Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a forrólevegős sütők, nekem most a KOENIC KAF 41324 R airfryert volt lehetőségem tesztelni.
Méret és dizájn
A készülék kompakt méretének köszönhetően könnyen elfér bármelyik konyhában. Bár a piros szín elsőre meghökkentőnek tűnhet, jelentem feldobja a konyhát és a borús napokat. A Koenic KAF 41324 R egy 1300 wattos teljesítményű forrólevegős sütő, amely 3,3 literes kosárral rendelkezik. Az érintő kijelző könnyen kezelhető, de az okostelefonoknál megszokotthoz mozdulathoz képest, kicsit határozottabbnak kell lenni, hogy érzékelje mit is szeretnénk. A hőmérséklet 80 és 200 °C között – olvasztásnál 40°C a minimum – 5 °C-os lépésekben válthatunk, míg az idő 60 percig állítható be.
Mire képes a Koenic?A hőmérséklet és a sütési idő könnyen beállítható. A digitális kijelző és az érintőgombok pedig intuitív használatot tesznek lehetővé, ami különösen hasznos azok számára, akik még nem használtak forrólevegős sütőt. Tényleg annyira egyszerű kezelni, hogy a nagymamának és a dédinek is bátran megveheted ajándékba. Ráadásul a magyar nyelvű leírásban remek ajánlásokat találunk a sütési időre, a hőmérsékletre és az elkészítésre vonatkozóan. A készülék több előre beállított programmal rendelkezik, amelyek között megtalálható a hasábburgonya, a pizza, a csirke, a hal, a steak, a reggeli, illetve a desszert is. A működése nem mondható túl csendesnek, de azért azon nem kell aggódni, hogy nem lehet beszélgetni mellette. Ennek az airfryernek a szuperereje az, hogy belelátunk, így nem kell folyton kirángatni a kosarat sütés közben, hogy ellenőrizzük az étel hogylétét. Ez különösen a süteményeknél fontos, így nem fognak a kelleténél jobban összeesni.
Teljesítmény teszt, avagy a puding próbája az evés
Nekem az airfryer elsősorban a gyorsaságot jelenti, így először egy joghurtos csirkemellet készítettem, mivel ezzel túl sok teendő nincs. Hozzávalók:
- 500 g csirkemell
- 150 g natúr joghurt
- fűszerek ízlés szerint (kész fűszerkeveréket is használhatsz)
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olíva olaj
- Bors ízlés szerint (kész fűszerkeverék esetén elhagyható)
Elkészítés:
A csirkemellet vágd csíkokra – vagy szeletekre – majd egy tálban keverd össze a joghurtot a fűszerekkel, az olajjal és a citromlével. Keverd bele a húst, és a hűtőben 30-60 percig hagyd állni – ha rettentően kitartó vagy, akár egész estére is magára hagyhatod.
A pácolt csirkemelleket helyezd a kosárba. Süsd 180 °C-on 20-25 percig, és legalább 2x fordítsd is meg.
A sütés végén sózzuk.
A végeredmény bíztató: egyáltalán nem száradt ki a csirke!
Nem tudom ki, hogy van vele, de nálam a kamaszok nem igazán vevők más hústípusokra, így nagyjából ezt kell variálni a végtelenségig, így másodjára is csirkemell-recept következik – mézzel és mustárral, továbbra sem túlbonyolítva. Hozzávalók:
- 500 g csirkemell
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál mustár
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet szeletekre vágjuk. Egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt és borsot. A csirkeszeleteket megkenjük a szósszal, vagy bele is forgathatjuk. Az előkészített húst a Koenic kosarába helyezzük, majd 180 °C-on kb. 20 percig sütjük, félúton forgatjuk. A sütés végén sózzuk.
Ennek az airfryernek a szuperereje az, hogy belelátunk, így nem kell folyton kirángatni a kosarat sütés közben, hogy ellenőrizzük az étel hogylétét. Ez különösen a süteményeknél fontos, így nem fognak a kelleténél jobban összeesni.
A próba következő állomása a fűszeres tarja, amit sütőzacskóban készítettem. Hozzávalók:
- Sütőzacskó
- 60 dkg csont nélküli sertéstarja
- 2 evőkanál olaj
- Fűszerek ízlés szerint
Akár paradicsomot, paprikát vagy hagymát is mellé dobhatunk, jelen esetben ettől eltekintettem (igen, a kamaszok nem esznek sült zöldséget sem, mondjuk tarját is csak mértékkel).
Elkészítés:
Az olajat és a fűszereket összekeverjük, majd a páclébe beleforgatjuk a tarját. Hűtőbe tesszük pihenni 2-3 órára, vagy ha nincs türelmünk/időnk, akkor egyenesen a sütőzacskóba, a páclével együtt. A sütőzacskót betesszük az airfryerbe. Itt nem állítottam semmit, egyszerűen a steak menüpontot használtam.
A végeredmény pedig egy tökéletes és omlós hús lett.
Amennyiben nálad is sűrűn előfordul, hogy váratlanul betoppan három-négy mindig éhes kamaszfiú, biztosan akad a fagyasztóban sós- vagy édes sütemény. A Koenic ebből a szempontból is jól teljesített, egyrész a kiolvasztó funkciója lerövidíti a 30 perces kiolvadási időt, másrészt csodálatos barackos párnákat sikerült varázsolni a segítségével. Nem maradt nyers a közepe és nem sült túl a külseje sem. Tipp: érdemes ezt is megfordítani félúton.
A kiolvasztási idő 5 perc, a sütés pedig 2×8 perc volt.
Fenti, vagy hasonló esetre valók a fagyasztott chilis csirkeszárnyak is, amik megfelelően ragacsosak és mégis ropogósak lettek. Itt sem állítottam semmit, egyszerűen a csirke menüt választottam a kijelzőn.
A sütés után jöhet a mosogatás, aki hozzám hasonlóan „rajong” ezért a házimunkáért, jó hírem van: nem kell aggódni, a kosár és a sütőrács is kivehető és mosogatógépben is tisztítható.
Fő a biztonság!
A készülék beépített túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik, amely automatikusan lekapcsolja a működését, ha a belső hőmérséklet meghaladja a biztonságos határértéket. Ez megakadályozza a túlzott felmelegedést, így bátran gondolkodhatunk az egész heti menü előre elkészítésében. Emellett a stabil, csúszásmentes talp gondoskodik arról, hogy a készülék ne mozduljon el vagy billegjen a konyhapulton, működés közben vagy akár egy óvatlan mozdulat során.
Megéri az árát?
És a végén jöjjön a lényeg! A rengeteg előnye mellett a készülék igencsak alacsony árkategóriába sorolható, így bátran kijelenthetem, hogy ár-érték arányban nagyon megéri benne gondolkozni. Hogy kinek ajánlom? Gyakorlatilag mindenkinek, aki nem egy profi, márkás készülékben gondolkozik és nem létfontosságú számára a joghurt készítő funkció sem. A teljesség igénye nélkül: hétvégi házba, első lakásba, egyetemistáknak albérletbe, de akár második készüléknek is, ha néha nagyobb létszámra is kellene főzni.