Itt a Garmin egyik legolcsóbb AMOLED kijelzős futóórája, a Forerunner 165, amely minden olyan alapvető funkciót tud, amelyre szükség lehet a futás során és a hétköznapi életben, és mindezt színpompás kijelzőn keresztül tálalja felénk.

Indulj útnak és fuss

Már több mint 20 éve “fut” a szó szoros és átvitt értelmében is az amerikai márka Forerunner sorozata. a széria első órái (Forerunner 101, 201 és 301) még 2003-ban jelentek meg, azóta pedig óriási változáson ment át a futóórák piaca. Tesztünk alanya, a Forerunner 165 ennek a sorozatnak a legújabb, belépőszintű modellje.

A Garmin sokáig úgynevezett MIP kijelzős órákkal volt csak jelen (ilyen megoldás van például a Fenix 7 Pro modellben). De az elmúlt években megjelentek előbb az LCD, majd az AMOLED kijelzős órák. Mostanra nagyjából az összes szériában feltűntek az AMOLED kijelzők, amelyek színesek, fényesek és a hagyományos okosórákhoz közelítenek.

A Forerunner 165 a széria alsó szegmensében helyezkedik el. A gyártó a számozással választja el egymástól a különböző szinteket a portfólióban. A legolcsóbb modell aktuálisan az (0)55-ös, majd jött felette most a 165-ös. Ott van tavalyról a 255-ös és 265-ös (előbbi MIP, utóbbi AMOLED kijelzős), illetve a széria tetején a 955-ös modell. A korábbiakban volt a 6xxx-es és 7xx-es számozással is Forerunner modell, de jelenleg nincs aktuális friss darab.

Azt tehát már tudjuk, hogy a Forerunner 165 a sorozat második szintjén áll. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kevés dolgot tartogatna. Sőt, meglepően sok dolgot helyezett el benne a gyártó.

Egyszerű külső

A dizájnt tekintve szinte semmi kiemelkedőt nem lehet megemlíteni, mondhatni csak funkcionális elemekkel találkozunk. A 43 mm-es tokozással kifejezetten kicsi, leginkább a női karóra mérethez közelít (jellemzően 42 mm-esek a női sportórák, 48 mm-es az unisex modellek, 51 mm-esek a vastagabb csuklóra szánt férfi modellek). Ebbe egy 30 mm-es kijelző került, 390×390 képpontos felbontással.

Minőségben ez a kijelző egészen jó, hiszen a színmegjelenítése korrekt, bár a fényereje nem kiemelkedően magas, de oldalról nézve is jól olvasható, nem torzul el.

Az AMOLED kijelző előnye, hogy akár fotók is beállíthatók háttérnek, így lehet a leginkább személyesre szabni a számlapokat.

Egyébként a Connect IQ alkalmazásban több száz, az órához szánt számlap letölthető a gyáriakon kívül.

Az óra kijelző kerete és koronája ugyan fekete, azonban a tokozás és a szíj már más színben is pompázhat. Tesztünk alanya éppen fehér színű, de van még fekete, illetve lila és zöld árnyalat is a kínálatban (utóbbi kettő csak a Forerunner 165 Music kiadásban érhető el).

A műanyag tokkal nagyon könnyű az óra, szíjak nélkül 39 gramm. Szinte észre sem venni hogy a csuklón van, ég és föld a különbség, ha mondjuk a gyártó egyik csúcsmodelljéhez, a fém tokozású Fenix 7 Pro modelljéhez hasonlítjuk. 

Ezen Garmin modell is a klasszikus, “öt gombos” kialakítást kapta. Bár a kijelző érintéssel is vezérelhető kiválóan, azonban az oldalakon lévő gombok is ezt a célt szolgálják. Sőt, ha valamilyen sporttevékenységet indítunk, az érintőkijelző gyárilag le van tiltva (felhasználó által visszakapcsolható) és ilyenkor a gombok a fő vezérlők. Apró dizájn elem a jobb felső gomb, amelybe bele van írva a RUN szó, jelezve hogy ezzel indítható el a tevékenység, illetve ez eltérő színű a készüléktől, a fehér modellnél halványkék árnyalatú.

