Miközben a Huawei a Mate 40 széria leleplezésére készül, szép csendben megérkezett a hazai piacra a P smart 2021 okostelefon, aminek az ára ugyan elfogadható, de cserébe kompromisszumokat kell kötni. Régebbi hardvert kapunk, illetve számolnunk kell azzal, hogy ezt a mobilt választva le kell mondanunk a Google alkalmazásairól és a keresőóriás számos szolgáltatásáról.

A Huawei évente két csúcskategóriás telefoncsaládot dob piacra: tavasszal a P szériát (idén érkeztek a P40 mobilok), míg ősszel a Mate modelleket (jönnek is a Mate 40 készülékek), de a gyártó ezek mellett nem feledkezik meg az olcsóbb okostelefonokról sem. Utóbbiakhoz tartozik az Európában is népszerű P smart sorozat, amiből október elején megérkezett a legújabb változat, a P smart 2021.

Huawei P smart 2021

A kínai gyártó kevesebb mint 90 000 forintért kínált alsó középkategóriás készüléke külsőre követi az aktuális trendeket, arany és zöld színekben még fiatalosnak is mondható. Ettől függetlenül persze tepsimobillal van dolgunk, hiszen 76,88 mm széles, 165,65 mm magas és 9,26 mm vastag – egykezes használatra csak korlátozottan alkalmas, a kijelző bal felső sarkát még nagyobb tenyér esetén sem lehet biztonságosan elérni. A képernyő 6,67 hüvelykes, alapja egy IPS LCS panel, ami maximum 2400 x 1080 pixel (395 ppi) felbontásra képes, 60 Hz-es képfrissítés mellett.

A megjelenített színek, a fényerő és a kontraszt tekintetében alapvetően nem lehet panasz a kijelzőre, a kávák ugyanakkor nagyok, itt nem kapunk faltól falig érő, vízesésszerűen hajló képőernyőt és a felső rész közepébe vágott lyukaba is csak egy 8 megapixeles (f/2,0) szelfikamera kapott helyet.

Fotó: Huawei

Dizájn szempontjából lekerekített sarkakat kapunk, műanyag kerettel és hátlappal, de a Huawei-hez méltóan az anyaghasználatra most sem lehet panasz. A mobil nem recseg, nem ropog, az illesztések pontosak, bár a magunk részértől nem bántuk volna, ha az ujjlenyomatokat vesszetül gyűjtő csillogó hátlap helyett matt megoldást kapunk. A víz- és porállóságról ugyan le kell mondanunk (ebben az árkategóriában ez még nem divat), cserébe adott a hagyományos jack csatlakozó, és a telefon bal felső szélére került SIM tálcából is olyan megoldást kapunk, amibe két kártya helyezhető, sőt az alap tárhely bővítésének lehetőségéről sem kell lemondanunk.

A telefon alján a mono hangszóró mellett ott az USB-C port, a készülék jobb szélén pedig az ujjnak kényelmes helyen találjuk a hangerőszabályzót, illetve alatta a bekapcsoló gombot, ami egy kifejezetten megbízhatóan működő ujjlenyomat-olvasó is egyben. Mi ugyan jobban szeretjük a képernyő alá épített megoldást, de a 100 ezer forint alatti telefonok esetében ez még szintén nem bevett gyakorlat.

Nem a legerősebb vas

Ami a hardvert illeti, a burkolat alatt egy HiSilicon Kirin 710A processzor kapott helyet, ami hiába nyolcmagos, a kategóriáján belül sem tartozik az erősebbek közé. Helyette sokkal jobb lett volna Kirin 810, de esélyes, hogy a Huawei-nek az Egyesült Államok kereskedelmi szankciói miatt egész egyszerűen nem állt rendelkezésre kellő mennyiség ahhoz, hogy ebbe a telefonba is ez a chipset kerüljön.

