Fedezd fel Magyarországot a túranavigációs technológia segítségével!

Bár a kánikula és a szúnyogok jelenléte is elképesztő erővel söpör végig az országon, kirándulni azért így is nagyszerű. Az erdőkben a városokhoz képest sokkal kellemesebb a klíma, a túrák végén pedig sokszor tavak, folyók várják a tikkadt utazókat. Legalábbis mi így válogattuk össze a tippjeinket, elsősorban kezdőknek és családosoknak. A cél nem az iron man táv és tempó, hanem a biztonságos és kellemes időtöltés. Ehhez nyújt segítséget a túranavigációs technológia világa!

 

Egy napos túrák

 

Egy kisebb alapterületű országban, mint a mienk könnyedén lehet egy napos utakat, illetve csillagtúrákat szervezni. Ha nincs pénzünk szállásra és olyan helyen élünk, ahonnan könnyen elérhető az ország több pontja, élvezzük ki a rapid kiruccanások előnyeit. Az ilyen, rövidebb túrák meghozhatják a kedvet és fejleszthetik az állóképességet egy komolyabb úthoz is. Valamint kisgyerekekkel, barátokkal is könnyebb lehet a kimerülés nélküli megvalósítás. Persze egy túra nehézségi foka nem csak a kiindulási ponttól való távolságtól függ, lehet a jelzés méterekre tőlünk,ha végül hard core, embert próbáló szakaszokból áll. Mivel Magyarországon nincsenek extrém magas csúcsok, hegyeink meghódításához nincs szükség komolyabb felkészültségre. Nyilván kell egy alap erőnlét és egészségi állapot, de a Kékestetőre is bárki fel tud sétálni, ha akar.  Ha valami, a tájékozódásban való felkészültség, a túranavigációs technológia használata és persze a megfelelő hidratálás az igazán fontos, hogy biztonsággal útra kelhessünk!

 

KÉKESTETŐ 

Érdemes az első utakat úgy tervezni, hogy ha kipurcannánk menet közben, legyen alternatíva. A Kékestető egyébként ilyen szempontól érdekes célpont, hiába ez az ország legmagasabb csúcsa, tehát ez tűnik a legnagyobb kihívásnak, elérhető tömegközlekedés és aszfalt út is a tetején. Mi azt ajánljuk, kezdőként inkább felfelé sétáljunk és ha úgy érezzük, lefelé már nem visz a lábunk, visszafelé ereszkedjünk busszal. Ez persze nem tűnik logikusnak, de a felkészületlen ízületeknek és izmoknak a lefelé menet nagyobb kihívást okozhat. Emellett az állóképességünk javításán sem fogunk nagyon dolgozni, ha kényelmesen, járművel megyünk fel 1014 méterre. A Mátra tetején éttermek és kiszolgáló egységek is vannak, egy pár órás séta után rettentő jól tud esni egy hideg ital, egy energetizáló ebéd és egy fagyi. Vizes tipp: Parádsasvár és a Markazi víztároló lehet a hőségben a környékbeli jutalmunk!

 

HEGYES-TETŐ

A Zebegény – Hegyes-tető – Nagymaros túra igazi klasszikus hétvégi program. A Nyugatiból sűrűn induló vonatokkal egy órán belül Zebegényben és a gyönyörű Dunakanyarban lehetünk. A településen, az állomás és a túrajelzések kiindulópontja között kisbolt is van, ha pedig szeretnénk egy jó kávét inni vagy enni egy debrecenit, a Mókusban szinte mindig megtehetjük. A felfelé vezető út összesen két szakaszon, kb. féltávnál és a célegyenesben meredekebb és embert próbálóbb, egyébként kellemes. Az első kaptató felénél ráadásul egy kidőlt fatörzsre leülve megcsodálhatjuk a Dunát és a Szlovákia felé eső kilátást. Itt érdemes megállni nézelődni és valami apróságot enni, inni.

A csúcson a kőből épült kilátóból full körpanoráma nyílik, Visegrád és a Pilis, valamint a folyó látvány lenyűgöző minden évszakban! A kilátó mellett piknikre alkalmas asztalok is vannak, aki pedig meleget enne, annak a Nagymarosra vezető lejtős út nyújthat reményt. A civilizációba visszaérve szinte percek alatt máris a Duna partján lehetünk, a Visegrád-Nagymaros vonatállomás mellett elhaladva egy nagyobb élelmiszer boltot is érinthetünk. De a valódi jutalom a vízparti hekkezőnél vár. Klasszikus nyári ételek, lángos, hamburger és hideg italok járnak a fáradtságért. Emellett a folyó vize enyhítheti a meleget. Ha valakinek kényelmesebb, komppal könnyedén átkelhet Visegrádra, ahonnan busszal is haza lehet indulni. 

 

VISEGRÁD – PILISSZENTLÁSZLÓ – KŐ-HEGY – SZENTENDRE

Erre az útvonalra már érdemesebb időben elindulni, nem is feltétlen a nehézsége, hanem a pazar megállóhelyek miatt. A visegrádi induláskor már eleve vonzó, hogy kicsit elnézelődjön az ember a Dunánál. Pilisszentlászló apró kis települése azonban tényleg kihagyhatatlan a Jánošíkova Krčma (Jánošík kocsma). Jánošik híres szlovák betyár volt, aki a szlovákok körében legendává vált, életét számos irodalmi mű és film dolgozza fel. A környék számos helységneve tanúskodik a korábban itt élő szláv lakosságról, maga a Visegrád szó is ezt bizonyítja, amely magasan lévő várat jelent. Épp ezért nem meglepő, ha az idősebb törzsvendégek a kocsmában néha szlovákul szólnak az emberhez. 

