Kávé a filmvásznon

Vannak kávé függők és vannak filmőrültek. És persze van egy, talán nem is olyan szűk metszete az emberiségnek, amely mindkét irányzat iránt rajong. Hogy az alábbi filmek készítői vajon ebbe a szórásba esnek-e, nem tudhatjuk. De az biztos, hogy számos néző számára szívet melengető alkotásokat hoztak létre, központi szerepbe helyezve azt a bizonyos gőzölgő, feketés-aranybarnás italt…

Bár egy-egy csésze kávé elfogyasztása a filmvásznon nem ritka jelenség, néhány forgatókönyvíró és rendező szinte főhősként kezeli a koffeintartalmú italt. Van, aki a szertartásosságot, mások a függőséget, valaki a fogyasztás helyszínét, vagyis a különböző szituációk számára kiváló helyszínként szolgáló kávézókat helyezi a dramaturgia középpontjába.

És ahogy Huszárik Zoltán, Sára Sándor és a zseniális vágásokért felelős Morell Mihály keze alatt megszületett a minden magyar retinájába beégett húsleves és velőscsont evés, úgy készült el pár, szintén örökre emlékezetes, kávézáshoz kötődő jelenet is a filmtörténet során.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár remek alkotást mindazoknak, akik meg vannak őrülve a feketéért. Hátha tudunk még újat mondani a témában…De már az is nagyszerű, ha kicsit meg tudjuk csiklandozni a mozi őrültek ízlelőbimbóit.

Jöjjön tehát 10+1 filmes alkotás, főszerepben a kávéval! És hogy ne érjen senkit váratlanul a képkockák hatására berobbanó koffein éhség, minden film alatt elhelyeztünk egy “Kávé-szükséglet mutatót”, így felkészülten ülhetünk le DVD-inkkel a tv, a házimozirendszer vagy épp a laptop elé.

 

 

  • Kávé és cigaretta / Coffe and Cigarette, 2003 (Jim Jarmuch)

 

A kávé és filmművészet kapcsolatának történetében kétségtelenül Jarmusch kultikos alkotása viszi el a pálmát. Ahogy az a címből is kitűnik, a film középpontjában a kávé és a cigaretta áll. A fekete-fehér mozi rövid, egymástól független jeleneteiben annyi sztár vonul fel, hogy szinte felsorolni is nehéz. A vásznon láncdohányosként és koffein függőként olyan hírességek jelennek meg, mint Roberto Benigni, Cate Blanchett, Iggy Pop vagy épp Bill Murray. Kötelező mozi!

Kávé-szükséglet mutató: 10/10

MediaMarkt értékelés: 10/10

 

 

  • Ponyvaregény / Pulp Fiction, 1994 (Quentin Tarantino)

 

Bár Tarantino láb-fétise híresebb (vagy épp hírhedtebb), mint a kávé iránti vonzalma, azért az amerikai hétköznapok egyik fontos kellékét ő is be-be csempészi filmjeibe. A Ponyvaregény egyik jelenetében ráadásul ő maga beszél, meglehetősen határozottan a reggeli italról. A monológot a vérrel és agy darabokkal borított John Travolta és Samuel L. Jackson megadóan hallgatja…

 

Kávé-szükséglet mutató: 6

MediaMarkt értékelés: 10/10

Beszerzési lehetőség a MediaMarktban! Akár vinylen is!

 

 

  • Amélie csodálatos élete / Amélie, 2001 (Jean-Pierre Jeunet)

 

A talán sokunkat elbűvölő karakter és történet főhőse, Amélie Poulain egy kávézóban dolgozik. Itt álmodozik és várja a nagy szerelmet. Hol is lehetne nagyobb esély az igazival találkozni, mint egy mozgalmas büfében?

Kávé-szükséglet mutató: 5

MediaMarkt értékelés: 10/10

 

 

  • A bakancslista / The Bucket List, 2007 (Rob Reiner)

 

Nos, ilyen, amikor két zseni, Morgan Freeman és Jack Nicholson válaszút elé ér. Ha az ember érzi, hogy közeleg a vég, gyakran számot vet az életével. És ha elég ereje van hozzá, megpróbálja mindazt bepótolni, ami nélkül talán hiábavaló lenne az itt töltött idő.

A kalandfilm több jelenete is a milliárdos Edward Cole (Jack Nicholson) kissé elitista kávéfogyasztási szokásáról szól. A Kopi Luwak készítésének körülményein röhögő főhősöknek hála mára közismert tény a világ legdrágább kávéfajtájának születési útja…

Katt a vonatkozó jelenetért ide és ide!

