Frissítette népszerű fitnesz-óra szériáját a Garmin, ezért megnéztük és leteszteltük az új Venu 3 modellt

Két éve teszteltük a széria előző generációs női modelljét, a Garmin Venu 2S-t. Az új, 2023-as modell ehhez képest olyan hol apróbb, hol nagyobb dolgokban fejlődött, amelyek sokat hozzátesznek az előrelépéshez.

Hangos társ a mindennapokban

Talán a legjelentősebb változás, hogy bekerült a hangszóró és a mikrofon a Venu 3-ba. A két évvel ezelőtti széria ezt nem tartalmazta, csak később a Venu 2 Plus kapott ilyen bővítést, most pedig a harmadik generációnál már ez egy alapvető képesség. 

A Venu 3 esetében a beépített hangszóró egyrészt jó telefonálásra (ha csatlakoztatva van a telefon hozzá), alkalmas arra, hogy edzés közben bemondja az aktuális adatokat az óra, például a körtempót. Illetve használható hangutasításos vezérlésre is (angol nyelven).

Újdonságunk külseje nem tér el nagyban az elődtől, a Venu 2-től (vagy éppen a Venu 2 Plustól). Maga az óratest, amely szálerősített polimer,  45 mm-es. Illetve a kijelzőt körbeölelő korona rozsdamentes acél. A kijelző mérete  1,4”-os (35,4 mm) és 454×454 képpontos AMOLED panel Gorilla Glass 3 edzett üvegborítással. Ennek nagyon jó színvisszaadása van és a fényereje is magas, amely ideális a kültéri használat során. Szíj nélkül 30 gramm, a szilikon szíjjal 47 gramm az óra, így azt alig lehet észrevenni a csuklón, kényelmes viselet.

Az óra hátoldala műanyag, annak közepén új optikai szenzor ül, amely pulzust és egyéb adatokat mér. Különlegesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már támogatja az EKG mérést is a kiegészítő. A világ többi részén, így Magyarországon is ez a funkció nem érhető el. Nem tudni, hogy a Garmin készül-e bevezetni ezt a régióban, ehhez szükség van a helyi hatóságok engedélyezésére. Egyelőre tehát ez egy olyan funkció, amelynek örülnénk, de érdemes nem számolni vele, ha vásárlásra adjuk a fejünk.

Az óra a jobb oldalt kapott három lapos vezérlőgombot. A legfelső navigál a tevékenységekhez és alkalmazásokhoz. a középső gombbal láthatjuk a legutóbb megnyitott funkciókat az alsó gomb pedig a visszalépést szolgálja.

Az óra számlapoknál több látványos gyári elérhető az órán, ezek közül egyeseknél a megjelenített adatot megérintve annak képernyőjére lép azonnal. Tehát ha például a lépésszám csíkra nyomunk hosszan, megnyitja a lépésszám felületet.

A navigáció többi részére alapvetően az érintőképernyő szolgál. Ehhez elég csak fel-le lapozni és láthatjuk a különböző kártyákat, rajta az adatokkal, ez a felület ráadásul szerkeszthető, beállítható, hogy mi jelenjen meg és mi nem.

Sporteszköz mindenkinek

Számos sport módot támogat a Venu 3 és ami a legfontosabb, hogy akár kerekesszékes sportolóknak is. Már az óra első beállításánál megadható, ha a felhasználó kerekesszéket használ. Ebben az esetben az óra például nem a lépésszámot méri a nap folyamán, hanem a hajtásszámot a kerekeken. Ezen kívül külön, a kerekesszékes felhasználóknak szánt sport módok is elérhetők.

A sport módok között találunk futást, kerékpározást, illetve a megszokott megannyi egyéb lehetőséget, akár erősítő, akár fitnesz tevékenységeket. Ezekhez akár edzést is kínál az óra.

Maratoni távra és erősítésre is ideális

A telefonra letölthető Garmin Connect alkalmazásban beállítható 5, 10 és 21 kilométeres távra futóedzés a Garmin Coach által háromféle edzővel. Így egy személyre szabott, vezetett edzést kapunk ingyenesen, az óra futás közben jelzi azt, hogy milyen feladatunk van éppen, mikor kell tempót váltani.

A hobbi futóknak ideális a Garmin Venu 3. Sok minden kimaradt belőle, amelyet a Forerunner, Fenix és Epix széria magasabb árért tud (például a napi edzéstervezés az órán, a terhelés mérés, lépésdinamika stb.) Viszont ezek tényleg olyan funkciók, amelyre a legtöbb hobbi futónak nem igazán van szüksége.

