Huawei Sound Joy Bluetooth hangszóró teszt

A szabadidős Bluetooth hangszórók piaca egyre nagyobb és változatosabb lett az elmúlt években. Kétségtelen, hogy a legnagyobb hírnévvel talán a JBL rendelkezik ezen a piacon, azonban tesztünk alanya, a Huawei Sound Joy is szeretne odaférkőzni mellé.

Új belépő a piacon

Alapvetően a Huawei-nek korábban is voltak Bluetooth hangszórói, de inkább kisebb, apró darabok, például a  CM51 (SoundStone) és az CM510 (Mini Speaker), ezek méretben, árban és képességben is inkább a JBL Go sorozatával versenyeztek.

A Sound Joy hengeres formát kapott, hasonlóan mint például a JBL Flip 6, vagy éppen a Sony SB23 Extra Bass modell. A henger hosszúsága kicsivel több mint 20 cm, illetve 7,3 cm az átmérője. Ehhez 680 grammos tömeg társul, amely egyébként elsőre kézbe fogva elég nehéznek tűnik (egy Flip 6 például csak 550 gramm). Ennek oka viszont az, hogy a konkurens modellekhez képest jóval nagyobb akkumulátor található benne.

Az hosszabb oldalán körbe egy ellenálló, szövethez hasonló anyag borítja a hangszórót, amely nem csak kellemes tapintású és jól néz ki, hanem a mindennapi élet során ideálisabb egy műanyag borításnál, hiszen nem karcolódik úgy, a kisebb esések, fizikai behatások sem hatnak annyira rajta.

A henger szemközti oldalán gumírozott Huawei logó látható, illetve egy NFC logó – ide tartva az NFC-s telefonokat azonnal csatlakoztatható a hangszóró, nem kell Bluetooth kapcsolatokat keresni külön. 

A henger másik oldalán találunk egy hatalmas + és – jelet, ezek gombok és a hangerő szabályozására szolgálnak.

A kettő között lévő, gumírozott panelen számos gomb található, illetve USB-C csatlakozó és egy akasztó.

A hangszóróhoz gyárilag tartozik egy akasztópánt, ez segíthet rögzíteni a hangszórót valamihez, hogy lógjon, vagy csak simán a csuklónkra is húzhatjuk. 

A gombsor egészen egyértelmű lehet, azok funkciójuk szerint világítanak is. A gombokkal talán az egyetlen gond, hogy nehezen kitapintható a nyomáspontjuk, így elsőre nem biztos az ember abban, hogy valóban megnyomta-e. Ezt egyébként ki lehet tapasztalni, csak a használat kezdetén szokatlan. De egy határozottabb nyomáspont, vagy visszajelzés valóban szerencsésebb lehetne.

Tölteni USB-C-n keresztül lehet, ehhez a csatlakozó fedetlen, de nem kell aggódni, így is él az IP67-es por- és vízállósága a hangszórónak. Laboratóriumi mérések alapján tiszta édesvízben 1 méter mélyen 30 percet is kibír. A mindennapi használat során ezt azért érdemes kerülni (alapból nem volna jó hangja utána amíg nem szárad ki a víz). Viszont arra mindenképpen jó a vízállósága, hogy ne kelljen aggódni, ha mondjuk elázunk vele a természetben, ez nem fog ártani még a Sound Joynak.

A szövetszerű borítás alatt találunk egy 20 wattos szénszálas kombinált membránnal rendelkező teljes frekvenciájú hangszórót, illetve egy 10 wattos Silk Dome magassugárzót is.

A két oldalsó végén kapjuk a mélyhangokért felelős “push-push” passzív sugárzót. Ez a két hangszóró egy laza membránnal rendelkezik. Amikor szól a zene, nem csak hallhatjuk a szuper mélyhangzást, hanem a hangszóró két végén látszik a membrán mozgása is, amely látványos.

Az egyik végén kapunk egy LED-es fénygyűrűt is, amely számos színben tud világítani. A zene lejátszásakor színváltoztatásokat tud produkálni.

Ez a gyűrű nem csak szórakoztató effektekre képes. Ha töltőre csatlakoztatjuk a Sound Joy-t, akkor fehér színben jelzi a töltöttség állapotát is. Ez a funkció elérhető akkor is, ha frissül a hangszóró szoftvere, akkor is állapotjelzőként működik a fénygyűrű.

Igen, már egy Bluetooth hangszóróra is várhatunk szoftverfrissítéseket! A Huawei Sound Joy HarmonyOS 2-t futtat a gyártó kommunikációja szerint. A HarmonyOS operációs rendszer skálázható a nagyképernyős eszközöktől (mint amilyen a MatePad 11 tablet) egészen le a kijelző nélküli eszközökig, mint ez a hangszóró. De az okosórákon (Huawei Watch 3 és Watch GT 3 modellek) is ez fut már.

