A különböző okos eszközök behálózzák mára az életünket. Kezdődött ez talán az okostelefonokkal, majd később jöttek az okosórák, az okosotthon termékek és mára már a hűtőszekrény is WIFI-s kapcsolattal és kamerával rendelkezik. Nem maradtak ki a háziállatok sem az okoskütyükből. Ma már nem csak online nyomkövetőkkel figyelhetünk rájuk, hanem a biztonságukat, kényelmüket otthoni eszközökkel is növelhetjük.  Ilyen magasabb komfortfokozatot adó kiegészítő a TESLA által kialakított háziállat itató és etető eszközök, ezek közül most az itatót mutatjuk be, amiben segítségünkre volt Hugó, a francia bulldog is.

TESLA Okos háziállat itató (TSL-PC-WF2)

Azt hihetnénk, hogy egy háziállat itató egyszerű dolog, van egy tál, abban víz, amit néha cserélünk, néha kitisztítjuk és kész. Ez valóban működött évezredek óta és fog is működni a jövőben is. Viszont lehet itt is javítani a komfort fokozaton.

A TESLA okos háziállat itatóról azt érdemes tudni, hogy van egy 2 literes tartája, amely egy keringtető szivattyúval pumpálja fel a tálcára a vizet, majd onnan egy szűrő keresztül lecsöpög vissza a tartályba.

A behelyezett szűrők ioncserélő gyantát, aktív szenet és pamutszűrőket tartalmaznak. Ennek segítségével kiszűrhetők a fizikai szemcsék a vízből (homok, szennyeződések amik az állatról kerülhetnek a vízbe). Emellett a szűrőrendszer lágyabbá teszi a vizet, illetve szűri a klór maradékot és a nehézfémeket is. 

Ennek köszönhetően a víz akár 5 napig friss maradhat, így biztosítva mindig megfelelő vizet a házi kedvencnek, nem beszélve, hogy az esetleges fertőzések, betegségek is csökkenthetők a szűrésnek köszönhetően. A szűrőt 30 naponként érdemes cserélni, ehhez be lehet szerezni külön szűrő párnát, a csere pofonegyszerű, a felemelt tálca alján lévő fiókból kihúzzuk a bent lévő szűrőt és betesszük az újat. A szűrő szettet külön itt lehet megtalálni.

A fehér itatón kívülről két kis függőleges ablakon keresztül látszik, hogy mennyi vizet tartalmaz még, illetve maga az alkalmazás is jelez, ha cserélni, utántölteni kell. Ehhez az itatót csatlakoztatni kell az otthoni 2,4 GHz-es WIFI hálózatra, ezt a TESLA Smart alkalmazáson keresztül tudjuk megtenni. 

Az itatón lévő gomb segít a beállításban, illetve két LED jelzi a bekapcsolt állapotot és a WIFI kapcsolatot. Belül egy apró szivattyú dolgozik, ennek hangja alig van, egy nagyon halk búgó hangot hallhatunk, de ez rendkívül minimális zajjal jár, valamint a gumi lábak miatt a rezonancia sem jelentkezik.

A telefonos alkalmazás segítségével a víz szivattyúzása ki-bekapcsolható, valamint beállítható automatizálás is, hogy ne menjen folyamatosan. Így például éjszakára automatizáltan kikapcsolható, vagy csökkenthető az üzemideje. Az 5 wattos töltő adapterrel nem fogyaszt sokat a termék, de nyilván ez a minimális fogyasztás is csökkenthető, ha alkalmanként kikapcsol a szivattyú.

Cicáknak és közepes testű kutyáknak ideális elsősorban ez az itató. Kisebb testű állatok számára méret függő, hogy fel tudnak-e érni a tálcához, hogy kényelmesen igyanak. A nagyobb testű kutyáknál arra kell figyelni, hogy a 2 liter víz nagyon hamar elfogyhat, így itt gyakrabban kell utántölteni.

A TESLA háziállat itatóból létezik egy UV-s verzió is. Ennek belsejében UV lámpával végzi a víz fertőtlenítését az eszköz.