És jó ha tudjuk, hobbi futóként akár egy maraton sem elképzelhetetlen egy Venu 3-mal. Egy budapesti belvárosi versenyen gond nélkül teljesített az óra, akkor is, ha csak egycsatornás GPS-t támogat (a drágább Garmin modelleknél már kétcsatornás is elérhető). Ennek ellenére sem volt gond a magas épületek között sem a pontos helymeghatározással, a hitelesített 42,195 méteres pályát párszáz méteres tévedéssel tudta követni a Venu3. A kicsivel több mint 4 órás futás alatt alig merült 30%-ot az óra.

Ha valamilyen erősítő edzést végzünk, például súlyzózást, akkor is választhatunk előre definiált edzéseket, az óra nem csak jelzi hogy milyen gyakorlatot kell végeznünk, a színes kijelzőn akár animációban is bemutatja hogyan végezzük azt helyesen. 

A testedzés mellett fontos a pihenés is. A Venu 3 az egyik első modell, amibe belekerült az “Alvás edző“ nevű funkció. Ez meghatározza, hogy mennyi lehet az ideális alvás időnk, amelyet célszerű volna tartanunk. Beleszámolja az edzéseket, a HRV szintet. De még a szundikat is.

Igen, a szundikat is, mert évek után, végre a Garmin is bevezette a szundi mérését, elsőnek a Venu 3 és a Vivoactive 5 órákkal. Így ha napközben elszenderedünk egy rövid időre, azt is méri és figyelembe veszi az óra és a Connect. Ez befolyásolja a Body Battery értéket, az alvásigényt egyaránt. 

Ahogyan a szakemberek mondják, a fejlődés nem csak az edzés közben történik, hanem az utána következő megfelelő minőségű pihenés során. A fentieken túl ezért érhetők el új meditációs lehetőségek is a Venu 3-ban. Különböző témákban választhatunk ki meditációt, amely során instrukciót ad a beépített hangszórón keresztül az óra, illetve lágy dallam, vagy hang szól, amely segíti az ellazulást.

A sport mellett az okosfunkciók sem maradtak ki

Természetesen számos olyan funkciót kapunk a Venu 3 órába, amely ma már “alapnak” számíthatnak. Az egyik ilyen a Garmin Pay, aminek segítségével az órával fizethetünk a bankkártyás termináloknál érintéssel. Ez ráadásul már egyre több bankkal működik Magyarországon, így szélesebb felhasználói tábornak érhető el.

A ConnetIQ applikációban rendkívül sok számlapot, adatképernyőt és applikációt telepíthetünk az órára. Előbbi kettőből széles a kínálat. Az alkalmazás kínálat már szolidabb, a Garmin kínálata ebből a szempontból elmarad a konkurens márkáktól.

Connect – egy app mind felett

A Garmin egy egészen kiforrott alkalmazást, a Connectet kínál az ökoszisztémájába tartozó termékekhez, ehhez csatlakoztathatjuk a Venu 3 órát is. 

A főoldalon mindig legfelül vannak az adott napon elvégzett edzések, tevékenységek, alatta pedig további kártyákon a mért adatok.  Ezeket megérintve részletesebb információt kapunk azokról.

A Garmin gyakorlatilag egy információ lavinát borít ránk, hiszen egy-egy futás esetén is rendkívül sok dolgot mér és jelenít meg. Még azt is láthatjuk, hogy egy futás során mennyit sétáltunk bele, vagy hogy éppen volt-e olyan, amikor megálltunk. Hasznos, hogy rögzíthetünk felszereléseket a tevékenységhez, így például a futócipőnket is, ezzel pedig követhetjük annak életét, látjuk mennyi kilométer van benne, ez segít az időszerű cserében is.

Az egészségügyi adatokból is sok információt megkapunk, ha figyelünk rá. Az alvásnál láthatjuk mennyire volt jó, még a légzésszámot és a nyugalmi pulzust is meghatározza a Connect.

Egy teljes edzésnaplót kapunk, ahova évekre visszamenőleg láthatjuk a tevékenységeinket, illetve természetesen előre is tervezhetünk. A motivációt erősítheti a különböző kihívások, amiért kitűzőket kapunk, ráadásul más, Garmint használó barátainkkal is létrehozhatunk külön kihívásokat.

A Garmin Venu 3 egy finom frissítése az előd modellnek. A sport funkcióknál sok apróságot hiányolhatunk, amit feláldozott a gyártó a divat oltárán és inkább egy hétköznapi fitnesz eszközt készített, de ez jellemző az egész Venu sorozatra.

Annak, akik egy letisztultan kinéző órát szeretne, sport és okos funkciókkal is, nagyon sok egészségügyi méréssel, annak érdekes opció lehet a Venu 3. Hozzá kell tenni, a hölgyeket ezúttal sem hagyja cserben a Garmin, a kisebb tokozással rendelkező női modell Venu 3S néven érhető el.