A HTC headsetje minden tekintetben felső kategóriás lett, ami valóban a keményvonalas réteget szólítja meg, de mindezért borsos árat kell fizetnünk.

2020-ra elérkeztünk odáig, hogy számos VR-kütyü között válogathat a nagyérdemű, ebben a káoszban pedig nem könnyű eldönteni, hogy megfelelő pénzmaggal rendelkezve melyikre is érdemes beruháznunk. A tajvani vállalat már esztendőkkel ezelőtt zászlóshajónak számított a nagy VR-forradalomban, hiszen anno a Valve segítségével dobták piacra az első Vive-ot. Rengeteg extra kiegészítővel és érzékelőkkel ellátott rendszerek akár az egész testes mozgáskövetést is lehetővé tették, aztán jött tavaly jött a hirtelen váltás, a moduláris megoldással ellátott Vive Cosmos termékcsalád. A SteamVR eszközök támogatását bár elveszítve a HTC mérnökei egy teljesen új követési rendszerrel látták el a terméküket, aminek alapjai a kényelmes használatot elősegítő,  headsetbe épített kamerák lettek. Jelenleg a Cosmos Elite a HTC koronaékszere, aminek egy trükkje van: az alapja nem más, mint a Vive Cosmos moduláris fejegysége, így a tesztünket is vele kell kezdenünk.

Eredetileg a Vive külső mozgáskövetést használt, tehát első körben el kellett helyeznünk a bázisállomásokat, hogy a fejes követni tudja a fejünk, illetve a kontrollerek által a kezünk mozgását – ekkor az inside-out tracking  technológiával csavart egyet Cosmos. Ez azt jelenti, hogy összesen hat darab érzékelő van a szemüveg elejébe építve, plusz a kontrollerek kialakításából adódóan szintén a kompaktabb működési elvet szolgálják. Ezzel elérte a HTC, hogy a VR-készülékeket sokkal könnyebben össze lehessen állítani, ezáltal pedig nem kötelező egy, csak erre a célra kialakított szobával rendelkeznünk. Ha mindez nem lenne elég, akkor még ott van a kőkemény hardver, ami minden tekintetben az egyik legimpozánsabb a piacon. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A 90 Hz-es képfrissítés mellé lencsékként 1440×1700-as felbontás társul, maximum 110 fokos látószöggel és 3,4 colos kijelzővel. Ehhez hozzá jönnek még az elsőre fura dizájnnal bíró, de meglepően kényelmes kontrollerek, valamint a kiváló minőségű sztereo fülhallgatók. Habár a headset egészen kényelmes ideig-óráig, a beépített érzékelők miatt sajnos egy idő után orrnehézzé válik, illetve már fél óra után menthetetlenül beizzadunk alatta, de ezeket leszámítva kiváló anyagösszetétellel és komforttal bír. Egyetlen egy probléma van vele, hogy a beépített érzékelők miatt a Cosmos messze nem olyan pontos, mint drágábbik testvére, az Elite. Nyilvánvalóan az előbbi feladata leginkább a mezei játékosok megszólítása, hiszen a keményvonalas rétegnek egyértelműen az utóbbi lesz a tökéletes választás -, és itt jön képbe a HTC moduláris koncepciója.

A Half-Life: Alyx megjelenésére időzített Elite szubmiliméter pontosságú követést kínál, a HTC Vive eredeti (2016-os) irányítóival, amik Lighthouse követéssel rendelkeznek. A gyors előlapcsere (ez a hadművelet maximum öt perc alatt megvan) és a bázisállomások elhelyezése után lényegében át is álltunk az Elite-re. Az egyetlen apró bökkenő, hogy a fejegység nem látja a sima Cosmos irányítóit (hiszen ezek csak az inside-out tracking sémával kompatibilisek), így kénytelenek vagyunk venni hozzá Vive (Wand) kontrollereket. Nyilvánvalóan ezek az esetek csak akkor élnek, ha rendelkezünk a Cosmossal és úgy ugranánk az Elite-kategóriára, utóbbi vásárlásakor természetesen a fentiek nem érintenek minket.

A Cosmos Elite borsos áru csomagjában egészen pontosan megkapjuk a külső érzékelőket (2 db), a két Vive-kontrollert, a méteres kábeleket, illetve mellé egy több hónapos Viveport előfizetést, valamint a már általunk is tesztelt Half-Life: Alyx-ot. A Viveportnak hála ezzel több száz játék nyílik meg előttünk, de a hamisítatlan virtuális valóság élmény sava-borsa egyértelműen az Alyx lesz, ami minden kétséget kizárólag jelenleg a piac legjobb VR-címe. Nem elhanyagolható dolog az sem, hogy fejegységet képesek vagyunk vezeték nélkül is használni, így elfelejthetjük a kábelekkel való macerát. Ehhez csupán egy wireless adapterre van szükségünk, aminek egyetlen hátulütője, hogy az egyébként se pihekönnyű headset a rá erősített akkumulátorokkal még nehezebbé válik, na de valamit valamiért. Mivel két-három óránál többet úgysem leszünk képesek egyhuzamban játszani, így a gyári akkumulátor üzemideje szintén három óra körül van.

Összességében a Vive Cosmos Elite egy kiváló termék azok számára, akik komolyabban bele szeretnének kóstolni a VR-univerzumba. A Cosmoshoz képest sokkal pontosabb mozgáskövetéssel, vezeték nélküli játszhatóságával, erős hardverével az egyik legkiválóbb headset a piacon, viszont ezért nagyon súlyos árat kell fizetnünk. Maga a pakk közel 400.000 forintot kóstál és akkor még nem beszéltünk egy olyan specifikációjú PC-ről vagy gamer laptopról, ami megfelelően elfuttatja a HTC rendszerét. Ami biztos, hogy a VR-technológia egyre gyorsabban és egyre jobb minőségű játékokkal hódítja meg az iparágat, így már tényleg csak idő kérdése, hogy a virtuális valóság ne csak a tehetősebb réteg szórakozása lehessen.

A Half-Life: Alyx tesztünket itt találod!
A HTC Vive VR készülékekhez pedig kattints ide!

A HTC Vive Cosmos Elite virtuális valóság rendszert a HTC Magyarország biztosította.