Balkán csevap serpenyős lepénykenyérrel majonézes káposztasalátával

 

Balkán csevap serpenyős lepénykenyérrel majonézes káposztasalátával

Összetevők

Serpenyős lepénykenyér hozzávalói

  • 450 g liszt
  • 15 g élesztő
  • 200 ml langyos víz
  • 150 g joghurt
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • ¼ mk fokhagyma granulátum
  • 2 ek olívaolaj
  • petrezselyem, vaj

Majonézes káposztasaláta hozzávalói

  • ½ fej fehérkáposzta
  • ¼ fej lilakáposzta
  • 1 nagyobb hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 tk citromlé
  • 1 kk cukor
  • Só, bors

Csevap hozzávalói

  • 800 g darált hús (sertés-marha)
  • 1 tk só
  • ¼ mk bors
  • ½ mk fokhagymagranulátum
  • 1 mk kakukkfű
  • 1 mk rozmaring
  • 1 mk oregánó
  • 1 mk füstölt paprika

Elkészítés

Serpenyős lepénykenyér elkészítése

  • A lisztet beleöntjük a dagasztótálba, a közepébe egy kis mélyedést alakítunk ki. Belemorzsoljuk az élesztő, majd ráöntjük a langyos vizet. Pár perc után hozzáadjuk a többi összetevőt, majd géppel jól kidolgozzuk. Kiolajozott tálba tesszük, majd 1 órán keresztül pihentetjük.
  • A megkelt tésztából kedvünk szerint kisebb-nagyobb golyókat, csípünk ki, majd gombóccá formáljuk. Ezeket a kis tésztagombócokat pár percig pihentetjük, majd kézzel, (hasonlóan, mint a lángosnál) óvatosan kihúzogatjuk. Cél, hogy nagyjából mindenhol egyforma vastagságú kis körformát kapjunk. Apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg a felületét, majd kissé nyomkodjuk bele. Ezeket a kis lepényeket serpenyőben, vagy ami a leginkább stabil hőfokon dolgozik, elektromos óriás palacsintasütőn megsütjük. Nagyjából 1-1 perc kell nekik oldalanként. Hogy még finomabb legyen egy kevés vajjal is megkenhetjük a felületüket.
  • Felhasználásig nedves konyharuhával takarjuk le, így nem fog kiszáradni.
  • Tipp: A kis lepénykenyér jól bírja a fagyasztást, érdemes egyszerre többet készíteni, majd fagyasztóban tárolni. Felhasználás előtt serpenyőben kicsit pirítsunk rá.

Majonézes káposztasaláta elkészítése

  • A káposztákat és a hagymát a konyhai robotgép szeletelő tárcsáján, a répát pedig a reszelő tárcsa segítségével felszeleteljük, illetve lereszeljük.
  • Az öntethez a tejfölt jól összekeverjük a majonézzel, a mustárral a citromlével a cukorral a sóval és a borssal.
  • Hozzákeverjük a feldolgozott zöldségekhez, hűtőbe tesszük, hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • 2-3 óra ideálisan jót tesz neki, de természetesen azonnal is fogyaszthatjuk.

Csevap elkészítése

  • A húst az alapanyagokkal együtt jól összekeverjük, majd kedvünk szerint kisebb méretű nyárs pálcikára nyomkodjuk.
  • A sütést kontaktgrillen végeztem, maximum hőfokon nagyjából 2 perc alatt.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!