A Kő-hegyen ismét lehetőség van a felfrissülésre, a hegyi vagy Czibulka János menedékházban hétfő és kedd kivételével büfé üzemel. Innen már csak egy könnyed séta Szentendre. Bár a HÉV-hez jócskán át kell sétálni a városon, Szentendre ugyebár minden fáradtságot megér. A levezető út kapcsán választhatjuk persze Pomázt is, maga Kő-hegy is ehhez a településhez tartozik.  

 

Egy kis technológia és persze biztonság

 

Bár végzetesen eltévedni hazánkban nagyon nehéz, nem árt, ha mindig van nálunk térkép, a kijelölt turista jelzéseket pedig nem hagyjuk el. A könnyen koszolódó, roncsolódó és valljuk be, macerásabb papír alapú térképek helyett mára kényelmesebb a túranavigációs technológia bevetése. Persze egy okos telefonra letöltött térkép is sokat segíthet az úton, de a speciálisan túrázásra kifejlesztett, apró berendezések összetettebb információkkal és élményekkel szolgálhatnak. Az eltérő árú és képességű eszközök főbb erényei: 

 

 

 

  • Az élethű 3D térkép nézet nagymértékben megkönnyíti a navigációt, a helyszínek felismerését és a tájékozódást.  
  • Rögzíthetjük a túra nyomvonalát is, későbbi megosztás céljából. Sőt, egyes berendezések segítségével mások tevékenységeit is letölthetjük, melyeket később végigjárhatunk. Ugyanitt mi magunk is megoszthatja a saját kirándulásait is egy életrevaló közösséggel. 
  • Ezek a termékek sikeresen teljesítenek a Föld számos területén, beleértve a fagyos sarki környezetet, a forró afrikai sivatagokat vagy a párás dél-amerikai dzsungeleket is. 
  • Egyes készülékek teljesen gumírozott, IPX7 szabvány szerint vízhatlan és karcolásálló kijelzővel kerülnek ki a piacra. 
  • A hosszú, 16 órás akkumulátoros üzemidő és a terepen is cserélhető, szabványos AA elemek biztosítják a rugalmasságot, bármerre is járunk.
  • A Geocaching funkciónak hála részesei lehetünk a “GPS-es kincskereső kalandoknak”! A kezdők számára a készülék előre betöltve tartalmaz 250000 nagyszerű geoládát, így ideális azoknak, akik most ismerkednek a kültéri kincskereséssel. Minden láda a geocaching.com oldalról származik, a világ legnagyobb ilyen jellegű felületéről.
  • Egyes készülékek előre betöltve tartalmazzák a Garmin TopoActive Europe térképet, amely segítségével 46 országban indulhatunk útnak biztonsággal. Ez a térkép díjmentesen frissíthető a későbbiekben. A nagy, 8 GB-os belső memória és a microSD foglalat pedig rengeteg további térképnek biztosít helyet, legyen az fejlettebb topotérkép vagy akár hajózási adatbázis.
  • Bizonyos esetekben számos navigációs és helyzetkövetési funkció közül választhatunk, a GPS és GLONASS műholdas rendszerei mellett az ABC (magasságmérő, barométer és iránytű) érzékelői is segítségünkre lehetnek. A beépített magasságmérő magassági adatokat és pontosabb emelkedés/süllyedési arányt mutat, míg a barométer a várható időjárás változását segíthet megbecsülni. A 3 tengelyű iránytű akkor is pontos irányt jelöl, ha egy helyben állunk és a készülék nem vízszintesen van tartva.
  • A megfelelő konstrukcióknak hála fényes, napfénynél is olvasható, színes, kettős képállású érintőképernyővel rendelkező túranavigációs eszközünk is lehet. Így állítva vagy fektetve is nézhető az útvonal.  

 

Ha ez nem lenne elég, létezik olyan verzió, amelyen keresztül e-mail üzeneteket is fogadhatunk, elolvashatjuk értesítéseit, közvetlenül a készülékén keresztül. Hogy őszinték legyünk, pont az a túranavigációs eszközök legnagyobb előnye, hogy akár otthon hagyhatjuk a telefonokat, tableteket és kicsit végre egymásra és a körülöttünk lévő természetre fókuszálhatunk. Használjuk tehát okosan az okos eszközöket!

 

Kapcsolódó MediaMarkt termékek:

 

GARMIN GPSMAP 64S szabadidős túranavigáció, 112 999 Ft

GARMIN GPSMAP 64ST szabadidős túranavigáció, 129 999 Ft

GARMIN eTrex Touch 25 szabadidős túranavigáció, 79 999 Ft

GARMIN Oregon 700 navigáció, 129 999 Ft

GARMIN eTrex Touch 35 szabadidős túranavigáció, 94 999 Ft

Ha az eltévedés mellett szúnyog és kullancs fronton is a biztonságra törekszel, olvasd el vonatkozó cikkünket a témában!

 

88310cookie-checkFedezd fel Magyarországot a túranavigációs technológia segítségével!