Így lesz munkaeszköz egy iPad Pro

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a héten debütáltak az Apple új mobil eszközei. Az iPhone 6s és 6s Plus mellett a cupertinoi gyártó a tabletes vonalat is frissítette, többek közt a gigászi méretű iPad Pro modellel, melyet a cég a többi tabletjével ellentétben kifejezetten munkára is ajánl. Az iOS rendszerrel párosított kifejezetten erős hardver és a 12,9 colos kijelző azonban csak részben biztosítja azt, hogy az új iPad munkagépként is megállja a helyét, az Apple emellett néhány kiegészítőben is nagy fantáziát lát. Az iPad Pro mellett szerda este debütált a Smart Keyboard, és az Apple Pencil is.

Apple_Smart_Keyboard_02_MMM

A Smart Keyboard lényegében egy billentyűzettel felvértezett Smart Cover, 64 különálló billentyűvel és fröccsenő folyadékokkal elleni védelemmel. A beépített akkumulátor nélküli kiegészítő egy úgynevezett Smart Connector nevű konnektorról kapja a tápellátást az iPad Pro Lightning csatlakozóján keresztül, egyúttal ezen a ponton is kommunikál a tablettel, vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség nincs az eszközben.

Apple_Smart_Keyboard_01_MMM

Az Apple Pencil érdekesebbnek ígérkezik, már csak azért is, mert a nagyközönség igencsak vegyes érzelmekkel reagált az “alma ceruza” bejelentésére. A gyártó egykori vezére, Steve Jobs hírhedten ostorozta az első iPhone idejében kapható rezisztív kijelzős okostelefonokat és az azokhoz használt stylust – nyilván nem kis reklámot csapva a ma elterjedt kapacitív érintésvezérlést elsők közt alkalmazó Apple telefon körül.

iPadPro_02_MMM

Ugyanakkor tény, hogy a stylus megújult formában és kibővített funkcionalitással mondhatni ismét virágkorát éli, a szimpla egyszerű pálcikaszerű kiegészítőktől a Samsung-féle S-Pen-en át a többgombos Microsoft Surface tolláig sok variációt találhatunk. Az Apple Pen a Smart Keyboardhoz hasonlóan egyelőre szintén csak az iPad Proval működik együtt, cserébe a táblagép érzékeli, ha ujjaink helyett a tollat használjuk és a normálishoz képest kétszeres mennyiségű adatot fogad a tollhegy érintésétől, minimális válaszidővel. Ennek köszönhetően a kiegészítő szinte teljes kézzel jegyzetelési élményt biztosít, míg a rajzolási képességeket a nyomásérzékenység és a satírozási lehetőség biztosítja. Előbbinek köszönhetően a vonalvastagságot a tollheggyel kijelzőre kifejtett nyomással változtathatjuk, míg például árnyékolást a ceruza megdöntésével érhetünk el. Az Apple Pencil egy feltöltéssel akár 12 órás üzemidőt is produkál, töltéséhez pedig az iPad Pro Lightning foglalata közreműködése és a ceruza végébe rejtett csatlakozó szükséges.

Apple_Pencil_01_MMM

A Smart Keyboard és a Pencil a tablettől külön lesznek kaphatóak, előbbi 169, utóbbi pedig 99 dolláros áron kerül forgalomba.

32240cookie-checkÍgy lesz munkaeszköz egy iPad Pro