Huawei MatePad 11 teszt: harmonikus kapcsolat

A Huawei a MatePad 11-gyel megpróbálja a felhasználókat egy teljesen új operációs rendszer felé navigálni, első próbálkozásra nem is annyira rosszul.

Mi a közös a Microsoftban, a Samsungban, a BlackBerry-ben, a Nokiában és az LG-ben? Mindegyik gyártó megpróbált az Android és az iOS mellett egy saját operációs rendszert piacra vezetni az okostelefonok számára. Mind elbuktak benne.

A Huawei a HarmonyOS névre keresztelt operációs rendszerével próbálja meg megtörni az Android és az iOS kettős egyeduralmát. Szeretne a vállalat egy harmadik rendszerrel további használható választási alternatívát kínálni a felhasználóknak.

Huawei MatePad 11 HarmonyOS operációs rendszerrel
HarmonyOS 2.0 operációs rendszer fut a MatePad 11-en

Az első HarmonyOS-t futtató eszközök hazánkban a Huawei Watch 3 sorozatú okosórák voltak, ezt röviddel követte nagyképernyőn a MatePad 11 tablet, amely könnyen irodai eszközzé alakítható az opcionális billentyűzetes tokkal, illetve speciális ceruzával.

Karcsúságba zárt elegancia

A MatePad 11 külseje egyáltalán nem hivalkodó, a végletekig leegyszerűsített, mégis praktikus. 

Az előlap 86%-át elfoglalja a kijelző, amely 10,95 hüvelykes képátlóval rendelkezik. Sok Huawei eszköz járt már nálam az évek során, de a MatePad 11 kijelzője az egyik legjobb a táblagépeik kínálatában. A 2560×1600 képpontos felbontás kellően részletes, de nem ez teszi igazán kiemelkedővé az eszközt.

Huawei MatePad 11 tablet

Sokkal inkább az extra magas fényerő, amelynek köszönhetően szabadban, a nyári napsütésben is jól használható. Zárt térben, egy szobában vagy irodában a maximális fényerő már-már zavaróan nagy, elég az 50%-os szint. Viszont ha szabadban veszem elő a tabletet, akkor már nagyon jól jön.

Az DCI-P3 széles színtartomány, illetve a 120 Hz-es képfrissítési ráta már csak hab a tortán, a segítségükkel nem csak jól néz ki a kijelző, a különböző mozgásokat is jól jeleníti meg. Nincs elmosódás játékok, vagy filmek közben sem.

Huawei MatePad 11 tablet billentyűzetes tokkal és M-Pencil 2 ceruzával
Egy kávézó teraszán is jól olvasható lesz a kijelző

Felsőkategóriás hardver

A vékony házba kellően erős hardver került ahhoz, hogy multimédiás felhasználás mellett akár tanulásra, munkára is jó legyen a MatePad 11 tablet. A Qualcomm által gyártott Snapdragon 865-ös processzor kellő erőtartalékot biztosít a legkülönbözőbb felhasználási területek során.

Az alkalmazások közötti váltást az AI, azaz a mesterséges intelligencia is segíti, így az amúgy kellemes hatású mozgási hatások mellett nagyon gyorsan, akadás mentesen lehet váltogatni appok között. Sőt az osztott nézettel az is kivitelezhető, hogy egyszerre két alkalmazás fusson egymás mellett, így a bal oldalon lehet például egy munkahelyi, vagy iskolai Zoom videós konferencia, míg a bal oldalon közben kényelmesen jegyzetelhetünk – nem csak a tablet virtuális billentyűzetét használva, hanem a fizikai billentyűzetről, vagy a ceruzát használva. 

A tablet beépített háttértára 128 GB (ebből kb. 105 GB érhető el, a többit a rendszer foglalja el). Ez az online élet mellett mindenképpen kellően sok lehetőséget ad, de elég nagy ahhoz, hogy offline használatra mentsen le a felhasználó például Netflix sorozatokat, vagy zenéket. Ha mégis kevés volna, microSD memóriakártyából a legnagyobb amit kezel nem kisebb mint 1 TB kapacitású.

Így harmonizál a HarmonyOS!

