Halloweeni erdei gyümölcsös pite

 

Halloweeni erdei gyümölcsös pite

Összetevők

Vajas pitetészta hozzávalók

  • 230 g liszt
  • 40 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 1 db tojás
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojássárgája a lekenéshez

Erdei gyümölcsös töltelék hozzávalók

  • 450 g fagyasztott erdei gyümölcs
  • 90 g cukor
  • Vanília aroma
  • ¼ mk őrölt fahéj
  • 1 ek keményítő

Elkészítés

Vajas pitetészta elkészítése

  • A száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vajat és elmorzsolom benne. Hozzáteszem a tojást és a tejfölt is, majd kézzel gyorsan összedolgozom.
  • 60-40 százalékos arányban elosztom, majd mindkét tésztát egyenként, két sütőpapír között 3 mm vastagságúra, az alját a 20 cm-es forma méretére, a tetejét a sablon méretére igazítva kinyújtom.
  • A nagyobb rész lesz az alja a kisebb pedig a tetején a díszítéshez kell.
  • A kinyújtott tésztákat 30-40 percre hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket.

Erdei gyümölcsös töltelék elkészítése

  • A fagyasztott gyümölcsöt egy vastagfalú edénybe teszem. Hozzáöntöm a cukrot és a vanília aromát is, fahéjjal fűszerezem. Kíméletesen felfőzöm, míg a gyümölcs levet ereszt. Ebből a léből merek a keményítőre egy másfél decinyit, majd jól elkeverem. A keményítős sűrítőanyagot visszaöntöm a gyümölcsraguba, majd pár perc alatt sziruposra sűrítem. Hagyom kihűlni.
  • A pihentetett pitetészta nagyobbik részét szépen belesimítom a sütőformába, a felesleget, ha van egy késsel levágom a pereméről. Belekanalazom a gyümölcsragut, majd elkészítem a mintát a tetejére.
  • A pitetészta kisebbik részére ráhelyezem a sütőpapírra átrajzolt sablon formát, rásimítom, majd egy hústűvel fél centinkként megszurkálom a kontúrja mentén. Leveszem a papírt róla, majd egy éles késsel körbevágom a mintát.
  • A kivágott tésztamintát ráhelyezem a gyümölcsre, kis tésztadarabokkal díszítem a levelekre fogpiszkálóval erezetet karcolok.
  • Tojássárgájával óvatosan lekenem a mintát, majd 160 fokon 30 percig sütöm.
  • Jó étvágyat!
Tetszett?
Oszd meg másokkal is!