Eggs benedict variációk angol zsemlével
Eggs benedict variációk angol zsemlével
Összetevők
English muffin (angol zsemle) hozzávalók
Gyors kovászhoz:
- 120 g liszt
- 125 ml langyos víz
- 1 tk szárított élesztő
Tésztához:
- 250 ml langyos tej
- 410 g liszt
- 2 tk cukor
- 1 ts só
- 2 ek olvasztott vaj
Hollandi mártás hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 3 ek víz
- 200 ml olvasztott vaj
- Só
- Fehérbors
- Frissen facsart citromlé
Buggyantott tojás hozzávalók:
- Friss tojások
- Ecet
Összeállítás hozzávalók:
- Kevés vaj
- Angol zsemle
- Levélsaláta
- Füstölt lazac
- Sonka
- Sült szalonna
- Buggyantott tojás
Elkészítés
English muffin (angol zsemle) elkészítése:
- A kovászhoz a hozzávalókat egy zárható üvegbe jól elkeverjük, majd langyos helyen minimum 1 órán keresztük, érleljük.
- A langyos tejet és a felhabosodott kovászt csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet a cukrot a sót, és az olvasztott vajat is. Géppel jól kidolgozzuk, majd lefedve, langyos helyen 2 órán keresztül pihentetjük, kelesztjük.
- Egy tapadásmentes belisztezett felületen 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 10 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lefedve újabb 25-30 percig pihentetjük.
- A kis zsemléket tapadásmentes serpenyőben készítjük. Oldalanként 5 percig sütjük, közben a serpenyő fedelével lefedjük, ezzel érjük el, hogy mindenhol elegendő hő érje a kis zsemléket.
- Amikor megsült 3-4 percre bedobhatjuk air fryerbe, hogy az oldala is kellemesen megpiruljon.
Hollandi mártás elkészítése:
- A tojások sárgáját és a vizet egy gépi habverővel habosra keverjük. A habot vízgőz fölött addig keverjük, míg sűrű krém lesz belőle. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 60 fokos kell, hogy legyen.
- Amikor kellemesen krémes, akkor levesszük a vízgőzről, egy konyharuhára tesszük, majd a vajat vékony sugárban csurgatva hozza, folyamatos keverés mellett selymes-habos krémmé keverjük.
- Felhasználásig (a tűzről levett víz fölött) melegen tartjuk, figyeljük és néha keverjük át.
- Ha esetleg közben kihűlne, ne ijedjünk meg, vízgőz felett egy kevés vízzel újra krémesre keverhető.
Buggyantott tojás elkészítése:
- A vizet felrakjuk főni. Fontos a buggyantott tojásnál, hogy semmiképpen ne forrjon a víz, éppen csak gyöngyözzön.
- A tojásokat egy kis szűrőbe ütjük, ezzel eltávolítjuk a hígabb vizesebb részt.
- A vízbe egy kevés ecetet öntünk, majd, egy habverő segítségével felkeverjük, egyfajta örvényt alakítunk ki a lábasban.
- A leszűrt tojásokat ezután az örvénylő vízbe engedjük, majd 4-5 percen keresztül kíméletesen megfőzzük.
- Óvatosan kivesszük, majd egy papírtörlőn leitatjuk a felesleges vizet.
Összeállítás:
- Az angol zsemléket ketté szedjük, vékonyan vajjal lekenjük. Egy serpenyőben barnára pirítjuk, majd a pirított felületét megkenjük egy kevés hollandi mártással.
- Erre teszünk egy kevés levélsalátát, majd jöhet kedvünk szerint vagy a lazac, a sonka vagy a sült szalonna. Mehet rá a buggyantott tojás, melynek a tetejére rácsurgatjuk a hollandi mártást.
- Jó étvágyat!