Mikró trükkök

A mikrohullámú sütő megkönnyíti a mindennapokat, pláne ha ismerünk pár hasznos trükköt.

A mikró mára elengedhetetlen részévé vált a konyhának, ám a mirelit alapanyagok kiengedésén és a maradék pizza felmelegítésén túl is van “élet”.

Zöldségpárolás
Ha a zöldségeinket nem sütni, csak párolni szeretnénk, azt is megtehetjük a mikróban. Ehhez nem kell más, mint egy (lehetőleg kör alakú) hőálló edény és fólia és a zöldségek, amiket nagyjából 2-3 centisre daraboljuk és a mikró beállításaitól (teljesítmény, stb.) függően rövid ideig pároljuk, majd mielőtt a fóliát levennénk, villával vagy késsel kilyukasztjuk, hogy a forró gőz távozhasson. Ezzel érdemes kicsit kísérletezni, de ha a fentieket betartjuk (nem nagy mennyiségben, 2-3 centis darabokat teszünk az edénybe), akkor 1000 watton 30-50 másodperc (!) alatt finom párolt zöldségköretünk lehet.

microtrukkok2

Tojás többféleképp
Egy egyszerű rántotta, vagy tükörtojás kellemesen beindítja a napunkat, de még a buggyantott tojás sem lehetetlen feladat a mikróban. A rántottához keverjük össze a tojást villával, ízesítsük kedvünk szerint, tegyük egy vékonyan olajozott tűzálló tálba és nagy teljesítményen kb. egy percig mikrózuk. Ezután törjük össze a sültebb részeket, keverjük el kissé újból és tegyük vissza 30 másodpercre.
A tükörtojáshoz melegítsünk fel egy tányért, majd vékonyan vajazzuk be, üssük rá a tojást és óvatosan lyukasszuk ki a sárgáját (különben szépen “felrobbanhat” a mikróban) és nagy teljesítményen mikrózzuk 40-45 másodpercig. Ha a fehérje még néhol nyers, tegyük vissza 15-20 másodpercre.
A legérdekesebb a buggyantott tojás, hiszen mikróban sokkal egyszerűbb a dolog, mint lábasban és az is biztos, hogy komoly irigykedő pillantásokra készülhetünk, ha az irodában készítjük el a kollégák szeme láttára. Vegyünk egy tűzálló edényt, töltsük fel félig vízzel, üssük bele óvatosan a tojást és fedjük le tányérral. tegyük be egy percre a mikróba és ellenőrizzük a fehérje állagát. Ha szükséges tegyük vissza pár másodpercre.

Ebédmelegítés
Ha csak az otthonról hozott ételt melegítjük meg ebédidőben, készüljünk fel a szokásos mikró előtti sorbanállásra. Kissé felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha két adagot melegítünk egyszerre, úgy, hogy a második tányért egy üres befőttesüvegre “polcoljuk fel”. Ráadásul így hatékonyabb lsz a folyamat, hiszen ha nem középen van a tányér, egyenletesebben melegszik az étel. Ha igazán profik vagyunk, akkor a tányérunkban lévő szilárd ételt gyűrűszerűen igazítsuk el, így bár középn lesz egy “üres” lyuk, a melegítés egyenletesebb lesz. Ha pedig nem akarjuk, hogy kiszáradjon az ebédünk, tegyünk egy pohár vizet is a mikróba a tökéletes eredmény érdekében.

termekajanlo_mikro1termekajanlo_mikro2termekajanlo_mikro3

Tisztítás
Az edényt töltsük fel félig vízzel és csavarjuk bele egy citrom levét (a kifacsart citromot is beledobhatjuk nyugodtan). Három percig nagy teljesítményen mikrózzuk a “tisztító levest”, majd öt percig hagyjuk állni. Ezután szépen tisztára törölhetjük a mikrót papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával. Hasonlóan jól működik a szódabikarbóna is, amiből két kanállal tegyünk a tálba, öntsük fel kis vízzel és a citromos módszerhez hasonlóan három perces mikrózás és némi állás után szépen tisztára törölhetjük a sütőnket.

16050cookie-checkMikró trükkök