Elsőre kicsit ijesztően hangozhat az hogy egy új operációs rendszer került a MatePad 11-re, de ez több szempontból sem olyan vészes. A HarmonyOS 2 egy, a Huawei által fejlesztett új operációs rendszer, amely célja, hogy mindenféle okoseszközt kiszolgáljon – ez fut például az új Huawei Watch 3 és Watch 3 Pro okosórákon is.

Ha a hétköznapi felhasználó ránéz a MatePad 11 tabletre, valójában fel sem tűnik neki, hogy itt valami nagyon új dolog van. A felület működése és kialakítása pár apróbb módosítástól eltekintve nagyban a korábbi, EMUI 11-re hasonlít, amely a Huawei okostelefonjain, tabletjein fut. De ha valaki használt már androidos tabletet, vagy esetleg Apple iPadet, akkor szintén viszonylag rutinosan lehet rögtön hozzákezdeni a használathoz.

A Huawei újdonságán is megtalálható gyárilag, vagy telepíthető minden fontosabb app, amelyre szükség lehet napjainkban. Azokra az alkalmazásokra, amelyek jelenleg még esetleg nem érhetők el a rendszerre, a böngészős használatot javasolja a gyártó.

HarmonyOS, androidos alkalmazások

A hétköznapi életünk leggyakoribb alkalmazásaiból a Facebook, a Messenger, az Instagram, a Netflix, a Deezer, a Spotify, az Office appok mind elérhető és használható gond nélkül. A legtöbb banki alkalmazás is megtalálható az AppGallery névre keresztelt alkalmazásboltból, de ha például Zoom videóhívásra készülünk, akkor sem fogunk csalódni.

Videóhívásra is ideális

Bár HarmonyOS az operációs rendszer neve, kompatibilis az Androidra készített alkalmazások nagy részével. Azon appok nem fognak futni, amelyek használatához Google támogatás (úgynevezett Google Mobile Services) kell, ilyen lehet például a YouTube, azonban erre a Huawei a QuickAppot találta ki, ami gyakorlatilag alkalmazássá alakít weboldalakat, így ebben a formában használható a YouTube is.

A multimédiás élményeken nagyot dob a négy darab beépített Harman Kardon hangszóró. Az oldalsó éleken található jobb és bal oldalon párosával, ennek köszönhetően sztereó hangzást kínál. Ezek nem csak kellően hangosak, hanem kifejezetten dinamikus, jól kiegyensúlyozott, egy ilyen kis eszközhöz képest meglepően jó. Tanulás közben egy kis zenehallgatás, vagy éppen hétvégén egy sorozat megnézése során igazi élmény a hangja.

Extra kiegészítők a multifunkciós használathoz

Huawei M-Pencil 2 

A kijelző jó olvashatósága, szép színmegjenítése ideális a grafikus munkákra is, főleg ha valaki művészlélek. Ha A Huawei készített egy speciális ceruzát a MatePad 11-et, ez az M-Pencil második generációja. 

Használaton kívül, a tablet tetején mágnesesen pihen az M-Pencil, közben pedig tölt

A szürke színű kiegészítő olyan, mint egy toll, vagy ceruza. Könnyen kézbe illik és a segítségével írni, rajzolni is lehet a kijelzőn keresztül a tabletre. A speciális műanyag hegye cserélhető (a csomagolásban két póthegy is megtalálható). A ceruza Bluetooth-on keresztül csatlakozik a tablethez, ráadásul a MatePad 11 felső élén van egy láthatatlan, mágneses dokkoló számára. Ide csak rátesszük és a mágneseknek köszönhetően rátapad, így lehet tölteni is. Nincs tehát kábel, nincs kivehető elem, csak levesszük a tablet tetejéről és használjuk, utána visszatesszük.

A stylushoz többféle alkalmazás is rendelkezésre áll. A jegyzettömb négyféle íróeszközre emlékeztető módot kínál, amit a ceruzával tudunk használni. A kijelzőhöz fizikailag hozzányomva 4096 ponton érzékeli a nyomást, így ha kifinomultabb rajzot készítenénk, mint egy valós papíron eltérő lesz a húzott vonal attól függően, mennyire nyomjuk hozzá az íróeszközt.

Ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb grafikai is rajzolható

Ezen kívül előre telepítve megkapjuk a Nebo for Huawei appot, amely egy jegyzetfüzet funkcióját látja el, amibe tollal jegyzetelhetünk, azt át lehet alakítani gépelt szöveggé.

A MyScript Calculator 2 alkalmazás főleg egyetemi matekórákon lehet izgalmas. A ceruzával lehet írni a matek egyenleteket, amelyet az app felismer és kiszámol.

Huawei MatePad 11 billentyűzetes tok

Nem csak a rajzolás során tudnak a kiegészítők segíteni. A mágneses billentyűzetes tok egyszerre védi meg a tabletet a táskában és alakítja át egy mini notebookká a MatePad 11-et.

A tokba mágnesesen rögzül a tablet és kinyitva állványként funkcionál. Ekkor egy teljes kiosztású billentyűzetet kapunk, amely méretei ugyan a tablet szélességéhez limitáltak, viszont teljesen jól használható.

A vékony billentyűzet közvetlenül a tabletből kapja az áramot, nem kell külön tölteni. Emiatt mindig elég csak kinyitni és már lehet is jegyzetelni. A gombok között kellően nagy a billentyűköz, ennek köszönhetően a kis méretű klaviatúra is ideális a hosszabb szövegek begépelésére sok elütés nélkül.

Ha Huawei telefonunk van és hozzáérintjük azt a jobb oldali shift gombhoz, akkor a telefon képernyője megjelenik a tableten, arról vezérelhető. A két eszköz között fájlokat oszthatunk meg, hívásokat bonyolíthatunk le a tableten, vagy a két készülékkel együtt dolgozhatunk.

Ha valaki Windows 10-es Huawei notebookkal is rendelkezik, az ökoszisztémát még jobban ki tudja használni. A MatePad 11-et a tablettel összekötve (szintén vezeték nélkül) nem csak fájlmegosztásra lehet használni, hanem a tablet kijelzőjét használhatjuk a notebook kiterjesztéseként.

Az egyik eset, ha gyakorlatilag digitális rajztáblaként használjuk a MatePad 11-et és az M-Pencilt. Ilyenkor a notebookon futó grafikus programban (pl. Photoshop) tudunk rajzolni, festeni a speciális tollat használva. Azonban a tabletet használhatjuk kiterjesztett asztalként, mint egy második monitor. Vagy akár szimplán tükrözhetjük rajta a notebook képernyőjét.

Otthonra? Iskolába? Munkára? Mindre egyszerre!

A Huawei MatePad 11 egy sokoldalú, nagyon ígéretes tablet, amely a billentyűzettel és tollal nem csak az otthoni szórakozást támogatja, hanem az oktatásban, vagy a munkában is jól jöhet.

A beépített 7250 mAh-s akkumulátorával egész napos használatra ideális, nem kell gyakran töltőért nyúlni, így délelőtt lehet a tanulás központja, délután pedig a szórakozásé.

A tablet egyféle kivitelben, 128 GB háttértárral, WiFi-vel érhető el szürke árnyalatban. Az aktuális ára ide kattintva látható. A billentyűzetes tok és az M-Pencil 2 külön elérhető, opcionális tartozék. 2021. augusztus 15-ig (illetve a készlet erejéig) a MatePad 11-hez ráadásként jár a két extra kiegészítő is.

Ha szeretnéd vásárlás után hosszútávon is megvédeni a Huawei MatePad 11 kijelzőjét, kérhetsz rá ClearPlex öngyógyuló védőfóliát. Ha webáruházunkból vásárolsz, már a rendelés során lehetőséged van kérni az újgenerációs ütésálló fólia felhelyezését, így már ezzel érkezik otthonodba a tablet. Ha áruházainkban vásárolsz, akkor keresd az Okospultot, ahol kollégáink segítenek a ClearPlex méretpontos fólia felhelyezéssel. A ClearPlex fólia ellenállóságáról itt láthatsz videót is.

TESZELTÜK A HUAWEI P SMART 2021-ET!