A kotyogótól a kapszulákig: kávéfőzés mesterfokon, otthon!

Emlékszik azokra az időkre, amikor még a közértben darálta nép a kávét? A pénztár mögötti, fülsiketítő gépek kora lejárt. Ahogy jó eséllyel az otthoni kézi darálóké is. A piacot lassan meghódították az őrölt és neszkávék. Végül a kapszulás kávéfőzők. Régen minden jobb volt? Vagy a mai technológia lenne az otthoni kávézás csúcsa? Kávé-körkép a koffein és a háztartási gépek szerelmeseinek!

MM_kávé

A kávéfőzés tudomány, szinte alkímia. Aki az arany-fekete ital szerelemese tudja, mennyit számít a jó alapanyag és a megfelelő technológia. Ennek ellenére a kotyogós, vagy épp az ülepítéses – törökös – kávéfőzés felett sem járt el az idő. A módszerek tárháza széles és nyilván pénztárca, emellett ízlés függő is. Ha tisztábban szeretne látni és nyitott a megszokásoktól eltérő kávéfőzési technikákra, akkor ez a villám-beavatás Önnek szól! Ha mindenképp ragaszkodik a már kialakult rítusához, akkor is érdemes átnézni a kínálatot, ki tudja, hátha talál egy a profiljába vágó, kedvező készüléket!

A kávéfőzés lehetséges módjai

 

A jól ismert „kotyogós”

A talán mindenki számára legismerősebb „szarvasi” technológia során a készülék alsó felébe víz kerül, mely fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz így szinte átpréselődik a kávérétegen. Az eljárás egyébként onnan kapta a nevét, hogy a csőben, amelyen keresztül kifolyik a kávé, egy súly található. A főzés közben a gőz megnövekedett nyomása felemeli a súlyt, miközben a kis szerkezet kotyogó hangot ad ki. A kávé kifolyik a felső tároló edénybe, majd a nyomás csökkenésével a súly visszaesik a helyére. Ezzel a módszerrel a nagyobb nyomású vízgőznek köszönhetően aromában és koffeintartalomban is erősebb kávé érhető el.

Előny: a szükséges készülék olcsón beszerezhető, ráadásul a darálás minősége nem befolyásolja jelentősen a végeredményt

Hátrány: túl magas hőfok esetén a kávé egyszerűen megég. Ennek hatását sokszor érezhetjük a kávé pörkös ízében. Túl alacsony nyomás esetén viszont sok értékes anyag nem oldódik ki a kávéból.

Ára: 3999 Ft – 13 999 Ft

Népszerű márkák: Szarvasi, Taurus

Legolcsóbb tipp: TAURUS 984063000 ITALICA kotyogós kávéfőző, 3 személyes

 

Filteres gépek, avagy a munkahelyek gyöngye

A kávéfőző két részből áll. A forró víz a felső részben elhelyezett filterpapírba tett, durvára őrölt kávéval találkozik, majd a gravitáció hatására a szűrőn keresztül lecsöpög a lent lévő tartályba. A készülékek működési elvükben és kávékészítési technikájukban szinte semmiben sem különböznek egymástól, érdemes ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő készüléket (esetleg kedvenc márkánkat) választani. A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét a forró vízzel leöntve készül ez a főzet.

Előny: Nagy mennyiségben tudunk gyorsan kávéhoz jutni. Munkahelyeken, főként melegen tartó kávéfőző gépek esetén kiváló megoldás a kollektíva számára.

Hátrány: Csak hozzávaló kávéval ad jó minőséget. Mivel a kávé beszerzése nehézkes lehet, több figyelmet igényelhet az eljárás. Bejáratott márka és minőség esetén ez a „gyengeség” már nem játszik szerepet. A kotyogóhoz képest gyengébb kávét kapunk, így elsősorban a hosszú kávék szerelmeseinek ajánlott ez a megoldás.

