Nem lenne fair, ha csak macskáknak készítenénk bútort. Jöjjön néhány DIY kutyaágy!

Miután sátorlakóvá tettünk néhány négylábút (kirekesztés nélkül, a macskákon felül akár ölebek, vagy bármely, méretükben erre alkalmas lények is használhatják a házi készítésű tipit!), itt az ideje, hogy az ember leghűségesebb társainak is kijusson a jóból. Kutya ágyak olcsón, akár a semmiből, az újrahasznosítás és persze a kreativitás jegyében!

 

Az alapok: lomizás és kutatás a padláson, pincében

Nem tudom, mennyire egyedi jelenség, de gyerek koromban minden lomtalanítás során vadásztam a régi utazó táskákra és bőröndökre. Ennek köszönhetően – teljesen ingyen – mára 7 gyönyörű bőrönd és egy hatalmas láda tulajdonosa vagyok. Bár jelenleg ezek inkább tárolásra szolgálnak, az alábbi kutyás megoldások kisebb testű állat esetén egyértelműen megvalósulnának otthon. Extravagáns matracot, ágybelsőt még így is vehetünk, nem is beszélve a borításról, a takaróról. Persze ha költséghatékonyak akarunk lenne, a fekhely puhább része is kivitelezhető házilag. Arra azért mindenképp figyeljünk – és ez minden, az oldalon felsorolásra kerülő ágyra igaz -, mi felel meg a kutya egészségi állapotának, korának, testsúlyának. Ha kell, konzultáljunk az állatorvosunkkal és igen, figyeljünk az anti-allergén anyagok használatára!

A koffereken kívül egy régi fiók, vagy bármilyen láda is megfelelő lehet, persze csak olyan magasságig, amit még kényelmesen “meg tud ugrani” a véreb. Mi sem akarnánk minden lefekvéskor atlétaként magasugrási versenyen részt venni…

 

Ha már nem kell a gumi…

A megunt, elkopott, elhasználódott, mára nem biztonságos autó kerék kiválóan megfelelhet kutya ágynak. Bár a zsinórzat, a borítás nem lesz két fillér, kinézet szempontjából ez a talán legmenőbb megoldás mind közül.

Ha szeretnénk rágható felületet is hagyni a kutyának, egyszerűen hagyjuk szabadon az ágy felső peremét. Ha festésen gondolkodnánk, mindenképp ügyeljünk arra, hogy kaparás, rágcsálás esetén a festék lepattoghat. És hát nyilván nem szeretnénk megmérgezni a felnyalt darabokkal a Bodrit. A matrac rész itt is sokféle lehet, ahogy minden ágynál, itt is javasoljuk a könnyen levehető és mosható huzatot. Ha vatelines tömítést készítünk, érdemes az alap-huzat fölé plusz, dizájn huzatot is varrni, vásárolni. Így nem kell mindig bajlódni a vatelinnel, mikor tisztításra kerül a sor.

 

A DIY pulóver trükk

A macska sátorhoz hasonlóan ez is egy helyes, saját készítésű ajándék lehet a kedvenc számára. Kutyák esetén talán méginkább ajánlott, hogy a felhasznált felső a miénk legyen. És persze viselt szagú, nem frissen mosott. Szorongó, szeparációs problémákkal küzdő kutyáknál ez kifejezetten jó megoldás lehet az egyedüllét tanulása folyamán.

 

Amire szükségünk lesz:

 

  • egy kutya
  • egy régi, megunt pulóver
  • tömítő anyag (a rövidáru áruházakban könnyedén beszerezhető vatelin)
  • egy megunt párna (a méret itt fontos lehet, illetve ha van rá mód, érdemes profibb eszközt beszerezni, hogy a felhasználó gerince és csigolyái sokáig épek maradhassanak)
  • nagyobb tű
  • varró fonál
  • olló
  • egy kis darab kiegészítő anyag (színben, stílusában a pulóverhez passzoló)
  • normál tű
  • cérna

 

Persze profik varrógéppel is dolgozhatnak! A kiváló segédeszköz bevonása semmit sem von le az ágy értékéből!

 

1. lépés

Fordítsuk ki a felsőt és a képek alapján kezdjük el összevarrni a megfelelő részeket. Elsőnek a nyakrészt varrjuk össze.

 

2.lépés

Majd hónaljtól hónaljig (plusz egy-két cm) varrjunk a felsőbe egy egyenes vonalat. Szabókrétával akár kiválthatjuk a képen láthaó, egyenest jelző gombostűket.

 

3.lépés

Fordítsuk vissza a felsőt és varrjuk a pulcsi karjait annak oldalához. Bár apróság, a képpel ellentétben érdemes a ruhadarabbal nagyjából azonos színű cérnát, fonalat használni.

 

4.lépés

Jöhet a peremek tömítése! Ha akad otthon darabjaira szaggatott plüss állat, foszló párna belső, egy rakás lyukas nylon harisnya, mind mehet a karokba és a leválasztott részbe! De vehetünk újonnan is vatelint vagy egyéb tömítő anyagot.

 

5.lépés

Helyezzük be a “fő” párnát a pulóverbe, majd varrjuk össze a pulóver alsó, derék szakaszi részét. Nyilván előzetes mérésekkel, a felső méretétől függően itt lehetnek eltérések. Egy nagyobb, XL-es férfi pulcsiba akár egy klasszikus kispárna is befér. A képen látható, négyzet alakú egy kisebb díszpárnának tűnik. És ahogy említettük, profibb, akár memória habos szivacsokat is beszerezhetünk. A lényeg, mérjünk! Az sem baj, ha ovális lesz a fekhely, vagy ha plusz anyagot kell betoldani a végső perem-illesztésnél. A fő, hogy a kutyának jó legyen!

 

6.lépés

Varrjuk össze a felső ujjait. Ízlés szerint akár plusz rátétet is illeszthetünk a perem befejező szakaszára. Veszélyes vegyianyag mentes folyékony ragasztóval és ragasztó pisztollyal is dolgozhatunk és persze díszíthetjük is az ágyat. A gombot, a kisebb tárgyakat nem ajánljuk, hiszen lerágás esetén egy rossz mozdulat után fulladáshoz vezethet. De egy nagyobb masni – vagy apa megunt csokornyakkendője! – jól mutathat az ágyon, már ha passzol a kutya személyiségéhez.

Ha egy natúr, fehér anyagdarabot választunk a lezárás elfedéséhez, textil filccel vagy felvasalható mintákkal, betűkkel akár a tulajdonos nevét is megjeleníthetjük a fekhelyen!

 

7.lépés

Adjuk át az ágyat az új tulajdonosának és nézzük a fetrengést!

Forrás: handymania.com

 

Egy hasonló ágy kivitelezése videón itt nézhető meg. További inspiráló képekért pedig csak lejjebb kell görgetni. Nos, indulhat a barkácsolás, szabás-varrás?

Forrás: homebnc.com

64500cookie-checkNem lenne fair, ha csak macskáknak készítenénk bútort. Jöjjön néhány DIY kutyaágy!