A házi karantén idején tökéletes családi szórakozás és főleg: egy remek időtöltés lehet a VR, amellyel úgy mehetünk el otthonról, hogy közben nem hagyjuk el a kanapét. Négy éve mutatta be a Sony a PlayStation 4 konzolhoz köthető VR-szemüvegét (és tartozékait), a PlayStation VR-t, azaz PSVR-t. (Tesztünk itt olvasható.) A termék a maga terepén sikeres lett ugyan, de a nagy virtuálisvalóság-áttörés, amelyre a nyolcvanas évek vonatkozó sci-fi filmjei óta készülünk, még várat magára. A vállalat mindenesetre nagy reményeket fűz a szemüveghez, azóta is teljes gőzzel támogatja az erre fejlesztő csapatokat, ennyi (jó) játék még a pc-s, drágább és nagyobb tudású testvéreire sem jelent meg. Ettől függetlenül elmúlt a kezdeti varázs: annak idején mindenki nagyon lelkes volt (teljes joggal), a nagy többség azonban alighanem csak pár hetente egyszer-egyszer, alkalomszerűen veszi elő (és fel) a szemüveget. A koronavírus miatti (egyelőre önkéntes, de tűzforrón ajánlott) házikarantén azonban egészen más világításba helyezi a hétköznapi életünket és annak kellékeit. Átértékelődött minden, rájöttünk, hogy nagyon-nagyon sok mindenre nincs is akkora szükségünk, ahogy arra is, hogy nagyon sok mindenre, amiről eddig nem gondoltuk, szükségünk van. (Lenne.) A PSVR az előbbi: most jobban jön, mint az elmúlt négy évben valaha. És akkor nézzük, mire van szükséged és mivel játssz, ha virtuálisan szeretnél kimozdulni otthonról. Mert ezzel ki tudsz, még csak nem is a városba vagy a környező tájakra, hanem rögtön idegen világokba.

Amire szükséged van

Egy PlayStation 4 konzol és egy PSVR szett. A konzol bármely kiadását választhatod, kompatibilisek lesznek egymással, ha van már PS4-ed, természetesen arra is csatlakoztathatod a VR-szettet. Mivel a PSVR-nak önálló grafikus processzora nincs, csupán a konzol képét továbbítja, a képminőség és a grafika a játékok többségénél egy kicsivel fejlettebb, ha a kicsit drágább, de nagyobb tudású PS4 Pro konzolra csatlakoztatod a szemüveget. A különbség azonban az esetek többségében nem túl nagy, ha „csak” alapkonzolod van, akkor sem maradsz le semmiről. Itt vásárolhatsz PS4 konzolt. A szemüveg ugyan elsőre dermesztően sok kábellel és csatlakozóval érkezik, ne ijedj meg: összekötni a konzollal, a PlayStation Camerával (ami szükséges a szemüveg hely- és helyzetváltoztató mozgásának érzékeléséhez) és a tévével nem túl bonyolult, a mellékelt útmutató végigvezet az egészhez. Nagyjából negyedórás művelet az egész. Itt vásárolhatod meg a PSVR szettet. A boltok polcain és a PlayStation Store-ban zavarbejtően nagy a választék. A PSVR-játékok azonban általában elég rövidek, a játékidő többnyire a „rendes”, tévén játszható címek töredéke. Az alábbi listában szereplő játékok azonban nem ilyenek: teljes értékű, legalább nyolc-tíz (de inkább ötven-száz) óráig játszható alkotások ezek, amelyek éppen ezért minden forintjukat megérik. Lássuk!

Skyrim VR

Ez nem más, mind a Bethesda kiadó legendás 2011-es szerepjátékának teljes értékű átültetésére. Nem spóroltak ki semmit, az egész világot tartalmazza a csomag, benne minden küldetéssel, fegyverrel, szereplővel és persze sárkánnyal. Skyrim jeges világa egyszerre elbűvölő és hátborzongató, és bár a grafika (a VR számításigénye miatt) egy kicsit egyszerűbb, mint az eredeti kiadásé (hát még a pc-k és a mostani konzolok kedvéért újra kiadott Special Editioné), soha nem ilyen élvezetes a kaland. A Skyrim VR-t itt vásárolhatod meg.

