Egyetemi foci balhéból a vásárlás fekete ünnepe: amit a Black Friday-ról tudni kell!

Bár a Hálaadást követő híres és egyben hírhedt péntek kapcsán az elnevezés pontos eredete ködös – vagy legalábbis többesélyes -, jelene nagyon is tiszta. Míg korábban csak nevettünk a pop kultúra vonatkozó utalásain, mára itthon is megtapasztalhatjuk, mi a magyarok istene a bevásárlás leginkább pogány szertartásaira emlékeztető nagybetűs ünnepe. Black Friday tudásmorzsák azoknak, akiket az akciós árakon felül több is érdekel!Nomen est black omen

Egy „aranyos” verzió

Az internet tanúsága szerint a Fekete péntek neve egészen a XIX. századig vezethető vissza. Egészen pontosan 1869. szeptember 24. péntekre, amikor is két pénzügyi befektető, Jay Gould és Jim Fisk hazavágta az arany árát, hatalmas káoszt okozva a tőzsdén. A kereskedés 20%-ot zuhant, a külföldi piac pedig leállt. Ennek a bájos húzásnak köszönhetően a mezőgazdaságból élő farmerekre valóban fekete időszak köszöntött: a búza és a kukorica értéke 50%-ot esett. Hiába, a tőzsde nem játékszer.

A tintás mondakör

Egyes hiedelmek szerint a Fekete péntek eredetének magyarázata a könyvelők játékában rejlik a tintával: ha egy cég ugyanis veszteségesből nyereségesre fordul, a számok nagy mágusai a könyvelésben piros tinta helyett immár feketét használnak. Az év vége felé közeledve a legtöbb kiskereskedőnél elfeketülnek a számok, magyarán megjelenik a profit. Bár a pontos logikai kapcsolat számunkra nem áll össze, adjunk teret a tintás verziónak is, hiszen olyan szép…

A sportos eredet

Bár a fenti két verzió is vonzó, a netes közmegegyezés az 1960-as évek Amerikáját fogadja el mérvadónak. Azon belül is Philadelphiáját, ahol a Hálaadás utáni pénteket nevezték el így, vagyis pontosan azt a napot, amelyre ma is érvényes. Az akkori káosz oka azonban nem a karácsony előtti vásárlási roham volt. Hanem a foci!
Philadelphiát ugyanis elárasztották a nézők, hogy a rendes évi egyetemi Army-Navi amerikai foci meccsre kényelmesen kijussanak. A kényelemről annyit, hogy a nagy tömeg ezeken a péntekeken komoly pusztítást végzett a városban…

A rendőrség és a tömegközlekedés hű munkatársainak szótárába pedig bekerült az extra műszak és a „fekete péntek” kifejezés, ami leginkább az ámokfutást és a bolti lopásokat jelentette (utóbbi nyilván a rendőrséget – na meg a kereskedőket – érintette fájdalmasabban). Akadt ugyan némi próbálkozás, hogy a jobb szájíz kedvéért Big Friday-re, vagyis Nagy Péntekre kereszteljék a meccs előestéjét, a köz-tudatát átírni azonban nem olyan egyszerű. Inkább későbbre került a meccs, idén például december 9-re esik a rivális egyetemi csapatok összecsapása.

Érdekes egyébként, hogy számos internetes oldal egy bizonyos Michael Lisicky írásaira hivatkozik, amikor a Fekete péntek eredetét a philadelphiai esettől származtatja. A fiatalemberről tudni kell, hogy „áruház történész”, emellett pedig a Baltimore-i Szimfonikus Zenekar oboása. Pont.

Az ünnepkör itthoni, rövid története

Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én hirdették meg a Black Friday nevű akciót, melynek során átlagon felüli árkedvezményeket kínáltak a vásárlóknak a kiskereskedők. A húzás bejött, hiszen egyre és egyre nagyobb felhajtás van az esemény körül.
Bízunk benne, minden kedves fogyasztó állampolgár olvasónk jól érzi majd magát a közelgő „ünnepen”. Olcsón vásárolni méltósággal is lehet. És szerencsére talán még nem tartunk ott, mint a South Park képzeletbeli negyedikesei. Addig is, amíg mi magunk csak az előnyeit élvezzük a lehetőségnek, jót röhöghetünk tengeren túli barátaink kissé szélsőséges fekete napjáról. A kolorádói kisváros akciós péntekéről szóló trilógiát itt nézhetjük meg. Okuljunk és élvezzük, hogy nálunk még mindig béke van. Fekete pénteken is.