Funkció, esztétika és nyugodt lelkiismeret: Microsoft Ocean Plastic Mouse teszt

A Microsoft Ocean Plastic Mouse vezeték nélküli Bluetooth egér mindent magabiztosan hoz, amit egy egérnek tudnia kell – legnagyobb erőssége mégis a fenntarthatóságában rejlik. 

A fenntartható, innovatív anyagtechnológia egyre több tech gyártó számára jelent prioritást, vagyis a tervezésnél komoly szempont a természeti erőforrások megóvása. Ezek közé a gyártók közé tartozik a Microsoft is, amely ígéretet tett arra, hogy a termékei kapcsán 2025-ig végleg leszámol az egyszerhasználatos műanyagokkal, 2030-ig pedig hulladékmentes tevékenységet folytat. Ennek a vállalásnak egyik bizonyítéka a “zöld” Microsoft Ocean Plastic Mouse vezeték nélkül egér, amelyet 20 százalékban újrahasznosított óceáni műanyagból terveztek, vagyis olyan műanyaghulladékból készül, amelyet az óceánokból gyűjtenek, majd megtisztítanak, és újrahasznosítható műanyag gyantává, majd pelletté dolgoznak fel. Az anyagfejlesztési folyamatok során ezt az újrahasznosított pelletet adagolják az egér burkolatát alkotó alapanyagokhoz. Természetesen nem lehet nem szót ejteni, a termék csomagolásáról, ami mára 100 százalékban újrahasznosított alapanyagokból készült: a fehér doboz műanyagmentes, az újrahasznosítható fából és cukornádrostokból készül.

A gyártó fenntarthatóság iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy önkéntes újrahasznosítási programot kínál mindenkinek, aki Microsoft-márkájú terméket és/vagy annak csomagolását szeretne újrahasznosítani.

A tengeri kagyló színű, matt Microsoft Ocean Plastic Mouse kialakítása egyszerű, letisztult, az mindössze két gombot és egy görgőt rejt. Az egér pehelykönnyű (150 gramm), mérete (8,5 x 12,8 x 4,9 cm) alapján pedig bármelyik tenyérben kényelmesen elfér. Használat közben sem akar feltűnést kelteni, a gombok kattanása kimondottan diszkrét és kellemes. Főleg irodai használatra, laptopok, egyszerűbb pc-k mellé ajánljuk, grafikai tervezéshez és hardcore gaming környezetben kevésbé válik be, de ez az árán is tükröződik és maga a gyártó sem ebbe a szegmensbe szánja, ezzel tehát semmi baj.

A Microsoft ígérete szerint egy AA elemet 12 hónap alatt “fogyaszt el”, ami pont annyi, ami egy szabvány wireless egértől elvárható. A kütyü klasszikus, kis energiafelhasználású eszköz (Bluetooth 5.0 Low Energy), az áthidalható távolság körülbelül 100 méter, vagy ennek a fele abban az esetben, ha irodai környezetben, más vezeték nélküli eszközök között használjuk. (Alacsony energiafogyasztását annak köszönheti, hogy használat során javarészt alvó állapotban van, egy kapcsolat hossza mindössze néhány milliszekundum, ami a szenzorok által küldött adatmennyiséghez tökéletesen elegendő). 

Az egér alján két kék gumimarkolat, egy bekapcsológomb (amely egyben szinkronizálási gombként is működik), az optikai érzékelő és az elemtartó fedele található. Az egér bal és jobb gombjának funkciói felcserélhetők, hogy a balkezes felhasználók számára is ideális  legyen a használat. Az egérgörgő funkciója testreszabható.  

Az egér Windows 11, valamint a Windows 10 és 8.1 támogatott. A Microsoft legújabb párosítási technológiájának, a Swift Pairnek köszönhetően a szinkronizálás pofonegyszerű:  lehetővé teszi a Windows-gépek számára, hogy azonnal felismerjék és párosítsák a Bluetooth-eszközöket. Tényleg csak azt tudjuk ehhez hozzátenni, hogy kipróbáltuk, működik, pontosan azt hozza, amit ígér: megbízható kapcsolatot, pontos, lag- és akadásmentes trackinget, a pc, laptop, tablet sem fogott ki rajta: egyszerű, univerzális egér ez. Éppen emiatt hiányoltuk kissé, hogy párhuzamosan több eszközzel tudjuk párosítani és gombnyomással váltogatni köztük, de értjük, hogy ez nem az a kategória.

Bár a Microsoft a csúcsfejlesztéseit nem ebbe a termékébe ültette vele, az Ocean Plastic Mouse nem tudja felvenni a versenyt a nagyteljesítményű gamer egerekkel, mégis, aki egy általános, megbízható egérre vágyik, biztosan nem csalódik majd – nem beszélve arról, hogy aki ezt a terméket viszi haza, biztos lehet benne, hogy egy apró lépéssel ugyan, de elindult a fenntarthatóság útján.