Mosógépdilemma: elöl-vagy felültöltős legyen?

Mosógép

Egyszer minden embernek fel kell nőnie a feladathoz, hogy kiválassza és megvásárolja a tökéletes mosógépet, ami aztán hosszú éveken át megbízható szolgája lesz. Az ideális darabot kiválasztani persze nem egyszerű feladat, sokan már az első lépésnél elakadnak: elöltöltős vagy felültöltős mosógépet válasszanak? A kérdés megválaszolásához összegyűjtöttük a pro és kontra érveket. 

Mosási hatékonyság

Az ellenőrzött tesztek azt mutatják, hogy az elöltöltős mosógép alaposabban tisztít, több szennyeződést tud eltávolítani a matériából, mint a legtöbb felültöltős. A szakértők ezt a mosási mozgás hatékonyságával magyarázzák: a billenő mozgás hatására a gravitáció működésbe lép, egymáshoz csapja a ruhákat, amelyek mindeközben nemcsak a mosószerhez, de a mosódob falához is súrlódnak szemben a csak csavaró mozgást végző felültöltős mosógépekkel. (Szakértők hangsúlyozzák, a kiváló mosási eredmény a megfelelő mosási program és mosószer, illetve kisebb adag szennyes mellett érhető el). 

Tipp: WHIRLPOOL TDLRB 6242BS Felültöltős mosógép, 6.Érzék technológia, halk DirectDrive motor

Mosási kapacitás

Vásárlás esetén érdemes végiggondolni, mennyi ruha mosásáról van szó: az elöltöltős mosógépek kapacitása ugyanis egy nagyobb család igényeit is ki tudja elégíteni, hiszen vannak olyan gépek, amelyek akár 10-12 kg ruhával is elbírnak, ráadásul a méretes dobban hatékonyabban oszlik el a mosószer, és a textilek is finom “elbánásban” részesülnek. A felültöltős gépek ruhatöltete 6-8 kg között mozog.

Tipp: GORENJE WD10514S mosó-szárítógép 10 kg mosási kapacitás

Vízfogyasztás

Az elöltöltős mosógépek kevesebb vizet fogyasztanak, mint felültöltős társaik. Míg utóbbiak a dob forgása során áthúzzák a ruhákat a vizes mosószeres oldat sekély medencéjén, addig a felültöltőseknél mélyebb medencét kell használni, hogy a ruhák nedvesek legyenek a ciklus során. Ez körülbelül 15 százalékkal több vízfelhasználást jelent. 

Tipp: WHIRLPOOL W8 W046WB WaterSave technológiával

 Centrifugálás fordulatszáma

Mivel a felültöltős és az elöltöltős mosógépek dobjának más a felfüggesztése, az elöltöltős gépek centrifugája nagyobb fordulatszámot tud, vagyis több vizet képesek kicentrifugázni a ruhaneműkből, ennek köszönhetően a ruhák fregolin, illetve a szárítóban töltött száradási ideje is jelentősen lecsökken, amivel nem kevés energiát takaríthatunk meg. (És ha már szárítógép, az elöltöltős mosógép azt is lehetővé teszi, hogy a tetejére szárítógépet helyezzünk). 

Tipp: AEG L8FNC68S Ökomix elöltöltős mosógép 1600 fordulat/perc sebességgel

Kényelem

Egyértelműen a felültöltős mosógépek mellett szól, hogy a ruhák be-és kipakolása kényelmesebb, hiszen nem kell lehajolni közben. Aki rendszeresen mos, tudja, mennyire hasznos, ha meg tudja szakítani a mosást, hogy egy-két kimaradt szennyest még hozzáadjunk a mosáshoz. (A kínálatban olyan mosógépeket is találunk, amelyeknél külön nyílást terveztek erre a célra).

Tipp: ELECTROLUX EW6TN4062H PerfectCare felültöltős mosógép

Tisztítás

Az elöltöltős mosógépek kapcsán megfogalmazott egyik leggyakoribb ellenérv, hogy hamarabb bepenészedhetnek, ha a felhasználó nem megfelelő mosószert, túl sok mosószert vagy öblítőt használ, két használat között pedig nem gondoskodik arról, hogy a dob, a tömítések és a mosószeradagoló kiszáradhassanak. Felültöltős mosógépek esetében ez a veszély nem nagyon áll fenn, a felső ajtón ugyanis könnyűszerrel elpárologhat a nedvesség. 

Tipp: AEG LTN6G261E Felültöltős mosógép

Terhelhetőség

Az elöltöltős mosógépek egyik nagy kockázata a túlterhelés, ez hamar “elhasználja” a gépet, a többletsúly ugyanis megterheli a hátsó csapágyat. A felültöltős mosógépek esetében ez a nyomás, mivel kétoldalról történik a csapágyazás, nem olyan nagy, így nem kopnak olyan könnyen, ráadásul olcsóbban és könnyebben cserélhetők. 

Tipp: INDESIT BTW S60300 Felültöltős mosógép