Egy okostelefon, amelynél nem kell tartani attól, ha leesik, mégis kellően jó funkciókkal rendelkezik. Ez a HAMMER Blade V 5G, amely kompakt kialakítás is ellenálló burkolatot kapott és naprakész, friss funkciókat.

A 2010-es években az okostelefonok tervezésekor a gyártók egyszerre indultak el a nagyobb kijelzők és a vékonyabb készülékházak irányába, a legextrémebb modellek alig voltak vastagabbak 5 mm-nél az évtized közepére. Viszont ezek a gyakran üvegbe csomagolt, vékony modellek sérülékenyek voltak. Az igényekkel együtt megjelentek azok a készülékek is, amelyek ezzel szembe mentek és a törékenység helyett inkább az ellenállóságot választották.

A nagy gyártók kevésbé vállalták ezt be, kivétel talán ez alól a Samsung, amelynél a Galaxy Xcover modellek kínálnak nagyobb ellenállóságot. És vannak olyan gyártók, amelyek gyakorlatilag a teljes portfóliójukat az ütésálló telefonok köré szőtték. Ilyen a HAMMER is, amely már 10 éve van piacon. A lengyel eredetű márka a kezdetektől fogva ütésálló telefonokra fókuszált. Mára pedig eljutottak oda, hogy a készülékeik nem csak ellenállóak, de akár kellően okosak is.

Csúcstechnológiás funkciók ellenálló ötvözetben

Van a Blade V 5G-nél is ellenállóbb modell a HAMMER-nél, viszont ez a modell megpróbálja a hétköznapi hordozhatóságot és az ellenállóságot ötvözni. A neve is ezt mutatja (Blade = penge). A készülékház 12 mm vékony, amely egy hagyományos telefonnál ugyan némileg vastagabb (a mai hagyományos okostelefonok jellemzően 7-9 mm közöttiek), viszont a robosztus modellekhez képest vékonyabb.

A fekete készülékház a sarkokon kitüremkedő, megerősített műanyag burkolatot kapott, oldalt pedig fém borítás gondoskodik arról, hogy kellően ellenálló legyen a középső egység.

A Blade V 5G telefon egy 6,59”-os kijelzőt kapott, FullHD+ felbontással (1080×2412), amihez 120 Hz-es képfrissítési ráta tartozik. Az IPS panelt a Gorilla Glass 5-ös edzett üveg védi a karcolásoktól, behatásokról. A megjelenítő körüli káva “vastag”, mármint érezhetően vastagabb mint egy mai átlagos okostelefon esetében. Ez nem azért van, mert “elavult” lenne, hanem mert a vastagabb kerettel nagyobb védelem biztosítható a kijelző-panelnek, így az esések során jobban ellenállhat a HAMMER készüléke.

A hátlap elsőre standardnak tűnik, két érdesített vonal fut rajta keresztül hosszában, illetve felül két kamerát, egy vakut találunk. Van viszont egy kis különlegesség, méghozzá az, hogy levehető a hátlap. Ez azért fontos, mert alatta egy kivehető akkumulátort találtunk.

A HAMMER külön mellékeli a dobozban az 5000 mAh kapacitású akkumulátort (illetve erre került az NFC chip is). Így a jövőben is egyszerűen, egy perc alatt lehet akkumulátort cserélni otthon is. Egyébként két napig gond nélkül használható a Blade V 5G ezzel az akkumulátorral egy töltéssel. A készülék két nano SIM kártyát tud fogadni, illetve egy microSD-t (ez maximum 1 TB kapacitású lehet), ez utóbbival a beépített 256 GB-os háttértár egészíthető ki.

A hátlap belső oldalán egy gumi tömítés fut végig, amely biztosítja azt, hogy a telefon IP69 por- és vízállósági megfelelőséget talál.

A fenti IP69-es standard azt jelenti, hogy az eszköz teljes mértékben védett a por ellen (erre a 6-os szám utal), illetve víz alatt maximum 3 méter mélységben folyamatosan használható 1 órán keresztül. Itt fontos megjegyezni, hogy ez tiszta édesvízre vonatkozó érték, így például a tengervíz komoly károkat okozhat. Valamint a vízállóság alapfeltétele a megfelelő tömítések, így ha rosszul helyezi vissza a hátlapot a felhasználó, akkor kárt okozhat az eszközben. A vízállóság mellé a megerősített készülékház megkapta a MIL-STD-810H katonai szabvány minősítését, amely az ellenállóságra vonatkozik. Ennek köszönhetően -20°C és +55°C között is használható a készülék, extrém körülmények között is.

