Oppo Reno5 Z 5G és A16s párosteszt

Az Oppo “új” okostelefon gyártónak számít Magyarországon, pedig régóta készítenek már telefonokat. Ezúttal a gyártótól két modellt, az A16s-t és a Reno5 Z 5G-t teszteltük.

Még 2013-ban jelent meg az Oppo Find 5, ami akkor igazi csemege volt az okostelefon piacon. A telefon sosem jelent meg a magyar piacon, maga az Oppo is 2021-ig várt, hogy érdemben megjelenjen hazánkban. Első körben jött a Reno5 Z 5G és a Reno5 5G, amelyek a középkategóriában helyezkednek el, illetve utána az A16s, amely sokkal inkább az alsóbb árszegmensben.

Szemre hasonlók, érzésre nem

Ha kívülről körbenézzük a két készüléket, sok hasonlóságot mutatnak A hátlapon ránézésre az érdemi különbség talán a kamera sziget, ami az egyiken kicsit tömzsibb mint a másikon. 

Bal oldalt az A16s, jobbon a Reno5 Z 5G

Azért ha tüzetesebben nézzük, vannak apróságok. A Reno5 Z-re 6,43”-os kijelző került, amely 1080×2400 képpontos, ráadásul AMOLED panel. Az A16s-ben bár nagyobb, 6,52”-os a megjelenítő, az csak 720×1600 képpont felbontással rendelkezik és LCD panelre épül. 

Az árkülönbséget olyan apróságok is mutatják, mint az érintési frekvencia, amely az A16s esetén csak 60 Hz, de a Reno5 Z esetén már 135 Hz (Gamer módban pedig 180 Hz). Ez a szám azt mutatja, hogy egy másodperc alatt hány alkalommal vesz mintát az érintőpanel arról, hol vannak az ujjak éppen. Ha többször, akkor a különböző alkalmazások, játékok sokkal pontosabban tudják követni azt, hogy éppen hol tart az ujjunk, így a vezérlés is precízebb tud lenni.

Bal oldalt az A16s, jobbon a Reno5 Z 5G

A Reno5 Z esetén a szelfi kamera a kijelzőbe vágott lyukba került, a bal felső sarokba. Ezzel szemben az A16s-nél még egy notch-ot kapunk, azaz felülről vízcsepp formában belóg a kijelzőbe egy terület, amelybe a kamera szenzor került. 

Bal oldalt az A16s, jobbon a Reno5 Z 5G

Maga a kijelzőkeret minimálisan ugyan, de vékonyabb is a Reno 5Z esetén. Kevésbé feltűnő, illetve látható, hogy a Reno AMOLED kijelzője alatt meghúzódik egy ujjlenyomat olvasó is. Az A16s-ből sem maradt ki a szenzor, viszont ez esetben a bekapcsológomb tartalmazza ezt a biometrikus megoldást.

Mind a két esetben üveghatású, műanyag hátlapot kapunk. A drágább Reno5 Z esetében színátmenetes, fényes felületű szürke színben. Az A16s hátlapja matt, egyenletes világoskék árnyalatú.

Kék hátlappal az A16s, szürkében a Reno5 Z 5G

Ha “belülre nézünk”, mind a két modellben a MediaTek által gyártott lapkakészleteket találjuk meg.  

Az Oppo A16s-be a MediaTek Helio G35 típusú SoC került. Ez 12 nm-es gyártástechnológiával készül és nyolc darab Cortex-A53-as magot tartalmaz, valamint PowerVR GE8320-as grafikus magot. A Reno5 Z chipje már sokkal fejlettebb, hiszen a MediaTek Dimensity 800U immáron 7 nm-es csíkszélességű. Négy magja Cortex-A76-os, másik négy pedig Cortex-A55-ös. Ez már ARM Mali-G57 MP3 grafikus egységet kapott, valamint rendelkezik 5G modemmel is a legújabb mobilhálózatok támogatásához.

A 4 GB rendszermemória és a 64 GB háttértár abszolút az alsó-középkategóriába sorolja be az A16s modellt. A 4 GB RAM még elég lehet ezen a szinten, bár inkább a belépőszintre jellemző lassan. Ami pozitívum, hogy gyors, LPDDR4X (2133 MHz-es) chipekre épül. A 64 GB háttértár még kevés kompromisszummal jár, de hosszabb távon mindenképpen jól jöhet majd a microSD memóriakártya bővítés.

A Reno5 Z 5G modell ebből a szempontból már igyekszik többet mutatni. Ezen esetben már 8 GB RAM-ot kapunk, valamint a háttértár is 128 GB-ra nőtt. A készülék árához képest ez nagyjából szintén az elvárható szint 2021-ben.

Bal oldalt az A16s, jobbon a Reno5 Z 5G

Az olcsóbb A16s szeretne üzemidőben mutatni sokat, ezért került bele 5000 mAh-s akkumulátor. Ez fel is hizlalta a telefont 190 grammos tömegre. A kis felbontású kijelzővel valóban tud egészen korrekt, akár többnapos üzemidőt is. Ez annak is köszönhető, hogy a teljesítménye miatt valóban kevesebbet fogunk rajta komolyabb játékokkal játszani. Viszont azzal érdemes számolni, hogy a dobozban egy 10 wattos töltőt kapunk. Ha teljesen lemerül az akkumulátor, akkor simán kell 3-4 óra, mire 100%-ra feltölt. Leginkább az éjszakai töltésben bízhatunk ezen sebesség mellett.

