Eggs benedict variációk angol zsemlével

Eggs benedict variációk angol zsemlével

Összetevők

English muffin (angol zsemle) hozzávalók

Gyors kovászhoz:

  • 120 g liszt
  • 125 ml langyos víz
  • 1 tk szárított élesztő

Tésztához:

  • 250 ml langyos tej
  • 410 g liszt
  • 2 tk cukor
  • 1 ts
  • 2 ek olvasztott vaj

Hollandi mártás hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 3 ek víz
  • 200 ml olvasztott vaj
  • Fehérbors
  • Frissen facsart citromlé

Buggyantott tojás hozzávalók:

  • Friss tojások
  • Ecet

Összeállítás hozzávalók:

  • Kevés vaj
  • Angol zsemle
  • Levélsaláta
  • Füstölt lazac
  • Sonka
  • Sült szalonna
  • Buggyantott tojás

Elkészítés

English muffin (angol zsemle) elkészítése:

  • A kovászhoz a hozzávalókat egy zárható üvegbe jól elkeverjük, majd langyos helyen minimum 1 órán keresztük, érleljük.
  • A langyos tejet és a felhabosodott kovászt csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet a cukrot a sót, és az olvasztott vajat is. Géppel jól kidolgozzuk, majd lefedve, langyos helyen 2 órán keresztül pihentetjük, kelesztjük.
  • Egy tapadásmentes belisztezett felületen 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 10 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lefedve újabb 25-30 percig pihentetjük.
  • A kis zsemléket tapadásmentes serpenyőben készítjük. Oldalanként 5 percig sütjük, közben a serpenyő fedelével lefedjük, ezzel érjük el, hogy mindenhol elegendő hő érje a kis zsemléket.
  • Amikor megsült 3-4 percre bedobhatjuk air fryerbe, hogy az oldala is kellemesen megpiruljon.

Hollandi mártás elkészítése:

  • A tojások sárgáját és a vizet egy gépi habverővel habosra keverjük. A habot vízgőz fölött addig keverjük, míg sűrű krém lesz belőle. Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 60 fokos kell, hogy legyen.
  • Amikor kellemesen krémes, akkor levesszük a vízgőzről, egy konyharuhára tesszük, majd a vajat vékony sugárban csurgatva hozza, folyamatos keverés mellett selymes-habos krémmé keverjük.
  • Felhasználásig (a tűzről levett víz fölött) melegen tartjuk, figyeljük és néha keverjük át.
  • Ha esetleg közben kihűlne, ne ijedjünk meg, vízgőz felett egy kevés vízzel újra krémesre keverhető.

Buggyantott tojás elkészítése:

  • A vizet felrakjuk főni. Fontos a buggyantott tojásnál, hogy semmiképpen ne forrjon a víz, éppen csak gyöngyözzön.
  • A tojásokat egy kis szűrőbe ütjük, ezzel eltávolítjuk a hígabb vizesebb részt.
  • A vízbe egy kevés ecetet öntünk, majd, egy habverő segítségével felkeverjük, egyfajta örvényt alakítunk ki a lábasban.
  • A leszűrt tojásokat ezután az örvénylő vízbe engedjük, majd 4-5 percen keresztül kíméletesen megfőzzük.
  • Óvatosan kivesszük, majd egy papírtörlőn leitatjuk a felesleges vizet.

Összeállítás:

  • Az angol zsemléket ketté szedjük, vékonyan vajjal lekenjük. Egy serpenyőben barnára pirítjuk, majd a pirított felületét megkenjük egy kevés hollandi mártással.
  • Erre teszünk egy kevés levélsalátát, majd jöhet kedvünk szerint vagy a lazac, a sonka vagy a sült szalonna. Mehet rá a buggyantott tojás, melynek a tetejére rácsurgatjuk a hollandi mártást.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!