Így férj el az apró konyhádban: tippek a minőségi túléléshez és tároláshoz

A kis lakások kapcsán már szóbakerült a fürdőszoba, azon belül is a néha problémás mosó- és szárítógép elhelyezés. Jöjjön most a konyha, és persze a sütő és társai. Na meg néhány ügyes tárolási trükk. Homlokra csapós pillanatok következnek.

 

Kezdjük a nagyokkal…

 

A kis konyhák fő problémája

  • a hűtő
  • a sütő
  • a mosogató
  • a konyhai edények és alapanyagok tárolására szolgáló szekrény

elhelyezése.

A kérdés persze az, mennyire kicsi az a kicsi. Ja nem. A kérdés az, mennyire vagyunk kreatívak! És persze átgondoljuk-e a dolgokat. Sütőt ugyanis mára nem csak a földre tehetünk. Ahogy a hűtőkből is vissza-visszatérnek a kisebb kiszerelések. Persze ha nagy étvágyúak vagyunk, vagy nagyobb a család, e téren nem érdemes csökkenteni a méretet. Akkor inkább oldjuk meg a többi tárgy helyét.

A beépíthető sütő előnye, hogy mobilan választhatunk neki helyet. Alatta, felette is van hely a tárolásra, így nem veszik el komolyabb rét. Nyilván főzőlapra is szükség van a legtöbb háztartásban, de ezt a kérdést modern főzőlapokkal is megoldhatjuk. Amúgy is: sütni jó, számos ízletes és egészséges finomság készülhet sütőben. Házi chips-hez például elengedhetetlen a készülék, arra meg ki ne vágyna (tapasztalataink a kérdésben: hamarosan!)

Ha viszont pont nem vagyunk sütögetősök, csak főzőlapot szeretnénk, azt is be lehet építeni, ha arról van szó. Akkor aztán tényleg spórolhatunk némi helyet. De persze egy izgalmas, vegyes megoldás is szóba jöhet, akár egymástól távolabbi sarkokban, zugokban. A főzőlapok terén a klasszikus “rezsó” mellett az indukciós, kerámia felületű apróságok is egyre nagyobb kényelmet kínálnak. Pénztárcától függően válogathatunk a különböző számú edényes egy időben történő hevítésére alkalmas konyhai készülékek között.

Nyilván egy főzőlap kapcsán korlátozottabban akad mozgásterünk, de ha fix helyre tesszük a berendezést, akkor is bőven elfér még felette egy tárolásra alkalmas rész. A kisebb, mobilabb főzőlapok viszont szinte bárhol elférnek, akár az egyetemi és agglegény élet kapcsán elengedhetetlen mikrón is. Használatkor érdemes olyan helyre tenni az eszközt, ahol nem tesszük ki magunkat és környezetünket életveszélynek. Ez a minimális pakolás extrém kis helyen eléggé megéri a befektetést.

A mosogató kapcsán erősen kötöttek a lehetőségek, hiszen a vizesblokk diktál. A kivitelezés és méret azonban eltérhet. Az edények szárításában már kreatívabbak lehetünk. Régi szokás, hogy a szárítónak a mosogató mellett, a konyhapulton a helye. Nos, egy jól felszerelt (jól felszerelt!) akasztható csepegtető és vízgyűjtő tálca kisegíthet bárkit. Tökéletes szigetelés és burkolat esetén akár a mosogatóba is vissza csuroghat a lé. Nagyobb edények, serpenyők kapcsán ez kiválóan működhet.

A hűtőre egy mondat erejéig kitértünk. Mi nem átallnánk akár az előszoba gardróbjába rejteni, már ha szomszédos a konyhával. De a helyes, minibár hangulatú hűtők biztos, hogy elférnek a legkisebb konyhában is. Emeletes építőkockaként bizonyos elemek ugye egymásra is kerülhetnek. Persze mindig figyeljünk a biztonságra, mind a zuhanás, mind a túlmelegedés és szellőzés tekintetében.

Trükkös tárolók

 

Már a 80-as években is létezett, de ismét divatba jött és kapható a forgó polcrendszer. Így nem baj, ha bizonyos holmik elérhetetlen helyekre, a konyhaszekrény “mélyére” kerülnek, egy pörgetés és kéznél van, ami kell. Kis konyha esetén nyilván nincs ezer darabos ezüst és alpakka evőeszköz és porcelán étkészlet elraktározva, hiszen jó eséllyel a kis lakásban nem rendeznek nagy összejöveteleket. Így a tányér-bögre-pohár szentháromság, valamint a pár konyhai eszköz és persze eszcájg elfér egy-két fiókban. A forgó rendszer tehát jól elnyelheti az extrákat: a pirítós készítőt, a toastert, a kávéfőzőt, a robotgépet. Így a konyhánk jól felszerelt lehet, mégsem válik agyonzsúfolttá. A munkalap pedig az eredeti funkcióját tölti be: dolgozhatunk rajta, akár szakácsként, akár egy laptopon (utóbbit azért szívesebben csinálnánk egy ablakkal a háttérben).

A lépcsőzetesen elnyelő tárolók is kiváló segítséget nyújthatnak és persze a plafonról lenyíló elemekről sem érdemes megfeledkezni. Ezek mind-mind jól mutathatnak és tényleg mindent képesek elnyelni. De saját, kreatív megoldások is szóba jöhetnek. A kampók pl. ebben nagy segítségre lehetnek. Az itthon leginkább talán szerszámtartó fal néven ismert tárolóban végtelen lehetőségek rejlenek. De a mágnesről sem szabad megfeledkezni! Akár a fűszerek “rejtett” tárolása, kisebb üvegek tésztával liszttel stb. megtöltése is lehetséges erősebb mágnes használatával.

Forrás: makespace.com

Forrás: lanzaroteya.com

Forrás: pinterest.ca

Forrás: diytotry.com

Forrás: yandex.com

Forrás: forrent.com

Forrás: gallifreywho.com

Forrás: remodelista.com

 

Forrás: plexusreview.net

Forrás: everybodychef.com

Forrás: pinterest.ca

Forrás: guthmannconstruction.com

Forrás: dornob.com

Forrás: garage-store.com

Forrás: pinterest.ca

Úgyhogy igazából csak némi barkács kedv és kreativitás kell és elférünk!

 

Kapcsolódó, beépíthető MediaMarkt termékek:

 

SENCOR SCP 3201GY Indukciós főzőlap, 10 785 Ft

BEKO HDCE-32201 X beépíthető főzőlap, 22 999 Ft

BEKO MOB-20231 BG beépíthető mikrohullámú sütő, 41 999 Ft

BEKO BIM-22305 X beépíthető sütő, 61 999 Ft

ZANUSSI ZUA 12420 SA beépíthető hűtőszekrény, 76 999 Ft

További 786 különböző beépíthető eszköz

 

 

 

67520cookie-checkÍgy férj el az apró konyhádban: tippek a minőségi túléléshez és tároláshoz