Ha jobban érdekelnek a telefonok IP védettségei, ide kattintva olvashatsz róla részletesebben!

Korszerű hardveres képességek

Korábban az ilyen ellenálló telefonok “buták” voltak, azaz képességeik jelentősen elmaradtak a piacon lévő okostelefonoktól. Ez viszont 2024-ben már egyáltalán nem igaz. A Blade V 5G teljesítményét egy 2023-ban megjelent MediaTek chip biztosítja, a Dimensity 7050. Ez egy 6 nm-es gyártástechnológiával készült nyolcmagos chip, amiben megtalálható négy nagyteljesítményű 2,6 GHz-es és és négy energiatakarékos 2 GHz-es processzormag és támogatja az 5G hálózatokat.

A 8 GB rendszermemória teljesen általános méretnek mondható, ráadásul belekerült a virtuális RAM funkció is. Ezzel lehetőség van a fizikai memóriát kiegészíteni 2, 4, vagy 6 GB további memóriával. Ez a háttértáron hoz létre egy virtuális rendszermemóriaként használt részt. Ezzel segíthető a készülék még gyorsabb működése. 

Hozzá kell tenni, hogy az Android 13 rendszerű telefon sebességével nincs gond, gyorsan kapcsol be, nem akadoznak az animációk, a kamera is viszonylag gyorsan reagál a műveletekre.

Ha esetleg a virtuális RAM sem lenne elég, elérhető egy DuraSpeed nevű funkció is a beállításokban. Ez automatikusan bezárja a háttérben futó folyamatokat, alkalmazásokat, hogy minden teljesítményt az aktuálisan használt alkalmazás kapjon. Érdemes számolni viszont azzal, hogy így a bezárt alkalmazások értesítésküldése is leáll. A bekapcsolt funkciónál megadhatók azon alkalmazások, amelyeket nem szeretnénk, hogy bezárjon a háttérben a rendszer.

A HAMMER minimális átalakításokat végzett az Android rendszer felületén, a nagyját meghagyta annak, amit a Google is biztosít alapból. Onnan lehet viszont látni azt, hogy helyenként belenyúltak, mert a rendszerben van pár elem, amelynél hiányzik a magyar nyelvi fordítás. Emiatt előfordulhat, hogy vannak gombok, amelyek magyar nyelvűek, akadnak, amelyek angol nyelvűek.

A telefon bal oldalán helyet kapott egy “okosgomb”. Ez tulajdonképpen egy olyan fizikai gomb, amely programozható. A menüben beállítható, hogy milyen funkciót lásson el. Hozzá lehet érinteni egyszeri és kétszeri gombnyomást, valamint hosszú nyomást is. A gyors műveletek között elérhető hozzá a hangfelvétel indítása, a zseblámpa kapcsolás, a képernyőfelvétel, az SOS funkció, illetve kiválasztható egy konkrét alkalmazás megnyitása is.

Számos gesztus alapú funkciót is kínál a Blade V 5G az Okos segítség menüponton belül. Beállítható például az, hogy a hívás fogadásához ne kelljen gombot nyomni, elég csak a fülhöz tenni a telefont. Elérhető a kesztyűs üzemmód is, ami megnöveli az érintőképernyő érzékenységét és kesztyűvel is kezelhetővé válik a telefon.

A beállításoknál meg kell említeni a csatlakoztathatóságot. Ahogyan fentebb írtuk, dual SIM-es készülékről van szó, ráadásul nem csak fizikai SIM kártya helyezhető bele, hanem a Blade V 5G már az eSIM-et is támogatja. Ez egy virtuális SIM kártya, amelyet chip szinten kezel a telefon. Lehetőség van egyszerre két fizikai kártyát, vagy két egy fizikait és egy eSIM-et a hálózaton tartani.

