Receptek az Electrolux támogatásával

Fügés-szilvás chutney

Fügés-szilvás chutney

Összetevők

  • 6 dk aszalt szilva
  • 2 dkg friss gyömbér
  • 5-6 szem friss füge
  • 8 szem friss szilva
  • 2 fej lilahagyma
  • 50 ml étolaj
  • 1 szárított chili
  • 1 db babérlevél
  • 80 ml vörösborecet
  • 1 mk. őrölt koriander
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 púpos ek. melaszos nádcukor vagy barnacukor
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítés

Összekeverjük a hozzávalókat

  • A lilahagymát félfőre(azaz félbe, majd vékony szeletekre) vágjuk és közepesen forró serpenyőben,olajon párolni kezdjük. Aprítógépben durvára aprítjuk az aszalt szilvát, afriss gyömbért és a chilipaprikát, majd az így kapott keveréket is a hagymáhozadjuk. A fügét és a kimagozott szilvát negyedekbe vágjuk, és ezeket is aserpenyőbe dobjuk. Őrölt korianderrel, fahéjjal, babérlevéllel, nádcukorral éskevés sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort és a borecetet. 

A gyümölcsöket sűrűre főzzük

  • Néha óvatosan átkeverve,alacsony hőfokon addig főzzük a gyümölcsöket, míg sűrű, darabos lekvár-állagotnem kapunk. Megkóstoljuk és szükség szerint sóval, cukorral vagy borecettelállítjuk be a végleges ízét. A kész chutneyt kihűlte után rögtönfogyaszthatjuk, de legjobb ízét néhány nap után éri el. Lekvárként eltévehónapokig eláll.
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!