Ára: 5499 Ft – 48 999 Ft

Népszerű márkák: Scarlett, Elektrolux, Philips, Bosch, Russell Hobbs

Legolcsóbb tipp: SCARLETT SC 1032 filteres kávéfőző

MM_kávé1

 

Kapszulás és kávépárnás gépek – új idők, új ízek

A kapszulás rendszerű kávégépek esetében a zamatos anyag egy hermetikusan lezárt műanyag kapszulában található. Az aránylag jó áron beszerezhető, kapszulás rendszerű kávégépek használata pofon egyszerű, talán épp ezzel tettek szert olyan népszerűségre. A kapszulák ára azonban már korántsem olyan kedvező.  A kávépárnás (pod) rendszerű berendezések esetén előre darált, tömörített, speciális áteresztő papírba (filterpapír) csomagolt, egy adagos kávét találunk, amelyet legtöbbször darabonként, külön-külön aromatartó, védőgázas csomagolásba zárnak, ezzel garantálva a frissességet. A kávé minősége itt nem éri el a hagyományos eszpresszógépek színvonalát, viszont stabil, állandó minőségi szintet képvisel.

Előny: Az elkészítés gyors, a gép takarítást szinte nem igényel. A felhalmozódó kapszulákból dizájnos ékszerek és kiegészítők készíthetők!

Hátrány: A legtöbb gyártó készüléke csak saját típusú kapszulával működik, ami egy igen behatárolt kínálatot eredményez. Ráadásul a kapszulák ára arányában véve igen magas. A környezeti terhelés a műanyag hulladék miatt sajnos jelentős.

Ára: 14.999 Ft – 170.000 Ft

Népszerű márkák: Bosch, DeLonghi, Krups

Legolcsóbb tipp: CREMESSO UNA kapszulás kávéfőző

 

Presszó és automata gépek, nem csak kávézókba

 A gyors és hatékony, darálóval kombinált gépek egy központi egységben tömörítik és készíti el a kávét. A mostani modern gépek már elég jó minőségű végeredményt produkálnak megfelelő beállítás mellett.

Az eszpresszógépek az egyszerűbb kávéfőzőkhöz képest lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

Előny: Egyszerű kezelhetőség, a kávéválasztás szabadsága

Hátrány: Magasabb ár, nagyobb meghibásodási kockázat.

Ára: 6999 Ft – 879 999 Ft

Népszerű márkák: DeLonghi, Ariete, Szarvasi, Hausmeister

Legolcsóbb tipp: HAUSMEISTER HM 6209 eszpresszó kávéfőző

MM_kávé2

 

Dugattyús (French press) kávékészítés

Jó minőségű, csak üvegből és acélból készült dugattyús kávéfőző esetén sokkal jobb kávé készíthető, mint bármelyik gépi filteres kávéfőzővel. Ráadásul még áramot sem fogyaszt! A befektetett, körülbelül 10 000-15 000 Ft-os ár tehát a rezsiben gyorsan megtérül! A darálás minősége ez esetben nagyon fontos, az összes kávéelkészítési eljárás közül ez igényli a legdurvább őrleményt.

Hátrány: Darálás és hozzáértés szükséges a technológiához, tehát a hibalehetőség adott.

Előny: Kiváló minőségű hosszabb kávék áramfogyasztás nélkül!

 

Törökös stílus

A legrégibb kávékészítési módszere során a pörkölt kávét többször átdarálják, míg megfelelő finomságú nem lesz. Egy hosszú nyelű sárgaréz edényben (dzsezva) cukorral együtt főzik, minden csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak, valamint kanállal kavargatva felfőzik. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, végül csészékbe öntik. A tetejére 1-1 csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik.

Előny: Hagyománytisztelő, erős íz, szertartásos elkészítés, izgalmas tálalási mód.

Hátrány: Értő technikával és megfelelő eszközökkel kell a kávét elkészíteni, így a technológia lassabb.

Így fest tehát a XXI. század kávé kultúrája az európai nagyvárosokban. Bármelyik módszer mellett is döntünk, a kávéhoz idő kell. Csak semmi kapkodás! Álljunk meg egy percre és úgy élvezzük a selymes-karcos ízeket. Mert megérdemeljük!