Az eSIM-nek lehet haszna akár Magyarországon is (nem kell fizikai kártyát használni, online egyszerűen aktiválható az eSIM profil), de sokkal hasznosabb tud lenni akár külföldi út során. Ha olyan országba utazunk, ahol nem érhető el kedvező roaming opció, ott lehetőség van helyi eSIM kártyát venni, erre sok szolgáltató kínál lehetőséget Magyarországról is. Ennek segítségével amikor leszáll a repülő a távoli országban, vagy áthaladunk közúton a határon, máris aktív lehet a helyi eSIM kártya és netezhetünk extra romaing költségek nélkül. Korábban ez csak a csúcsmodellek sajátosságai voltak, ma pedig már az ilyen középkategóriás modellek, mint a HAMMER is megkapta a funkciót.

Mind a két SIM-en keresztül támogatja az 5G-s hálózatokat is a telefon, valamint elérhető a WIFI 6 (korábban 802.11ax) hálózatok is, így a modern, gyors routerekkel is gond nélkül kapcsolódik. Szoftveresen elérhető a VoLTE és a VoWiFi, ezek segítségével jobb minőségű telefonhívások is elérhetők, ha azt a mobilszolgáltató lehetővé teszik. Emellett az akkumulátorra illesztett NFC chipet is említeni kell, hiszen ennek segítségével lehet egyszerűen csatlakoztatni a Bluetooth eszközöket (ha azok támogatják ezt), illetve elérhető a Google Pay érintéses fizetési mód.

De nem csak vezetékmentes kapcsolódásra képes a Blade V 5G. Az, hogy USB-C csatlakozó került rá, természetes, ehhez a dobozban csak egy darab töltőkábel áll rendelkezésre, egyébként 18 wattos töltést támogat a készülék. Ami érdekesebb, hogy elérhető a 3,5 mm-es jack csatlakozó is, így vezetékes headsetek is csatlakoztathatók. Ezt azért kell külön kiemelni, mert mára egyre kevesebb telefon rendelkezik ilyen audio porttal.

Az érzékelők kihasználására kapunk egy OutDoor Toolbox nevű appot, amit több HAMMER telefon is megkapott már. Ebben találhatunk iránytűt, vízmértéket, de képes a hangerősséget is mérni, vagy éppen segít a kamerák segítségével, hogy egy képet valóban egyenesen helyezzünk fel a falra. 

Végre olyan kamerák, amelyek nem az ámításról szólnak

A hátoldalra két kamerát helyezett a HAMMER, ráadásul nem is választott olyan rosszul. A felső egy 50 megapixeles ƒ/1.8) szenzort tartalmazó főkamera, amely egészen jó minőségű képeket  készít. A nagyfelbontású fotó mellett akár a 4K-s videó rögzítés is elérhető. 

HAMMER Blade V 5G kamera fotók

Az előlapra 16 megapixeles kamera került a szelfikhez (2K videós felbontás támogatással) autofókusz nélkül.

A teszt szempontjából viszont sokkal érdekesebb a második kamera. Ez nem egy ultraszéles látószögű, vagy esetleg makró lencse, hanem egy 8 megapixeles éjjellátó kamera. A jobb szélre helyezett vaku csoport infravörös megvilágítást is tartalmaz, ennek segítségével pedig lehetőség van sötétben rögzíteni. Itt nem hosszú záridőre kell gondolni, hanem egy valódi, fekete-fehér éjjellátó funkcióra, amely segítségével akár egy olyan helyiségben is láthatunk, ahol nincs semmilyen fény és teljesen sötét van. Ilyet nem nagyon találunk a hagyományos mai telefonokban. De a funkció hasznos lehet a szabadban is éjszaka. A fotó mellett a videórögzítés is elérhető az éjjellátó módban.

Ilyen fotókat csinál teljesen sötétben a Blade V 5G

A Hammer Blade V 5G egy igazi túratelefon. A teljesítménye és képességei tökéletesen elegendőek a mindennapi életben és ha valaki kilép az otthoni környezetébe, akkor is lehet rá számítani. A kamerája elég jó egy utazás emlékeit megőrizni, az eSIM támogatás miatt pedig akár távoli országokban is kedvező áron lehet mobilinternet ahhoz, hogy továbbküldjük az így elkészült fotókat, vagy 4K videókat. Kialakítását tekintve nem kirívó a külseje, elfér a zsebben a robosztus ellenállósága mellett is és nem kell attól félni, hogy elered az eső, vagy belepottyan egy tóba.