No Man’s Sky

Ugyanaz, mint a Skyrim esetében: a teljes játékot tartalmazza. A No Man’s Sky egy egész univerzumot foglal magában, bejárható naprendszerekkel, bolygókkal, űrállomásokkal, idegen civilizációk nyomaival, élőlényekkel, kalózokkal és kereskedelemmel. A hatalmas ambíciókat procedurális technológiával varázsolja a képernyőnkre (és most már a VR-headsetünkre) a játék. A Hello Games apró csapatának művét éppen azért kalapálták el a kritikusok és a játékosok annak idején, mert képtelen volt megfelelni az óriási várakozásnak (nem segített, hogy a csapat vezetője össze-vissza beszélt arról, mire számíthatunk), szerencsére azonban nem hagytak cserben senkit: az évek során lépésről lépésre hozták helyre a szoftvert és kalapáltak az üres és unalmas világból lenyűgöző űroperát. És persze, szintén ugyanúgy, mint a Skyrim esetében: VR-ban a legjobb. A No Man’s Sky-t itt vásárolhatod meg.

Robinson: The Journey

A PSVR egyik első nagyobb címe ugyan nem aratott osztatlan sikert, de egyvalamiben mindenki egyetértett: ilyen szépet sem addig, sem azóta nem láttak a Sony szemüvegén át. A dionoszauruszokkal benépesített, felfedezhető és rejtvények tucatjaival telepakolt idegen bolygó annyira gyönyörű, hogy már csak azért is megéri beszerezni a Robinsont, hogy körbe-körbe nézelődjünk. A játék nem túl hosszú, ha csak a történetre vagyunk kíváncsiak, de ha gyönyörködni is szeretnénk, sok-sok óráig leköt majd. Márpedig szeretnénk.

Rec Room

Kakukktojás a Rec Room: nem is egy játék, hanem több száz. Egyszerű grafikával ellátott, de vicces, szórakoztató, izgalmas és bármeddig játszható minijátékok gyűjteménye (az alapcsomagban lévők mellett ráadásul rengeteg közösségi tartalommal), van itt team deathmatch, fallabda, ijászat és így tovább. Persze mind erőszakmentes, családbarát kivitelben. Szerencsére nem egyedül, hanem hálózatban, idegenek vagy barátok ellen játszhatunk – az élmény így mindjárt más. Szerencsére az irányítás is nagyszerű, természetes, akadás- és hibamentes, igaz, van, amit szokni kell. (Szükségünk lesz a Move kontrollerekre is.) A legjobbat pedig a végére hagytuk: az egész ingyenes. Méghozzá reklámok, fizetős falak vagy bármi egyéb turpisság nélkül: egyszerűen letöltöd és játszol vele.

Doom VFR

Figyelem, ez kifejezetten a felnőtteknek szól! A Doom VFR nem más, mint némi VR-alapú adalék a legendás akciójáték 2016-os, újragondolt rebootjához: egy félig vicces történetbe ágyazott szép, jó ritmusú és persze rettenetesen véres lövöldözős játék a jól ismert szörnyekkel a szintén jól ismert Mars-béli környezetben. Az irányítást szokni kell, maga a (sajnos elég rövid) játék azonban annyira szórakoztató és addiktív, hogy tökéletes terep a karanténfeszkó levezetésére. Melegen ajánljuk mindenkinek, pontosabban a szülőknek – kizárólag, ha már lefeküdtek a gyerekek.   Végül egy gondolat, afféle szolgálati közlemény: Teljes mellszélességgel támogatjuk az elgondolást, hogy aki teheti, maradjon most otthon. A vásárlás nem program, hanem szükséglet! Aki nem teheti, annak üzenjük, hogy vigyázzon magára! Pontosan tudjuk, hogy nagyon sok család élete felborult most, és kisebb bajuk is nagyobb annál, mint hogy szórakoztatóelektronikai eszközöket poroljanak le vagy újítsanak be, egy virtuálisvalóság-szett pedig luxuscikknek tűnik most, még úgy is, hogy messze a legolcsóbb teljes értékű VR-szemüvegről van szó. Ezzel együtt is hiszünk abban, hogy hamarosan kialakul a karantén hétköznapi rutinja, amikor nagy szükség lesz arra, hogy változatos módokon foglaljuk le magunkat és egymást. Hiszünk továbbá a videojátékok segítő erejében, abban, hogy ez a gyakran mostohagyerekként kezelt művészeti ág igenis terápiás hatással bírhat és segíthet a nehéz helyzetekben.