 

Kávé-szükséglet mutató: 5

MediaMarkt értékelés: 10/10

Beszerzési lehetőség a MediaMarktban!

 

 

  • Hudson Hawk, 1991 (Michael Lehmann)

 

Bár a film hatalmas bukás volt, Bruce Willis dalbetétei és az örökös Cappuccino mániája azért sok rajongó számára emlékezetes marad. A könnyed, kissé talán bárgyú és gyermeteg mozi igazi 90-es évekbeli csemege, annak minden előnyével és hátrányával. Ráadásul Bruce itt még szinte hajas-baba…

Kávé-szükséglet mutató: 7

MediaMarkt értékelés: 6/10

 

 

  • Zöld darázs / The Green Hornet, 2011 (Michel Gondry)

 

Úgy látszik, az akció-vígjátékok írói és rendezői ragaszkodnak a kávé témához. A Hudson Hawk után jöjjön egy húsz évvel későbbi, 2011-es film, amelyben egy jelenet erejéig a kávékészítés, valamint a tejhab tálalás művészetében merülhetünk el.

Katt ide a vonatkozó jelenetért!

 

Kávé-szükséglet mutató: 4

MediaMarkt értékelés: 7/10

Beszerzési lehetőség a MediaMarktban!

 

 

  • A sötétség útja – Mulholland Drive /Mulholland Dr., 2001 (David Lynch)

 

Bár a teljes Twin Peaks sorozatot megemlíthetnénk, a Mulholland Drive kávézós jelenetéről vétek lenne hallgatni. A zavaros eseménysorok közepette szinte minden apró dolognak jelentősége van. Izgalmas utazás álom és valóság határán a hátborzongató képsorok és szimbólumok mesterével, David Lynch-csel!

Katt a vonatkozó jelenetért ide!

Kávé-szükséglet mutató: 3

MediaMarkt értékelés: 8/10

A film zenéje itt beszerezhető!

 

 

  • Presszó, 1998 (Sas Tamás)

 

Jöjjön egy magyar film, amelynek címe nem hazudtolja meg magát. Az egy helyszínen, egy kameraállással, tucatnyi kiváló magyar színésszel forgatott filmben bár nem csak a kávé fogy, azért elő-előkerül a fekete is. Lázár Kati például friss Stefániával kíséri a presszót, miközben könnyed életvezetési tanácsokat ad a fiatal, frissen megcsalt Gábornak (Rajkai Zoltán). Sas Tamás munkásságából talán valamelyest kilóg ez az alkotás, ez azonban egy kicsit sem baj.

 

Kávé-szükséglet mutató: 4

MediaMarkt értékelés: 8/10

 

 

  • Jóbarátok / Friends , 1994–2004 (David Crane, Marta Kauffman)

 

A Jóbarátok az a sorozat, amit egyrészt szinte mindenki ismer, másrészt talán az első olyan szitkom, aminek egyik fontos és állandó helyszíne egy kávézó. A Central Perk bársony kanapéja és az indokolatlanul nagy bögrék (melyekből nincs két egyforma) a hat főszereplő életének meghatározó kellékei. Szigorúan eredeti nyelven ajánlott sorozat!

Kávé-szükséglet mutató: 8

Media Markt értékelés: 10/10

Beszerzési lehetőség a MediaMarktban!

 

 

  • Szívek szállodája / Gilmore Girls, 2000–2007, 2016 (Amy Sherman-Palladino)

A 2016-ban visszatérő műsor egyértelműen a kávéfüggők kedvenc televíziós alkotása lehet. Az anya-lánya főszereplő páros egyszerűen nem tud meglenni koffein nélkül, amit legtöbbször a kisváros egyik reggeliző-hamburgerezőjében vesznek magukhoz. Kancsónyi kávék, papír poharak és ódák minden mennyiségben a szent italról, a megtévesztően szirupos magyar címmel bemutatott vígjáték sorozatban!

Kávé-szükséglet mutató: 10

MediaMarkt értékelés: 10/10

Beszerzési lehetőség a MediaMarktban!

 

+1 Star Trek: Voyager, 1995–2001

Hiába, a koffein függőség még a földön kívül is komoly kérdés lehet. Kathryn Janeway kapitány nem csak a legénység, de a kávé fogyasztók számára is megmutatja az utat az ismeretlenbe…

Katt ide a vonatkozó jelenetért!

 

Kávé-szükséglet mutató: 7

MediaMarkt értékelés: 7/10

 

És ha ízlett az ajánló, további filmek, kávék és kávégépek várják a MediaMarkt kínálatában!