Heti olcsó rovat: Mozi vakoknak és siketeknek? Igen!

A hét akciós terméke: Tiszta szívvel, DVD, 999Ft A kapcsolódó asszociáció: a Mozi – Esély/Egyenlőség sorozat, ahol kizárólag a szórakozásé a főszerep. Akadályok nélkül!

A Heti olcsó sorozat koncepciója egyszerű, kiválasztunk egy akciós terméket a MediaMarkt kínálatából és az első dolgot, ami beugrik róla, megosztjuk az olvasókkal. Különös eredmények is születhetnek, de hát ilyen ez a műfaj. Az emberi agyat lehet kérem okolni…

Till Attila 2016-as mozijáról talán – vagy legalábbis reméljük – mindenki hallott már. A tv-s műsorvezető izgalmas, szokatlan témához nyúlt, nem is akárhogyan! A fogyatékkal élők világa nem éppen Hollywood kedvenc terepe, bár tény, születtek már szép alkotások látás-, hallás-, mozgássérült emberekről, vagy épp az autizmusról. A Tiszta szívvel mozija azonban egészen egyedi: a kerekesszékes szereplőkből Tilla ugyanis guruló maffiózókat formált. A kegyetlen leszámolások és véres jelenetek mögött azonban egy igazán értékes szál fut.

A film hivatalos ajánlója így foglalja össze a 101 perces alkotást:

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.


De hogy jönnek képbe a vakok és siketek a film kapcsán?

Nos, egy itthon még gyerekcipőben járó, de annál izgalmasabb szolgáltatásnak köszönhetően lassan fogyatékkal élő honfitársaink is akadályok nélkül élvezhetik a kultúrát. A MediaMarkt polcain is megtalálható, magas technológiai és formatervezési színvonalat biztosító Harman cég felkarolt egy egyesületet, hogy annak szakemberei immár profi eszközökkel, profi körülmények között juttathassák el szolgáltatásukat, a kulturális akadálymentesítést. Az AKKU Egyesület pedig nem mással, mint a Tiszta szívvel című filmmel nyitotta meg Magyarország első, 100%-ig akadálymentes mozi sorozatát!

Az audionarráció egy előre megírt, kiegészítő információkat tartalmazó szöveg. Idősebbek talán még emlékeznek a rádiós színházi közvetítésekre, ahol a felvonások elején egy hölgy folytott hangon elmondta, mikor felment a függöny, vagy mondjuk belépett Hamlet… Nos, az audionarráció egy hasonló műfaj, mely során a szakemberek a cselekmény tökéletes megértése érdekében minden dramaturgiai jelentőségű momentumot közvetítenek a látássérült nézők számára, emellett pedig azokat a vizuális kulcsokat, melyeket az alkotók nem véletlenül nyújtanak át, elérhetővé tesznek. A plusz információk a párbeszédek szünetében hangzik el, így a néző zavartalanul hallja a filmet, a hallás útján azonban nem kikövetkeztethető részekről is értesül, így nem marad le a poénokról és a fontos információkról, melyek nélkül lehet, nem állna össze a történet.

2017. október 27-én tehát első alkalommal ülhettek be a Tiszta szívvel vetítésére vakok és látássérültek is, akik számára Kálid Artúr színművész kölcsönözte hangját, mint szem.

Az AKKU Egyesület és a Harman a siketek és hallássérültekről sem feledkezett meg, az eseményen jeltolmács is jelen volt, a filmet pedig speciális felirattal látták el a szakemberek, melyben nem csak a dialógus, de a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejek, valamint a zenék is megjelentek. Az eseménynek a Premier Kultcafé, vagyis a volt Vörösmarty mozi adott otthont, ahová kerekesszékkel is gond nélkül be lehet jutni, emellett a termek és a mosdók használata is akadálymentes. Nem beszélve arról, hogy a személyzet tagjai között megváltozott munkaképességű fiatalok is vannak.

Bár a MediaMarkt által árusított, akciós DVD-n nem szerepel az audionarráció és a speciális felirat, mégis jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki kellemes, mégis fordulatos kikapcsolódásra vágyik. És akit érdekel az akadálymentes verzió, december 3-án még egyszer elcsípheti a narrált és feliratozott vetítést a Premier Kultcaféban!

A Mozi – Esély/Egyenlőség sorozat további filmjeiről és vetítéseiről itt olvashat bővebben.

 

51140cookie-checkHeti olcsó rovat: Mozi vakoknak és siketeknek? Igen!