Miért pont a presszó kávé atyja ne lenne magyar származású? Illy-kisokos, kávé rajongóknak!

Ó, azok a régi szép idők, amikor a Monarchiában mindenféle nemzetek keveredtek, ide-oda vándoroltak, családot és üzleteket alapítottak! Hiába, áramlott a tudás, színesedett a közízlés és persze gazdagodott a kultúra és a piac. Az 1892-es születésű Illy Ferenc – későbbi nevén Francesco Illy – is ennek a különös időszaknak a gyermeke. És hogy mit adtak a magyarok a rómaiaknak triesztieknek (meg persze minden kávé bolondnak)? Hát a presszókávét! És persze egy kiváló márkát!

Bakelit lemez, Rubick-kocka, golyóstoll és sorolhatnánk a sok-sok, hétköznapi életünk során előforduló használati tárgyat, amelyek egy-egy magyar elme nevéhez kapcsolódnak. De ha már mindennapok, álljunk meg a kávénál. Azon belül is a presszónál. És annak atyjánál, a temesvári születésű Illy Ferencnél. A későbbi feltaláló-üzletember édesapja Illy János magyar nemzetiségű asztalos volt, édesanyja Rössler Aloisia, német nemzetiségű. Ahogy már említettük, színes volt a világ ezen szeglete akkoriban.

A nagy találmány és az illy birodalom

A fiatal, mindössze 22 férfi részt vett az első világháborúban, majd a békekötés után Triesztben maradt és megnősült: felesége egy német-ír gyökerekkel rendelkező olasz származású zongoratanárnő lett. Illy az észak-olasz kikötővárosban kakaó-, valamint kávékereskedéssel és -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott.

És ahogy a nagy koponyáknál lenni szokott, munkája során kipattant a fejéből a nagy ötlet és megszületett a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző légmentes vákuum csomagolás. Így az első osztályú kávét már nem a kliens előtt kellett pörkölni, a termékek pedig hosszabb távon megőrizték aromájukat és illatukat. Illy Ferenc módszerének titka egyébként az volt, hogy a kávéban levő oxigént nagy nyomás alatt nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

1933-ban a 41 éves férfi megalapította az illycaffèt, majd 1935-ben illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét. A készülék a mai, korszerű presszógépek elődjének tekinthető. Külön szép történet, hogy az illy cég mind a mai napig unokái kezében van. Leszármazottairól itt találhatóak képek. Illy Ferenc végül 1956-ban, 64 évesen az olaszországi Triesztben hunyt el.

A cég hitvallása szerint kávéjukat azok a fogyasztók választják “akik ragaszkodnak ugyanahhoz az illy által megalkotott, kiegyensúlyozott, harmonikus kávé ízhez, mely nem megy el sem a túl savas, sem a túl keserű irányba. […]  Az illy tudománya abban rejlik, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget képes előállítani a folyamatosan változó kávétermésből.

Az illy az egyetlen kávés cég a világon, amely kizárólag egyetlen, 100% Arabica kávékeveréket készít, mely 3 kontinenst és 20 országot átszelve a legjobb ízeket hozza el. A brazíliai arabica a kávé leghangsúlyosabb íze. Costa Ricából származnak a csokoládé és karamell édes nyomai, Etiópiából jön a virágos, gyümölcsös aroma, indiai a fűszeres íz. A legritkább összetevő a tudás, mellyel összekeverik aragyogó alapanyagokat, hogy a 9 különböző arabica aromája mindig ugyanazt az állandó harmóniát adja. Mint látható, itt is színes a paletta,  így hozva létre az izgalmas, minőségi, egyedi elegyet.

Hogyan válasszak? Segítség az illy kávék vásárlásához

  • A piros színnel jelölt klasszikus keverék normál pörköléssel a legtöbb magyar fogyasztó ízlésének megfelel.
  • A fekete színnel jelölt sötét pörkölésű illy kávé ugyanazt a keveréket tartalmazza mint a piros dobozos, csak a hosszabb pörkölés miatt a belőle készült kávé erősebb, markánsabb ízű, amit a magyar fogyasztóknak csupán a 10 %-a preferál.
  • Természetesen van koffeinmentes illy kávé is.
  • Kiszerelésben a szemes és a darált mellett az illy által feltalált, de nyílt szabvánnyá tett Easy Serving Espresso (ESE) podos és IperEspresso kapszulás formában is kapható az illy kávéja.

 

Illy a MediaMarkt polcain!

A MediaMarktban MonoArabica néven megtalálható három “illy szólista” a brazil, guatemalai és az etióp kávé.

MonoArabica Brazília illy IperEspresso kapszula, 21 adag

Intenzív aroma, mégis lágy testesség, bársonyos csokoládé ízzel. A brazíliai Cerrado Mineiro területről származik. Igazi trópusi szavanna, gazdag biodiverzitással, eső és száraz időszakok periódusos változásával. Ideális kávétermő hely.

MonoArabica Guatemala illy IperEspresso kapszula, 21 adag

Hangsúlyosan édes kávé, először csokoládés jegyekkel melyet kacéran követ a karamell, citrusok és méz. A gyönyörű, hegyes Huehuetenangoból származik. A Mexikóból jövő forró szelek temperálják a hűvösebb klímát, így több mint 2000 m magasságban tud teremni ez a csodálatos Arabica.

MonoArabica Etiópia illy IperEspresso kapszula, 21 adag

Édes és könnyű ugyanakkor kesernyés kávé. Citrusos gyümölcsössége csendesen csábít, a jázmin elegáns testességet ad. A legendás Yirgacheffe területről származik, ami a nemes Arabica egyik első, és máig legbecsesebb termőhelye. Sűrű, árnyékos erdők mélyén nő, csak kézi szedéssel takarítható be.

 

54850cookie-checkMiért pont a presszó kávé atyja ne lenne magyar származású? Illy-kisokos, kávé rajongóknak!