Francia hagymás gombaleves cipóban

Ez a recept nemcsak a hagyományos francia konyha szerelmeseinek fog tetszeni, hanem azoknak is, akik keresik az újításokat és szeretnék egy kicsit felrázni az otthoni konyhai rutint. A cipóban tálalt hagymás gombaleves nemcsak ínycsiklandó látványt nyújt, de az étel és a kenyér harmóniája valódi gasztronómiai élményt nyújt minden falatban.

Francia hagymás gombaleves cipóban

Összetevők

  • 3 nagyobb fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 g vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek méz
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • Bors
  • ½ mk kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 10 db barna csiperke
  • 2 liter zöldség alaplé
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 dl tejszín
  • Cipó tálaláshoz
  • Sajt tálaláshoz

Elkészítés

Elkészítése:

  • A vajat és az olívaolajat egy fazékba tesszük a mézzel együtt, majd illatosra karamellizáljuk.
  • Beleforgatjuk a felszeletelt hagymákat, közben egy csipet sót adunk hozzá.
  • Hozzáöntjük a fehérbort, majd pár percig főzzük, míg az alkohol elpárolog.
  • Hozzátesszük a sót, a borsot, a kakukkfüvet és a babérlevelet.
  • Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a hagyma világosbarnára karamellizálódik.
  • Közben felszeleteljük a gombát, majd, amikor kellemes barna a hagyma, akkor hozzáadjuk a gombát is. Együtt pirítjuk pár percig, majd felöntjük az alaplével. Hozzákeverjük a szójaszószt, és 10-12 percig főzzük.
  • A végén beleöntjük a tejszínt, rottyantunk egyet rajta és el is készültünk.
  • A cipó közepét kivesszük, majd sütőben megpirítjuk, ezzel érjük el, hogy ne ázzon át olyan gyorsan a levestől.
  • A forró levest ezután bele is merhetjük a cipóba. Kedvünk szerint sajttal megszórjuk, majd visszatesszük a sütőbe, hogy szépen rápiruljon.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!