Az óra alján egy 4+2 optikai érzékelővel rendelkező szenzorcsoport gondoskodik az optikai mérésről, illetve itt van mellette a Garmin speciális töltőcsatlakozója is. Ehhez találunk USB-C-s kábelt a dobozban, így tölthetjük a telefon, vagy notebook töltőjével, de akár közvetlenül ezen eszközökre is rádughatjuk tölteni az órát a kábellel.

Az órán lévő szíj egyszerűen levehetők, a 20 mm-es Garmin Quick Release szíjak cserélhetők rajta, ehhez nem kell szerszám, vagy külön eszköz, csak egy kis kézügyesség.

5K-tól a maratonig

A Forerunner 165 ideális azoknak, akik most kezdik a futást, vagy akár rendszeresen futnak és más keresztedzéseket is folytatnak. A GPS mellett támogatja a GLONASS, a GALILEO és a multi-GNSS helymeghatározási rendszereket is az óra, tud ezek között dinamikusan váltani, hogy a legnagyobb pontosságot érje el. Szabad térben elindítva a Futás tevékenységet, nagyjából 3-5 másodpercen belül képes megtalálni a műholdas pozíciót, így nem kell várni rá a futás előtt. Természetesen nem csak futáshoz, hanem számos más kültéri tevékenységhez is ideális az óra, beleértve akár a kerékpározást, vagy nyíltvízi úszást, túrázást.

Bekerült a teljesítmény mérés (Wattban kifejezve) az órába, illetve elérhető a PacePro funkció, ez utóbbi segít a versenytaktika kialakításában. Verseny előtt beállíthatjuk, hogy mikor milyen tempóban lenne célszerű haladni a cél eléréséhez, ezt pedig az óra jelzi folyamatosan.

Ebben a modellben nincs beépítet térkép az órán (ezt a felsőkategóriás Garmin órák kapják meg, mint amilyen az Epix Gen 2, a Fenix 7 Pro, vagy mondjuk a Forerunner 955. Azonban ha töltünk rá útvonalat GPX formátumban, vagy a Connect alkalmazásban kiválasztva, akkor képes azon végignavigálni minket egy vaktérkép segítségével.

Az óra képes többféle edzéstervet kínálni nekünk. Alapból napi edzésjavaslatokat ajánl, amely az alap állóképességünket tartja fenn, de elérhető a Garmin Edző funkció, amivel 5 km, 10 km, vagy félmaratoni (21,1 km) távra készít fel vezetett edzéssel, ehhez három dedikált edző programját választhatjuk ki. Illetve ha megjelölünk egy versenyt a naptárunkban, akkor képes ahhoz is dedikáltan edzéstervet kínálni napról napra, amely tartalmazza az alapozó, felépítő, csúcs- és mérséklési fázist, valamint a verseny után regeneráló fázist is beépít a tervbe.

A célunk elérési lehetőségét megannyi adattal követhetjük, ilyen például a Versenyjelző, amely megmutatja, hogy síkon milyen időre lehetünk képesek 5 km, 10 km, 21,1 km és 42,2 km távon. Illetve a versenynaptárban megjelölt eseményekre is ad konkrét javaslatot, amiből láthatjuk várhatóan milyen célidővel tudjuk majd teljesíteni. Ezeket a várható időket visszamenőleg is láthatjuk, ezáltal visszanézhetjük hogyan javult (vagy éppen romlott) a teljesítményünk a felkészülés során.

