne, de ezektől a mikrofonoktól pont nem akarok őrjöngeni, sőt: ilyen (szó szerint és metaforikusan is) stabil, megbízható és megnyugtató tárgyak talán még nem is jártak az arcomtól öt-tíz centire. Ráadásul mindhárom modell messze túlmutat azon, amire a gyártó szánja – a streamelésen – sokoldalú, a profi énekhang-felvétel kivételével mindenre jó, minőségi és nagyon egyszerűen munkára bírható mikrofonok ezek, tele ötletes megoldásokkal. Nézzük csak sorjában, az epictől a legendaryig.

uRage MIC xStr3am Evolution

Belépő szintű mikrofon – pedig a megjelenése és a kényelmi, plusz a hangminőséget javító funkciókat (no meg az összeszerelés bonyolultságát) tekintve középkategóriásra tippeltem volna. A jellegzetes, csepp alakú mono mikrofon egy gumihuzalos felfüggesztésbe illeszthető, amely felfogja az asztal rezgését és zaját – ez nagyon jól jön, ha az ember vadul gépel felvétel vagy streamelés közben, esetleg dühében (rage, ugye) meg-megrúgja az asztalt, arról nem is beszélve, hogy sokkal menőbben néz ki, mint ha csak simán az állványba csúsztatnánk. Az állvány egyébként egy apró tripod, a gumihuzalos aljzat dőlésszöge változtatható rajta. Jár a szetthez egy vékony, opcionális és szabadon mozgatható szűrő, amely tompítja a nem kívánt hangokat (a véletlen belefújást vagy -lehelést, ha a szánkhoz közel tartjuk az eszközt), ettől pedig végképp profinak tűnik az Evolution. Az állvány és a felfüggesztést gumi és műanyag, de maga a mikrofon fém – árához képest tekintélyt parancsoló érzés, ha kézbe vesszük.

Hama uRage Evolution

Akárcsak társai, USB-n csatlakozik a géphez, installálni, beállítani sem kell feltétlenül (a Windows opciói közt azért érdemes turkálni) és nincs analóg komponens, azaz a hangminőség zajmentes. Az eszköz 50 Hz és 16 kHz közti frekvencián közvetít, azaz csodásan visszaadja a beszédhang legapróbb rezdüléseit is, igaz, profi felvételre ne használjuk. Ha viszont feltörekvő Youtuberként ez a mikrofon pihen az asztalodon, miközben videózol, soha semmi szégyellnivalód nem lesz egyre növekvő közönséged előtt.

A mikrofont itt vásárolhatod meg.

uRage MIC xStr3am Revolution

Az epic szintről a legendaryra ugrottunk, bár ez első ránézésre nem látszik a (sokkal) kisebbik Revolutionön. Ez azonban ne tévesszen meg senkit: barátságosabb, egyszerűbb, ám valóban jobb egy kategóriával.

Ugyanazt az egyszerű állványt használja ugyanazzal a dőlésszög-szabályozóval, ám ebbe a mikrofon közvetlenül és stabilan csatlakozik, nincs gumipók. Ennek megvan az az előnye, hogy a mikrofont bármikor kikaphatjuk az állványból és kézben fogva folytathatjuk, ha streamelés közben spontán karaokebuli alakul körülöttünk. A mikrofon testén található egy jack kimenet, azaz a Revolution képes a hang továbbítására a gépről, így sokkal kényelmesebb például a fej- vagy fülhallgató csatlakoztatása. (A minőség pedig nem romlik, hiszen a mikrofon USB-ről küldi és kapja a jelet.) Hogy még kézre állóbb legyen a rendszer, a mikrofon testéről közvetlenül szabályozhatjuk a rendszerhangerőt, akárcsak a felvétel érzékenységét (Mic Gain), tehát, ha streamelés közben gyanús lesz, hogy túl halkan vagy hangosan szólunk, nem kell a beállításokkal szöszölni.

Hama uRage Revolution

A Revolution 30 Hz és 18 kHz közti tartományban érzékeli és dolgozza fel a hangunkat, a különbség pedig megfelelő hangfallal vagy fülessel hallgatva érezhető: részletesebb, életszerűbb, egy bariton férfi számára melegen ajánlott!

A mikrofont itt vásárolhatod meg.

uRage MIC xStr3am Revolution 2

A csúcsmodell: egyesíti a fenti két mikrofon előnyeit, majd az egész csomagot egy szinttel feljebb emeli, méghozzá szó szerint. A Revolution 2 igazi fegyverténye ugyanis a brutális méretű és tekintélyt parancsoló, bármilyen használati kört kielégítő állványrendszer. Nincs is nagyon mit ragozni ezen, a kép mindent elárul. Ehhez már méretes asztal kell.

Hama uRage Revolution

A moduláris rendszer egyébként egészen sokoldalúvá teszi a mikrofont, használhatjuk egyszerű, kis háromlábú állványról is (szintén mellékelve). Ha a nagy fémszerkezetet választjuk, a mikrofont egy karcsú és high-tech megjelenésű gumipókba illeszthetjük, mint az Evolution esetében, azaz semmilyen rezgést nem vesz át – ez pedig nagyon jól jön, ha felvétel vagy streamelés közben mozdítjuk meg az állványt. A mindhárom modellhez mellékelt szivacson kívül felszerelhetjük még egy szűrővel is, hogy biztosan semmi ne jusson a mikrofonba, amit nem akarunk a mikrofonba juttatni.

Őszinte leszek, a fémállvány bár rendkívül meggyőző és erőt sugárzó, különösebb szükségem nem volt rá – igaz, nem is izegtem-mozogtam streamelés közben. Sőt, inkább mozdulatlanul szégyelltem magam, annyira béna vagyok Doomban, csak azt remélem, hogy a Twitchen mind a tizennégy nézőm jól szórakozott. (Nyilván inkább rajtam, mint velem… nincsenek illúzióim.) Egyvalamit azonban egész biztosan köszönhetek a Revolution 2-nek: elfogadtam, sőt megszerettem a saját hangom. Az érzékenysége 20 Hz és 16 kHz közti, ez biztosan segített.

Doomban tehát nem lettem jobb, de legalább stúdióminőségben kommentálhattam a saját szerencsétlenkedésem. Köszönöm az élményt, Hama!

A mikrofont itt vásárolhatod meg.

95632cookie-checkA mikrofon, amelytől megszereted a saját hangod – Urage Evolution és Revolution teszt