Bejgli

 

Bejgli

Összetevők

Hozzávalók 3 db 20 cm-es rúd

Hozzávalók tésztához

  • 375 g liszt
  • 37 g porcukor
  • 1 csipet
  • 75 g zsír
  • 112 g vaj
  • 75 ml tej
  • 1 db tojássárgája
  • 24 g friss élesztő

Mákos töltelék 3 db rúdhoz:

  • 187 ml tej
  • 187 g cukor
  • 1 csipet
  • 1 citrom reszelt héja
  • 375 g darált mák

Barackos-túrós töltelék 3 db rúdhoz:

  • 375 g túró
  • 90 g cukor
  • 75 g aszalt sárgabarack
  • 1 db tojás
  • búzadara/rizsliszt (ha lágy lenne a töltelék)
  • citrom reszelt héja

Narancsos-gesztenyés töltelék 3 db rúdhoz:

  • 500 g gesztenyemassza
  • 75 g cukor
  • 90 ml tej
  • 1 csipet fahéj
  • 2 ek. narancslekvár
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés

Elkészítés:

  • A hideg tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojássárgáját. A lisztet egy másik tálban elkeverjük a porcukorral és a sóval. Az apróra felkockázott hideg vajat és a zsírt elmorzsoljuk ezzel a lisztes keverékkel, mint mikor linzer tésztát készítünk. Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradék ne olvadjon meg. Ezután adjuk hozzá a tejes keveréket és ezzel is gyorsan, de alaposan elkeverjük. A kész tésztát három egyenlő részre osztjuk és frissentartó fóliába csomagolva egy óráig hűtőben pihentetjük.

Mákos töltelék:

  • A töltelékhez a tejet a cukorral és a sóval feltesszük melegedni. Amikor a só és a cukor teljesen elolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a darált mákot és 1-2 percig folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. Csak akkor adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, amikor már szobahőmérsékletű a massza, így sokkal kellemesebb citrom ízt ad a töltelékünknek.

Barackos-túrós töltelék:

  • A túrót egy villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott aszalt barackot és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, levét és a tojást is majd krémmé dolgozzuk, ha túl nedves lenne a töltelék rizsliszttel vagy búzadarával sűrítjük.

Narancsos-gesztenyés töltelék:

  • A kiolvasztott gesztenyemasszát villával áttörjük, majd hozzáöntjük a tejet és a cukrot. Egy lábasban ezt a keveréket felforraljuk a fahéjjal és a reszelt narancshéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a bejglitölteléket, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve keverjük hozzá a narancslekvárt. Hűtsük ki a tölteléket.
  • A sütőt előmelegítjük 185 fokra. A pihent tésztát körülbelül 20X25 cm-es téglalapokká nyújtjuk, egy lapáttal elosztjuk rajta a tölteléket (lehetőleg úgy, hogy a tészta széleire kb. 1 cm szélességben ne kenjünk a masszából). A megkent tészta két szélét behajtjuk és nem túl szorosan feltekerjük. A kész bejgliket a tepsin kellő távolságra tesszük egymástól, mert még kelni fognak. A tojássárgájával 2 rétegben fogjuk megkenni, hűtőbe téve mindkét rétegnél hagyjuk, hogy teljesen rászáradjon, ettől lesz szép márványos a teteje sülés közben. Megszurkáljuk hústűvel a tetejét és az oldalát is, úgy hogy a hegye legalább a bejgli közepéig elérjen.
  • Az előmelegített sütőben, alsó felső fokozaton kb. 35 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kisült, hagyjuk a tepsin kihűlni. Csak hidegen mozgassuk. Ha mégis megrepedt volna a bejgli, akkor még a sütőből forrón kivéve, szorosan alufóliába tekerjük és hagyjuk ebben teljesen kihűlni. Ez segít a bejgli szerkezetén és a kisebb repedések eltüntetésében.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!