A Reno5 Z jóval kisebb akkumulátort kapott, 4310 mAh kapacitással. Ez manapság ebben a kategóriában az alsó szegmensbe tartozik. Viszont támogatja az Oppo 30W VOOC Flash Charge 4.0-nak nevezett gyorstöltési megoldását, így képes 5 V 6 A mellett akár 30 wattos teljesítménnyel feltölteni a készüléket. Ez egy erős középkategóriának tűnik. A korábban tesztelt, többször drágább Samsung Galaxy Z Flip3 5G telefon például csak 15 wattos töltést támogat. Ezzel szemben, az Oppo-hoz hasonló áron futó Huawei Nova 8i meg már 66 wattos SuperCharge támogatással érkezik. Nagyon széles tehát a skála a töltési lehetőségek terén.

Mind a két Oppo telefonon a ColorOS nevű felület fut. A név csalóka, valójában ez nem egy operációs rendszer, csak a felhasználói felület. A telefon rendszere az Android 11, illetve ezen fut a ColorOS 11-es felület.

Ez a ColorOS egyes elemeket átvesz a Google natív Android felületéből, némelyeket viszont módosított. Dinamikus színekkel operál, lekerekített sarokívekkel.

Nem lát el minket túl sok extra szoftverrel az Oppo, úgy is fel lehet fogni, hogy kevés a kéretlen app. A legfőbb funkciókra a Google által biztosított szoftverek érhetők el. A Reno5 Z modellen kapunk előre telepítve néhány partneri alkalmazást:

 • O Relax
 • Facebook
 • Amazon Shopping
 • Prime Video
 • Amazon Music
 • Netflix
 • Booking.com
 • Twitter

Magyarországon ezek közül szerintem a Facebook lesz ami mindenképpen jól jön, de sokan használhatják mellette még a Netflixet és a Booking.com alkalmazását is. Az O Relax alkalmazás egyébként egy érdekes app, ahogy a neve is jelzi, segít pihenni, lelazulni. Lehetőség van például az óceán hangját hallgatni, de más, hasonló megnyugtató hangokat is tud lejátszani előre beállított hosszúsággal.

Az Oppo A16s ezzel szemben sokkal kevesebb extra szoftverrel szolgál.

 • Facebook
 • Instagram
 • Game Space

Gyakorlatilag ez a három program van csak extraként előre telepítve az alapok mellé. A Game Space közöttük egy játékra optimalizáló szoftver. Ebben beállítható a CPU és GPU teljesítmény, a fényerő szabályozás és az értesítések kezelése. Ennek célja a jobb játékélmény, már amennyire ez kiemelt szempont lehet ebben a kategóriában.

Azonos kameraszoftver is van, azonban az A16s esetében sokkal kevesebb funkcióval. Ha megnézzük már a kamerák sorát, rögtön látszik az, hogy érdemi különbségek vannak.

A Reno5 Z 5G hátoldalán a főkamera 48 megapixeles, ez csinálja a legtöbb esetben a képeket. Van egy 8 megapixeles ultra-széles látószögű kamera, egy 2 megapixeles makró és egy 2 megapixeles mono kamera.

Az A16s esetében rögtön sokkal szolidabb a felhozatal. Itt a főkamera már csak 13 megapixeles, van egy 2 megapixeles mono és egy 2 megapixeles makró kamera. Nincs negyedik szenzor.

A főkamera képeit nézve a Reno5 Z kifejezetten korrekt kategóriájában nézve, jól bánik a napfénnyel (köszönhetően a HDR-nek), illetve a részletekkel. Az A16s esetén már azért érezhetően kevesebb a részlet. Ez utóbbi is elég lehet akár egy Facebook fotóra. Fontos, hogy ha kellő mennyiségű a fény, vállalható a kép, de ha már kevés a természetes, vagy a mesterséges fény, akkor az A16s kamerája drasztikusan romlik, a Reno5 Z is, de az kisebb mértékben.

Oppo Reno5 Z 5G főkamera képek

Oppo A16s főkamera képek

Az Oppo Reno5 Z tud széleslátószögű képeket is készíteni. Ez jól jön, ha pl. egy nagy épületet fotóznánk, kevésbé kell hátralépni hozzá. Vagy ha állatokat fotózunk közelről, akkor aranyosabbak, még cukibban lesznek a fényképen.

Ha az összképet nézzük, az Oppo Reno5 Z 5G árához képest egy kifejezetten korrekt készülék, amelynek nagy fényerejű OLED kijelzője van. Az A16s egy decens alsó-középkategóriás készülék, néhány jó tulajdonsággal, mint pl. nagy akkumulátor.

Azt ezzel már megmutatta az Oppo, hogy milyen olcsóbb és közepes árfekvésű telefonokat tud összehozni. Kíváncsian várjuk, hogy mikor jöhet Magyarországra felsőkategóriás modell, ahol minden téren villanthat a gyártó.

134714cookie-checkOppo Reno5 Z 5G és A16s párosteszt