Általános versenyjelző a Forerunner 165-ön:

Célverseny tervezés a Forerunner 165-ön:

Az edzések mellett fontos a pihenés is, ezért már a fejlett alvásfigyelési funkciókat kapta meg a Forerunner 165, amely a Venu 3 szériában debütált. Nem csak elemzi az alvásunkat, de már a napközben szundításokat is rögzíti és figyeli, valamint az Alvás-edző segít meghatározni azt, mennyit lenne célszerű aludni ahhoz, hogy megfelelő legyen a regeneráció, illetve kellően kipihenten ébredjünk. Az éjjeli HRV mérés is segíti az egészségügyi állapotunk monitorozását. Az edzés végén rögtön kapunk egy regenerálódási javaslatot is, ami alapján tudjuk mennyi pihenés szükséges, hogy szervezetünk újra készen álljon az edzésre.

A hölgyek számára elérhető a menstruációs ciklus és a terhesség fázisainak követése is.

Okos funkciók edzésre és a hétköznapokra

Bár a Forerunner 165 nem tartalmaz beépített hangszórót (a Venu 3 például kapott hangszórót), azonban csatlakoztatható Bluetooth headset. Ennek főleg a Forerunner 165 Music kiadásnál van értelme, mert erre rámásolhatunk zenéket, amelyet telefon nélkül is lejátszhatunk. A sima Forerunner 165-öt pedig telefonnal közösen használhatjuk, vezérelhetjük róla a zenelejátszást akár a Youtube, Deezer, vagy Spotify szolgáltatáson keresztül is.

A csuklónkon hordhatjuk a pénztárcánkat, hiszen az óra támogatja a Garmin Pay szolgáltatást. A Connect alkalmazásban hozzáadhatjuk a támogatott bankkártyáink egyikét és ezt követően az óra alkalmassá válik az érintéses fizetésre. Kerékpározás közben megállunk egy fagyizónál, az órán kiválasztjuk a fizetés lehetőséget, odaérintjük a terminálhoz és már csak arra kell figyeljünk, hogy ne csöppenjen le a fagyi. 

Ha a telefon nálunk van edzés közben, akkor használhatjuk a LiveTrack szolgáltatást, az órán a tevékenység indításakor a Garmin elküldi a beállított kapcsolatoknak az értesítést a linkkel, amivel követhetnek azok, akik szeretnének.

Ez hasznos lehet például erdei túrázás, terepfutás során, hiszen láthatják azok, akikkel megosztjuk hogy hol járunk. 

A telefonra érkező értesítések is megjelennek az órán (amikor csatlakoztatva van Bluetooth-on). Fogadhatjuk a hívást, láthatjuk az SMS-eket, illetve a különböző alkalmazások értesítéseit is elérhetjük.

Az AMOLED kijelzővel is 10-11 napos üzemidő érhető el az órán. Ha a tevékenységeket nézzük, kültéri használatnál, aktív helymeghatározással gond nélkül képes akár 10-14 óra tevékenységet is rögzíteni 2-3 nap alatt anélkül, hogy lemerülne az óra.

A Forerunner 165-be belekerült sok hasznos funkció, mint a Garmin Pay, a multi-GNNS, a színes AMOLED kijelző, a Livetrack, vagy éppen a Garmin Edző. Természetesen azért ki is maradtak funkciók, az olyan képességek, mint a napelemes (Solar) töltés, az offline térképek, a zafír üveg megmaradtak a drágább, felsőkategóriás órák számára. 

A Garmin újdonsága kiváló azon hobbifutóknak, akik egyszerre élveznék a szép színes kijelzős, az okos funkciókat és hozzá a rendkívül széles sportfunkciókat, viszont nem szeretnének elmerülni a sokkal drágább sportórák világában. Ha viszont komolyan érdekel a futás, és egy hosszabb futóversenyt is kipróbálnál, akkor a maratoni felkészülésben is tudunk segíteni, hogy milyen eszközök segíthetnek a legjobban a felkészülésben.

Kétféle színben érhető el: feketében és fehérben:

GARMIN Forerunner 165 okosóra, fehér

GARMIN Forerunner 165 okosóra, fekete