Nokia G60 teszt

Egyszerű, megbízható, környezettudatos: újabb középkategóriás készülékkel lopta be magát a szívünkbe a Nokia.

Most már hivatalos: korrektül összerakott, megbízható, környezettudatos középkategóriás készülékekkel igyekszik visszatérni a köztudatba a Nokia. A finn gyártótól az X30 után egy újabb (részben) újrahasznosított anyagból készült alkatrészekből (jó értelemben eszköztelen, „amit látsz, azt kapod”) modellt kaptunk tesztelésre: a Nokia G60 5G ugyan nem váltja meg a világot, de nem is ez a célja, és pár nap alatt így is megszerettük. Lássuk a részleteket!

Ahogy írtuk, a G60 felépítése, csomagolása is a fenntarthatóság jegyében született: akár az X30 5G-nek, az ő hátlapja 100%-ban, a keret pedig 60%-ban újrahasznosított műanyagból készült, valamint itt is megkapjuk a 3 év garanciát és a 3 évig járó havi biztonsági frissítéseket. A dobozt nem zsúfolták túl: a telefonon kívül egy SIM-tűt, egy mindkét végén Type-C USB kábelt és útmutatót kapunk. Azaz nincs töltőfej: ez sokaknak hiányozhat, de a környezetvédelem érdekében ennyi áldozat bőven belefér.

Külső

A hátlap matt borítású műanyag a reciklálásnak hála szemcsés felülettel. Jó pont, hogy nem gyűjti az ujjlenyomatunkat. A kamerasziget pont olyan, mint az X30-é: elég furcsára sikeredett, mert asztalra rakva ha bármelyik oldalról megérintjük, billegni kezd a telefon. Ez a sziget viszont az X30-tól eltérően műanyagból készült.

A műanyag keret felső részét egy mikrofon töri meg, a bal oldalán a 2db nano SIM-et és MicroSD kártyát fogadó tálca, alul egy 3,5mm kombinált Jack csatlakozó, egy 2.0-ás USB Type-C csatlakozó és a hangszóró kapott helyet, a jobb oldalon pedig a bekapcsoló- és hangerőgomb. A bekapcsológombban helyezték el az ujjlenyomatolvasót. A gombok elhelyezése ideális, és a feloldás sebességére sem lehet panasz. Összességében az ergonómia ennél a modellnél is jónak mondható. A készülék IP52 védettséggel rendelkezik, a kijelzőt pedig Corning Gorilla Glass 5 védi. Az előlapi kamera felett lévő hangszóró csak beszélgetésre használható, ebből adódik, hogy nincs sztereó hangzás.

Kijelző

A kijelző egy 6,58 inch képátmérőjű IPS LCD panel, ami FHD+ (1080×2400) felbontással és 500 nites maximális fényerővel rendelkezik, a képfrissítése pedig maximum 120 Hz, azaz teljesen gördülékenyen, simán mozognak a menük, nagyszerű élmény a scrollozás. A kijelző felső részén középen található meg a csepp alakú előlapi kamera. Az X30 5G-vel összehasonlítva a kávák jóval méretesebbek.

Hardver, szoftver

A tesztelt modell 6GB operatív memóriával és 128GB tárhellyel rendelkezik, egyébként létezik 4/64 GB-os, 4/128 GB-os változat is. A Nokia G60 5G-ben pontosan ugyanaz a nyolcmagos 6 nanométeres gyártástechnológiával készült Snapdragon 695 5G-s SoC (két 2,2 GHz-es Kyro 660 Gold és hat 1,7 GHz-es Kyro 660 Silver CPU mag) kapott helyet, mint az X30-ban, így teljesítmény tekintetében is szinte ugyanaz várható. Ennél a modellnél is elmondható, hogy az Asphalt 9 alapbeállításon gond nélkül elfut, de itt is ugyanúgy, mint a Call of Duty Mobile beállításakor a maximum képkockasebesség eléréséhez fel kell áldozni a legfelső grafikai részletességet.

