Magyarok a Barçáért- egy fantasztikus film, nem csak férfiaknak!

Nem kell katalán drukkernek lenni, sőt, megkockáztatjuk, még az sem feltétel, hogy foci rajongók legyünk. Ez a film minden magyar ember számára érdekes, szórakoztató és megrázó lehet. Emigránsok, akik naggyá tettek egy csapatot, amely azóta is az európai top csapatok élén áll! DVD ajánló egy fontos témáról, zseniális köntösben!

Az FC Barcelonát és Messit százmilliók imádják. Azt viszont kevesen tudják, hogy az ötvenes évek „Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Miatta, egy magyar miatt építették fel Európa legnagyobb stadionját, a Camp Nou-t. Az 1956-os forradalom után Kubala klubtársa lett a Barçában az Aranycsapat két zsenije, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor. A három magyar örökre meghódította a spanyol és katalán nép szívét. Életüket a sikerek mellett azonban megpróbáltatások és tragédiák is kísérték. Az Aranylabdás Luis Suarez és a többi egykori csapattárs mellett megszólalnak a filmben a legendák fiai is. Felejthetetlen meccsek, sohasem látott gólok, gyönyörű cselek. Három megrázó emberi sors. Több mint egy történet. Kocsis Tibor dokumentumfilmje több mint egy órányi sohasem látott extrával jelenik meg.” – olvasható a film borítóján. De hogy miért ajánljuk még ezen felül is ezt az alkotást? Akinek nem elég a trailer, annak elmeséljük.

Hogy őszinte legyek, én magam nagyon szeretem a focit, sőt, a Barcelona-t is tisztelem (bár más ligában, más csapatnak szurkolok). De a Magyarok a Barçaért film nem emiatt vágott mellbe. A bárki számára átérezhető, könnyen megérthető emberi tragédiák, Magyarország elhagyása, az idegenbe vándorlás és az ezzel járó fájdalmak mélyen érintik az embert. A családtagok, utódok beszámolói és a korabeli interjúk alapján elsősorban embereket, száműzetésben élő férfiakat látunk és ismerünk meg. Akiknek nincs visszaút. 

A történet nehezebben emészthető részén azonban átragyog három, a maga területén zseninek mondható sors, és a Barça meglepő története. Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor kényszerpályája a szurkolók és a foci szerelmeseinek hatalmas szerencse volt. A katalán nép – mely a maga nemében Spanyolországon belül jó ideje szabadságharcot vívott és vív – a tenyerén hordozta a korszakalkotó sportolókat. A 2014-es magyar dokumentumfilm 85 perce egy percig sem hagyja, hogy elkalandozzunk. A történetet nem ismerők számára pedig tényleg valódi, meglepő, megrázó információkat tartalmaz az alkotás.

Kubala László (Budapest, 1927. június 10. – Barcelona, 2002. május 17.)

Kiemelkedő képességű labdarúgó, aki játszott a csehszlovák, a magyar és a spanyol válogatottban is. A World Soccer Magazine 1999 decemberében a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó-játékosa közé sorolta. Kubala szülei Budapesten születtek. Édesapja, Kubala Kurjas Pál szlovák származású volt, apai nagyapja a Turóc vármegyei Nagyturányból származott. Édesanyja, Stecz Anna lengyel, szlovák és magyar gyökerekkel rendelkezett. Kubala három különböző válogatottban játszott, önmagát világpolgárnak tartotta. Anyagilag támogatta Puskás Ferencet, amikor Spanyolországba szerződött. Ő ajánlotta be a Barcelona-ba Kocsis Sándort, Czibor Zoltánt, Kaszást és Szalayt is. Legidősebb gyermeke, a 69 éves Branko a héten hunyt el. A máig ismert Kubala dalt a katalán énekes-dalszerző, Joan Manuel Serrat írta.

Czibor Zoltán (Kaposvár, 1929. augusztus 23. – Győr, 1997. szeptember 1.)

Olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, az Aranycsapat tagja. A fiatalon a MÁV-nál mozdonyvezetőként dolgozó fiút végül leigazolta a Ferencváros. Negyvenháromszoros magyar válogatottként 17 gólt szerzett. 1958-ban lett a Barcelona játékosa, innen az Espanolhoz igazolt le egy évre, majd gyakorlatilag abbahagyta a játékot. Mindössze 68 éves volt, mikor meghalt.

Kocsis Sándor (Budapest, 1929. szeptember 21. – Barcelona, 1979. július 22.)

Már tizenhét évesen a Ferencvárosi TC első csapatának a csatára, majd a Honvéd játékosa lesz a Kocka becenévre hallgató fiú. A válogatottban 68 alkalommal 75 gól ért el, amely csúcsteljesítménynek számít napjainkig is. Az 1956-os magyar forradalom leverése idején külföldön volt és onnan nem tért haza. Előbb Svájcban, majd 1958 és 1966 között a Barcelona-ban játszott. Nehéz, halálfélelemmel súlyosbított betegség közepette (leukémiát és gyomorrákot diagnosztizáltak) végül tisztázatlan körülmények között kizuhant – kiugrott vagy kiesett – egy barcelonai kórház negyedik emeletéről, néhány hónappal ötvenedik születésnapja előtt.

A DVD beszerezhető a MediaMarktban, a kapcsolódó Facebook oldal pedig itt követhető!