Baklava sajttorta
Baklava sajttorta
Összetevők
Hozzávalók (12 szelet, 22 cm-es forma)
- 1 csomag rétestészta (10 lap)
- 70 g vaj
- 100 g őrölt dió
- 70 g őrölt mandula
Töltelék:
- 500 g mascarpone
- 100 g tejföl
- 5 ek. méz
- 2 db tojás
- vaníliás cukor
- 1 tk. citromlé
- 3 tk. keményítő
Feltét:
- 4 ek. méz
- 80 ml víz
- fél citrom leve és héja
- 60 g durvára vágott dió
- 40 g durvára vágott pisztácia
Elkészítés
Elkészítés:
- A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és az oldalát vajjal lekenjünk, hogy ne tapadjon hozzá a tészta. A réteslapokat olvasztott vajjal megkenjük, majd a rövidebb oldalánál fogva félbehajtjuk és a tortaformába rétegezzük úgy, hogy fedjék egymást a lapok. A diós keverékhez egy tálban a mandulát és diót összekeverjük az olvasztott vajjal. Addig keverjük míg durva masszát nem kapunk, majd rányomkodjuk a tésztára. A töltelékhez a szobahőmérsékletű krémsajtot összekeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a mézet majd egyenként a tojásokkal alaposan elkeverjük. A keményítőt elkeverjük a kész krémben, majd a vaníliás cukorral és a citromhéjával és annak levével ízesítjük. A krémet a formába öntjük és 165 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük. Akkor sült meg mikor a tészta szélei aranybarna és ropogós, a krém széle szilárd, a közepe pedig enyhén inog. A kész sajttortát 4 órára a hűtőbe tesszük, a legjobb eredmény érdekében egész estére. Amíg a torta hűl a hőtőben elkészítjük a tetejére a feltétet. A mézet a vízzel és a citromhéjával és levével felforraljuk majd takaréklángon rövid ideig pároljuk, hozzáadjuk a durvára vágott diót és pisztáciát, alaposan összedolgozzuk és egy pár percre pihenni hagyjuk. Ezután a torta tetejére kanalazzuk.