A hétköznapi használat során igazából fel sem tűnik az, hogy ez a hangszóró HarmonyOS-t futtat, vagy sem, ugyan úgy működik, mint a legtöbb hasonló kiegészítő. Ugyan úgy működik szinte minden telefonnal, tablettel és notebookkal, okosórával, amely rendelkezik Bluetooth-szal és lehet rajta keresztül zenét hallgatni. Így nem csak Huawei eszközökkel használható, a Xiaomi, Samsung, Oppo, Apple telefonjaival, táblagépeivel is gond nélkül csatlakoztatható és használható.

Ami különbség talán, hogy Android és HarmonyOS esetén kap a felhasználó egy AI Life alkalmazást, amellyel különböző beállítások tárháza nyílik meg (iOS-re jelenleg nem érhető el az app – de a hangszóró ettől használható iPhone-nal).

Az AI Life appban lehetőség van hangerőt szabályozni, beállítani a fényhatásokat, illetve állítható kikapcsolási időzítés is hozzá. Ha a fent már említett szoftverfrissítés érkezik a hangszóróra, akkor az is ezen appon keresztül telepíthető.

A hangzás is állíthat az alkalmazásban. Van három előre beállított hanghatás (Hi-Fi, Vokális, Devialet SPACE). Emellett a basszust is személyre lehet szabni -6 dB és +6 dB értéktartományon belül állítható.

A hangzást nem egyedül a Huawei oldotta meg, ebben a francia Devialet audiómárka volt a segítségére és kifejezetten jól sikerült.

Méretéhez képest kifejezzen hangos a Sound Joy, egy nagyobb szobát is képes erőteljes hangzással megtelíteni, de szabadban is kellően hangos ahhoz, hogy távolabbról is élvezni lehessen a zenét. Ennek köszönhetően ideális szabadtéri programokhoz is, mint amilyen egy grillparti, családi összejövetel, vagy csak szimplán kikapcsolódás a barátokkal.

A beépített mikrofonjainak köszönhetően használható a telefon kihangosítóként is, bár ebből a szempontból nem olyan professzionális, mint egy kifejezetten erre a célra szánt eszköz. A mikrofon kb. 1 méteres távolságból kínál megfelelő hangminőséget, bár némi csúszás tapasztalható volt a teszt során.

A hangzás mellett a Sound Joy ütőkártyája az üzemideje és a töltési lehetősége.

A beépített akkumulátora 8800 mAh, amivel 26 órás zenei lejátszást kínál és ez valóban megvalósulni is látszik, ténylegesen képes egy teljes napon keresztül zenélni akár. Összehasonlításképpen, a JBL Flip 6-ban 4800 mAh-s akkumulátor van (12 órás ígért üzemidővel), az érezhetően nagyobb JBL Charge 5-be 7500 mAh-s telep került (20 órás zenelejátszással). Ebből a szempontból tehát jelentősen alávágott a konkurensnek a Huawei.

A telefonokból korábban megismert Huawei SuperCharge (Max 40W) támogatást is megkapta a hangszóró. Ez azt jelenti, hogy kompatibilis töltővel akár 40 wattos teljesítménnyel is lehet tölteni. Sajnos a dobozban csak egy hagyományos USB-C kábelt mellékel a Huawei, így ha valaki a leggyorsabb töltést szeretné, szüksége van egy 40 wattos SuperCharge töltőadapterre és kábelre. Ez egyes Huawei telefonokhoz mellékelt, vagy külön is megvásárolható. A 40 wattos töltési lehetőség megint nagy lépéselőny, hiszen a fent már említett JBL-ek csak 15 wattos töltést támogatnak, így tehát a Huawei megoldását közel 3x nagyobb teljesítménnyel lehet tölteni.

Párosan szép az élet!

Mi lehet jobb egy Huawei Sound Joy-nál? Két Sound Joy!

A hangszóró kapott egy speciális duál hangzás módot. Ha két Sound Joy Bluetooth hangszóróval rendelkezünk, az egyiken megnyomjuk a párosítás gombot, majd a másikat megrázzuk (igen, nem gombot nyomogatunk, MEGRÁZZUK a kezünkben), akkor a két hangszóró csatlakozik egymáshoz és egy egységet alkot. Ezt követően ha telefonról, vagy más eszközről zenét játszunk le, akkor mind a két hangszórón szólni fog, megduplázva a hangerőt és a bulit.

A Huawei Sound Joy kétféle színben került piacra. A klasszikus fekete mellett van belőle egy fenyőzöld opció is. Nem csak a hangzásával, hanem az árával is abszolút tud versenyezni a JBL-ekkel, mert nem lett túl drága.