Szoftveres téren is ugyanazt kapjuk, mint az X30 5G-nél: egy teljesen gyári Android 12-t. A készüléken hat előre telepített alkalmazás található, ami nem a Google-tól származik (Linkedln, Netflix, My Device, Spotify, Express VPN, GoPro Quik), ezek igény szerint törölhetők. A többi feladatot a Google szoftverei látják el, reklámok pedig abszolút nincsennek. Továbbá kapunk egy FM rádió appot is, ennek használatához szükségünk van egy 3,5mm Jack csatlakozóval rendelkező fülhallgatóra.

Kamera, multimédia

A G60 5G összesen négy kamerával rendelkezik: a hátlapon egy 50 MP-es nagylátoszögű f/1.8 rekeszértékű, egy 5 MP-es ultranagylátószögű f/2.2 rekeszértékű és egy 2 MP-es f/2.4 rekeszértékű mélységérzékelő lencse és szenzor található, utóbbit a készülék a portréfotók készítésekor használja. A kameraszigeten egy LED-es vakut találunk még. A G60 5G-vel egészen remek képek készíthetők előnyös fényviszonyok mellett, viszont kevés fényben a minőség is romlik: zajosodik a kép, illetve a beépített zajszűrő algoritmusnak hála mosott, életlen lesz. Az előlapi kamera 8 MP-es és f/2,0 rekeszértékkel rendelkezik és az arcfelismerést is támogatja. Az X30-at csak a kamerák számában tudja felülmúlni, minőségben elmarad tőle.

Ahogy az X30 5G esetében, a videós képességre itt is negatív hatással van a gyenge SoC, a HDR-t megkapjuk, de 4K videót nem tud rögzíteni, maximálisan csak FHD 60 fps áll rendelkezésünkre. A beépített hangszóró hangereje átlagosnak mondható, teljes hangerőn néha lehet hallani enyhe torzítást, valamint egy picit dobozhangja van. A 3,5mm Jack csatlakozó megléte viszont plusz pontot ér.

Üzemidő, csatlakoztathatóság, összegzés

Az üzemidőről egy 4500 mAh akkumulátor gondoskodik, a 20 wattos gyorstöltés támogatott, de a vezeték nélküli töltés nem. Átlagos használat mellett 2 napot használhatjuk a készüléket két feltöltés között. A G60 5G készenléti ideje is egészen jónak mondható, akkumulátorkímélő üzemmódban pedig még tovább is használhatjuk. 35 perc alatt 50%-os töltöttségi szintre töltött, a teljes feltöltés pedig kb. 1,5 órát vesz igénybe. A gyártó itt is 800 teljes töltési ciklust ígér (800 töltés után is min. 80%-át megőrzi az eredeti akksi kapacitásnak, tehát a gyakorlatban még ~2-2,5 évesen is szinte eredeti üzemidővel lehet használni).

Csatlakoztathatóság terén a G60 5.1-es Bluetooth verziót támogat, GPS/AGPS/GLONASS/BDS/Galileo hálózatokon tudunk navigálni. A vezeték nélküli zenehallgatás jó minőségű az aptX HD, aptX Classic, aptX Adaptive kodekeknek köszönhetően. Van NFC, így tudunk mobillal fizetni, valamint Wifi 6 ready és az USB-C csatlakozó rendelkezik OTG funkcióval 2.0-ás adatátviteli sebességgel. A készülék támogatja az eSIM-et is, így a két előfizetés mellett a MicroSD memóriakártyás tárhely bővítésről nem kell lemondanunk.

Összegzésként a G60 5G-ről elmondható, hogy az összeszerelési minősége rendben van, műanyagból készült, de nyomkodás hatására nem ropog, recseg, a kategóriában jól megszabott árral rendelkezik, az X30 extráitól, mint az alumínium keret, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, OLED kijelző, vagy a 8GB memória eltekintve a G60 közel ugyanazt a szintet tudja.