Katasztrófáról persze így sem beszélhetünk, hiszen a Kirin 710A azért még ma is megállja a helyét, továbbá jár mellé egy Mali-G51 MP4 grafikus processzor, 4 GB memória és 128 GB háttértár is. Az Antutu Benchmark programban ez 161617 pontra volt elég, szóval ez a telefon nem egy erőmű, játékra is csak korlátozottan alkalmas, de a hétköznapi feladatokat illetően azért megállja a helyét.

Fotó: Media Markt

Ha teljesítmény tekintetében nem is is brillírozik a telefon, azért vannak erős pontjai: ilyen az 5000 milliamperórás akkumulátor, ami átlagos használat mellett akár három napig is bírja, ráadásul 22,5 wattal tölthető. Vezeték nélküli töltés persze nincs, ahogy NFC és 5G sem, illetve a WiFi is csak egycsatornás, ami azt jelenti, hogy ezzel a készülékkel csak a 2,4 GHz-es hálózatokra tudunk felcsatlakozni.

Ami a kamerákat illeti, abból összesen négy darabot kapunk, a hátlap bal szélére helyezett, hosszúkás szigetben, szép sorban egymás alatt. A főegység egy 48 megapixeles (f/1;8; 26 mm) széles látószögű kamera 1/2 hüvelykes szenzor, amit egy 12 megapixeles (f/2,4; 120˚) ultraszéles látószögű modul és egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mélyésszenzor egészít ki. Nappal, normális fényviszonyok között egészen tisztességes képek készíthetők ezzel a felhozatallal, a Huawei-nél jellemzően kiválóan működő éjszakai mód viszont nem remekel, csak ritkán sikerül valóban normális, részletes és nem elmosódott képet készíteni este – hiába ez nem a fotós képességre kihegyezett P40 széria egyik darabja.

Fotó: Huawei

Élet Google nélkül

A fenti hardverfelhozatal 88 ezer forintért azért nem olyan rossz vétel, ugyanakkor mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a telefonon hiába kapunk Android 10-et, EMUI 10.1 kezelőfelülettel kiegészítve, a Google szolgáltatásai már erről a telefonról is hiányoznak – köszönhetően az amerikai szankcióknak. Ez nemcsak azt jelenti, hogy előre telepítve nincs Play Áruház, illetve az olyan megszokott alkalmazások, mint a Google Térkép, a Chrome böngésző, a YouTube, a Google Fotók és társaik, de azt is, hogy ezek az appok utólag sem feltétlenül telepíthetők a telefonra, és ha mégis sikerül, a Google Mobile Services (GMS) hiányában nem fognak rendesen működni.

A Huawei-féle Phone Clone alkalmazással ugyan az androidos applikációk 90 százaléka átmásolható erre a készülékre, és az AppGallery, illetve az APK fájlok keresésére és telepítésére alkalmas Petal Search app-pal szinte minden létező alkalmazás letölthető a telefonra, de a GMS-t használó programokról így is le kell mondanunk. Nem működik például a budapesti tömegközlekedést segítő Mobiljegy és BKK futár, a MÁV jegyvásárlós applikációja, az OTP SmartBank, továbbá jó pár játék (Pokémon GO, Asphalt 9, Forza Street stb.). Bár a Huawei szereti hangoztatni, hogy a telefonjukra mindenre kínál alternatívát, azért bőven akadnak még lyukak – elég csak a fenti pár alkalmazást említeni.

A cég persze gőzerővel dolgozik azon, hogy egyre több hazánkban is népszerű alkalmazás elérhető legyen a telefonjaikon, és folyamatosan érkeznek az új applikációk az AppGallery szoftveráruházba, de ettől függetlenül jó szívvel inkább azoknak tudjuk ajánlani a Huawei P smart 2021 készüléket, akiket egyáltalán nem zavar, hogy szinte teljesen le kell mondaniuk a Google ökoszisztémáról és alkalmazásokról.