Mályvacukor néven jön az új Android

A Google lerántotta leplet legújabb Android kiadásának nevéről, a hatos főverzió Marshmallow, azaz mályvacukor fantázianévvel kerül a nagyközönség mobil eszközeire.

Ahogy az szokás a Google-nél, az egyes főbb kiadások abc sorrendben növekedő nevet kapnak, melynek ihletője minden esetben egy édesség. Az eddig csak Android M-ként emlegetett szoftver végső megnevezését a tegnapi nap folyamán leplezte le a Google, ahogy azt is, hogy az új robotos rendszer 5.2 helyett 6.0-ás verziószámot kap majd. Egyúttal frissítésre került a szoftverhez kiadott fejlesztői készlet előzetese is, mellyel a fejlesztők felkészíthetik alkalmazásaikat az új ökoszisztémához.

androidm-infographic_02_MMM

A bejelentés kapcsán a Samsung infografikában is összefoglalta az Android 6.0 újdonságait: Ez alapján a felhasználók nagyobb kontrollt kapnak a programok felett, szigorúbban szabályozhatják, hogy azok milyen rendszerelemekhez és adatokhoz férhetnek hozz, egyúttal az új memóriakezelő felületen az is nyomon követhetővé válik, mely alkalmazások terhelik legjobban a rendszert. A Marshmallow már rendszer- és szolgáltatás szinten is kihasználja az ujjlenyomat olvasókat, így akár a Google Play vásárlásnál is alkalmazható jóváhagyáskén ujjbegyünk érintése. Androidos készülékek közti váltást könnyíti meg az új felhő-támogatás, melynek keretében az egyes programok 25 MB-os limitig menthetnek adatokat a Google fiókunkhoz csatolt Drive tárhelyhez, melyet egy gyári visszaállítást vagy új készülékre történő átköltözést követően szinkronizálni tudnak. Az új Android energiatakarékosabb üzemelést is ígér, az úgynevezett Doze mód drasztikusan lecsökkentheti a háttérben futó programok energiafelhasználását akkor, ha a telefon vagy táblagép hosszabb ideje nincs aktív használatban.

Az új rendszer hivatalosan ősszel debütál majd, a Google szokásához híven legalább egy, de a pletykák szerint inkább két Nexus okostelefonnal egy időben, melyek közül az egyik az LG, míg a másik a Huawei tervezőasztaláról érkezik.

30390cookie-checkMályvacukor néven jön az új Android