Spórolás, barátságos árnyalatok, kikukázás: minden, amit a LED-ek kapcsán tudnod kell!

2018. szeptember 1-e idén nem csak az iskolakezdést jelentette. Ettől a dátumtól fogva ugyanis Európában kivonták a hagyományos izzókat a forgalomból. Vége a halogén korszaknak, itt a LED-ek ideje. Mit kell a változásról tudni, miért jó ez nekünk? Rosszabbul jártunk anyagilag? Sok hétköznapi kérdés és persze egy rakás válasz. Most!

A közel 60 évig szolgáló hagyományos izzók piaci kivezetésének hivatalos indoklása az energiatakarékosságon alapul. Ennél jobb pedig nem is történhetne az emberiséggel, hiszen lassan az egyének szintjén érezzük a környezet túlterhelésének következményeit. Az Európai Bizottság közel tíz éve hozta meg az izzókra vonatkozó törvényét, a lassabb átállással pedig kivitelezhetővé és talán mindenki számára elfogadhatóvá vált a változás. A szeptember 1-től bevezetett új rendelet értelmében nem lehet többé halogén normál és gyertyaizzókat előállítani, valamint továbbértékesítési céllal importálni. A raktárkészleteken lévő régi termékek viszont nem kerülnek megsemmisítésre, továbbra is megvásárolhatóak az üzletekben, a készlet erejéig. 2020-tól egyébként ismét új éra következik, ekkora kerül ki végleg a forgalomból az átlátszó tűlábas halogén lámpák családja.

A LED izzók – technikai fejlettségük miatt – drágábbak, mint a hagyományos elődeik. Így sokan moroghattak a szabályozás bevezetése hallatán. Amit azonban fontos tudni: hosszútávon úgy fest, sokkal jobban járunk az új típusú világító eszközökkel! A Philips szerint például a brit háztartások évi 112 fontot (kb. 40 ezer forintot) spórolhatnak meg a LED-ekkel.

De hogy könnyebben átlássuk, mi is zajlik körülöttünk, 10+1 pontba összeszedtünk néhány égető kérdést és választ, persze a fogyasztók, vagyis mindannyiunk szempontjából!

 1. Maga a szabályozás mit jelent rám, a fogyasztókra nézve? Miért jó ez az egész az embereknek? Lehet, hogy nem is jó…?

A LED fényforrások élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzókénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsövekének 4-szerese. Könnyen kiszámítható, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható a világításunk LED-del, a megtérülés pedig egy éven belül elérhető. Röviden tehát: ha az izzó ára magasabb is, hacsak nem 50x drágább, mint a hagyományos izzóé, már hasznot hajt a konyhára! A villanyszámla világításra eső része ugyanis akár 90%-kal is csökkenthető LED fényforrások alkalmazásával!

 1. Meddig vásárolhatunk még hagyományos izzót?

Ez az Unión belül lévő készletek függvénye, a pontos adatokat nem lehet meghatározni. Lehetséges még “olcsón” feltankolni halogén izzókból, de ha az ember megérti az első pontban leírtakat – emellett pedig elkötelezett a környezete iránt -, inkább a LED-et választja.

 1. Mekkora egy lakás esetén a környezetterhelés? Mi lehet a fő érv a LED mellett?

Ez lakás és fényforrás mennyiség, valamint típus függvénye, így általánosságban véve nem lehet meghatározni a környezetterhelés mértékét. A fő érvek ennél konkrétabban:

 • a fogyasztás
 • az élettartam
 • a több szín – hideg, meleg, természetes – tartomány
 • a megtérülés

 1. Lehet negatív élettani hatása a LED-használatnak? Az olcsóbb LED-ek tényleg szemmel alig láthatóan vibrálnak, ami fárasztja a szemet?

Probléma felléphet, azonban csak akkor, ha az elektronika hibás vagy régi a Led fényforrás. Tehát csak olyan esetben, ha selejtes a fényforrás.

 1. Muszáj elfogadnom, hogy mostantól csak rideg, hideg fény mellett olvashatok, élhetek?

A LED-es izzók egyik előnye, hogy többféle színhőmérsékletben is elérhetőek! A színhőmérsékletet kelvinben (K) mérjük, a 2700 K körüli melegfehér fény a hagyományos izzó színhőmérsékletének felel meg, míg 5000 K felett hidegfehér fényről beszélünk. A mai modern LED izzók a melegtől a hidegfehérig igen széles színhőmérséklet tartományt képesek prezentálni, ezenkívül a színvisszaadásuk is kitűnő. Tehát képesek meleg, barátságos fényt biztosítani a felhasználók számára!

 1. Minden típusú lámpában lehet LED-re cserélni a régi fényforrást?

99%-ban igen, minden típusban. Kivételt képez néhány speciális fényforrás (pl. régi reflektor izzók),  amelyeknek nincs kiváltója.


 1. Mit lehet tenni a beépített lámparendszerekkel, pl. konyhabútor, gardrób, álmennyezeti hálózat esetén?

A statisztika itt is igaz: 99% ban ezekben az esetekben is cserélhető a fényforrás.

 1. Van olyan felhasználási mód ami rosszat tesz a LED-es fényforrásoknak?

Abban az esetben, ha a LED elektronika nem tud szellőzni, problémák léphetnek fel. Erre fontos odafigyelni, nem csak az élettartam, de a biztonság szempontjából is.

 1. Hogyan tudom átszámítani az eddig használt izzóim watt indexét LED kompatibilis értékké?

Erről hosszabban “A lumen az új watt” című cikkünkben osztottuk meg az összes vonatkozó információt!

 1.   Hová kell vinni a lecserélt halogén és hagyományos izzót? Hová lehet kidobni környezetterhelés nélkül?

Minden MediaMarkt áruházban van elektronikai visszagyűjtés! Nagyon fontos, hogy az izzók az elemekhez és a további veszélyes hulladékokhoz hasonlóan a megfelelő helyre kerüljenek. Gyűjtsünk össze egy adagot a fiókban, kamrában és legközelebb, ha a MediaMarktban járunk, dobjuk be a megfelelő nyűjtőedénybe az apróságokat.

    +1 Garanciális a LED fényforrás?

Igen, természetesen garanciális! Általában 5 éves garanciára számíthatunk, a pontos időtartam azonban gyártónként eltérhet.

68571cookie-checkSpórolás, barátságos árnyalatok, kikukázás: minden, amit a LED-ek kapcsán tudnod kell!