Receptek az
támogatásával
Cézár saláta sült csirkemellel
Cézár saláta sült csirkemellel
Összetevők
A krutonhoz
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 gerezd fokhagyma héjastul
- 1 ág rozmaring
- 1 ág kakukkfű
- 2 ek. olivaolaj
A Cézár-öntethez
- 3 tojássárgája
- 5-6 ek. napraforgóolaj
- 1 tk. mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mk fehérbors
- 1 ek. reszelt parmezán
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1/2 ek. worchestershire szósz
- só
A csirkéhez
- 1 db csirkemell filé
- só
- bors
- 2 ek. étolaj
- 25 gr. vaj
Az összeállításhoz:
- 1 fej római saláta
- 20 gr parmezánsajt forgácsolva vagy reszelve
- extraszűz olivaolaj
Elkészítés
Így készül a legfinomabb kruton
- A krutonhoz akenyérszeletek héját levágjuk, és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egyserpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a megroppantott, héjasfokhagymát, a rozmaring ágat és a kakukkfüvet is. Hozzáadjuk a kenyérkockákatés folyamatosan rázogatva alaposan lepirítjuk, majd félretesszük őket.
Azöntet elkészítése
- A cézár öntethez atojássárgáját a mustárral alaposan kikeverjük, majd vékony sugárban kb. 5-6evőkanál étolajat adagolunk hozzá, folyamatosan kevergetve egy habverővel, hogyszép krémes emulziót kapjunk. Egy kisebb gerezd fokhagymát egy kevés durvaszemű sóval mozsárban krémesre zúzunk, és ezt, valamint a fehérborsot és egyevőkanálnyi reszelt parmezánt is hozzákeverünk az öntethez. Belefacsarjuk egyfél citrom levét és Worchester szószt adunk hozzá. Jól összekeverjük, hogy egyvilágosabb és kicsit hígabb krémet kapjunk.
Sütés és tálalás
- Egy serpenyőbenolívaolajat és vajat hevítünk, a csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük,majd megkérgesítjük mindkét oldalát. 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készresütjük. Tálalásig félretesszük pihenni. Összeállítjuk a salátát: a megmosottrómai salátát leveleire bonjuk és egy kanállal vagy ecset segítségévelmegkenjük a leveleket a Cézár-öntettel, rátesszük a felszeleteltcsirkemell-darabokat, megszórjuk a fűszeres krutonnal és parmezán sajtotforgácsolunk a tetejére.