Receptek az
támogatásával

Fügés-szilvás chutney
Fügés-szilvás chutney
Összetevők
- 6 dk aszalt szilva
- 2 dkg friss gyömbér
- 5-6 szem friss füge
- 8 szem friss szilva
- 2 fej lilahagyma
- 50 ml étolaj
- 1 szárított chili
- 1 db babérlevél
- 80 ml vörösborecet
- 1 mk. őrölt koriander
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 púpos ek. melaszos nádcukor vagy barnacukor
- 1,5 dl fehérbor
- só
Elkészítés
Összekeverjük a hozzávalókat
- A lilahagymát félfőre(azaz félbe, majd vékony szeletekre) vágjuk és közepesen forró serpenyőben,olajon párolni kezdjük. Aprítógépben durvára aprítjuk az aszalt szilvát, afriss gyömbért és a chilipaprikát, majd az így kapott keveréket is a hagymáhozadjuk. A fügét és a kimagozott szilvát negyedekbe vágjuk, és ezeket is aserpenyőbe dobjuk. Őrölt korianderrel, fahéjjal, babérlevéllel, nádcukorral éskevés sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort és a borecetet.
A gyümölcsöket sűrűre főzzük
- Néha óvatosan átkeverve,alacsony hőfokon addig főzzük a gyümölcsöket, míg sűrű, darabos lekvár-állagotnem kapunk. Megkóstoljuk és szükség szerint sóval, cukorral vagy borecettelállítjuk be a végleges ízét. A kész chutneyt kihűlte után rögtönfogyaszthatjuk, de legjobb ízét néhány nap után éri el. Lekvárként eltévehónapokig eláll.